به گزارش هورنیوز: بوی تعفن و عدم سوددهی، هدیه کشت نیشکر به مردم خوزستان!؟

به گزارش هورنیوز: بررسی اخبار نشان می دهد که نیشکر به عنوان مقوله خبرساز بوده است و تناقض در فعالیت های زیست محیطی شرکت نیشکر در خوزستان نیاز به بررسی و پیگیری دقیق جهت روشن شدن ابهامات آن شرکت دارد. به عنوان مثال دودهای مزارع نیشکر در برابر سبز نامیدن صنعت نیشکر و تولید اکسیژن توسط نیشکر، کم نمودن کیفی آب و تبعات آن (از جمله متضرر نمودن کشاورزان) در خوزستان توسط صنعت نیشکر در برابر وانمودن خدمت به منابع آبی خوزستان توسط آن شرکت، به مخاطره انداختن زندگی مردم از طریق تبعات زیست محیطی و اجتماعی در برایر اعلام اشتغال زایی شرکت نیشکر و موارد دیگر که باعث شده با گذشت زمان تبعات زیست محیطی و اجتماعی این طرح گسترش و عمیق بیشتری یابد و گاهی ابعاد بین المللی به خود گیرد.

حال این سوالات پیش می آیند که چرا علیرغم اینکه نیشکر همچنان صنعت آلاینده محیط زیست خوزستان است، تحت برخورد قانونی جدی از طرف مراجع ذیصلاح قرار نمی گیرد؟ چرا هیچ اقدام اساسی در زمینه برخورد قانونی با باران خاکستر نیشکر انجام نمی گیرد؟ چرا معضل بوی تعفن نیشکر هیچ وقت حل نمی شود؟ و سوالات دیگری که همچنان به عنوان ابهامات در ذهن مردم شکل گرفته است.

نگاهی به آمارهای تلخی که این روزها درباره محیط زیست استان خوزستان ارائه می گردد، گویای ضعف های اجرایی و نداشتن برنامه ریزی مستمر همراه با آینده نگری درباره آورگی زیست محیطی که نیشکر برای مردم استان خوزستان بوجود آورده است می باشد.

اگرچه تجارب تلخ گذشته مرتبط با نحوه نگرش دولتمردان به معضلات زیست محیطی و از جمله تبعات زیست محیطی نیشکر نشان داده است که محیط زیست خوزستان نتوانسته است جایگاه حقیقی خود را داشته باشند و تا زمانی که حیات آن رو به نابودی می رفت یا واقعاً نابود می شد و یا زنگ خطر آنها در رسانه ها منعکس می شد، توجه دولتمردان را به خود معطوف می ساخت.

اگرچه تاکید مقام معظم رهبری “از این پس مردم باید قضاوت کنند که کدام دستگاهها به وظیفه خود برای حفظ محیط زیست عمل می کنند و کدام دستگاهها برای حفظ محیط زیست، تلاش و اقدام لازم را انجام نمی دهند” زنگ بیداری برای مردم است که مردم باید به طرف حفاظت از محیط زیست گام جدی بردارند و به عنوان همیار دولت، از خدمتگذار خود یعنی دولت بخواهند که تمام پروژه های خود را در استای حفاظت محیط زیست تصویب و اجراء یا از پروژه های غیر کارشناسی تصویب شده یا در حال اجراء جلوگیری نماید.

باران خاکستر و بوی تعفن نیشکر به عنوان نمونه های بارز ارمغان فعالیت های شرکت نیشکر برای مردم خوزستان است. حال این سوال پیش می آید که به چه گناهی مردم استان خوزستان باید تبعات شرکت نیشکر را تحمل نمایند؟ اگر هدف از انجام هر پروژه ملی، ارتقاء وضعیت زندگی مردم است، چرا این پروژه زندگی را برای مردم استان خوزستان سخت نموده است؟ شرکت نیشکر برای حل مشکل خاکستر و بوی تعفن چه نموده است؟

اما معضل شرکت نیشکر از خاکستر و بوی تعفن شروع می شود ولی به ابهاماتی بزرگ می رسد که نیاز به بررسی علمی دارند. اگرچه همیشه شرکت نیشکر به دنبال ارائه گزارش آماری از تولید شکر، عنوان کردن کمربند سبز نیشکر و موارد دیگر به عنوان صیانتی بر فعالیت های خود بوده است. حال این سوال ها پیش می آید که آمار تولید بیشتر شکر به چه قیمتی است( به قیمت به مخاطره انداختن زندگی مردم خوزستان)؟ چرا زندگی مردم استان خوزستان به ازاء تولید بیشتر شکر باید به خطر بیافتد؟ نفع مردم خوزستان از تولید بیشتر شکر بغیر از به مخاطره افتادن زندگی آنها چه بوده است؟ و سوالات دیگر که ابهاماتی را بروی پیش ما مطرح می کنند که نیاز است همانند سد گتوند، اقدامات لازم برای پیگیری آنها انجام گردد.

همچنین در اظهار نظری دیگر، محمدجواد بهتاش کارشناس اقتصاد کشاورزی گفت: کشت نیشکر در خوزستان از ابتدای فعالیت، طرح پر ماجرایی بود زیرا مطالعات اولیه و مسایل اجتماعی در منطقه در زمینه این کشت نادیده گرفته شد.

این کارشناس تصریح کرد: متاسفانه در جریان کشت نیشکر، حذف محصولات پرتولیدی مثل چغندر قند به طور کلی نادیده گرفته شد؛ کم آبی و کاهش بارندگی در چند سال اخیر و رقابت نیشکر با محصولات دیگر برای آب نیز مضاف بر مشکلات اولیه شده است و همه این مسایل، صنعت تولید نیشکر را با مشکلاتی مواجه کرد و امروز لبه تیز انتقادات به سمت این صنعت کشیده شده است.

کارشناس اقتصاد کشاورزی گفت: در ۴ سال اخیر وقوع خشکسالی، کم آبی، شور شدن اراضی کشاوزی، آلوده شدن آب‌ها و کمبود آب شرب به ویژه در مناطق پایین دست موجب شد که نیشکر وجهه‌ای منفی در میان مردم پیدا کند. بسیاری از کارشناسان کشاورزی از ابتدای اجرای طرح نیشکر، تذکرات لازم را داده بودند اما متاسفانه دست اندرکاران طرح توجهی به گفته‌های این کارشناسان نکردند.

بهتاش افزود: متاسفانه به طور کلی در سطح کشوری نیز به مساله تولید محصولات خاص توجهی نمی‌شود. وقتی دروازه اقتصادی واردات شکر به کشور باز است و انبارهای خوزستان از شکر پر شده است، خسارت اقتصادی بزرگی به صنایع نیشکر وارد می‌شود.

وی عنوان کرد: محصولی که با هزینه‌های فراوان و تبعات زیادی تولید می‌شود اما به دلیل واردات در انبارها کپک می‌زند، هیچ انتظاری نمی‌توان داشت که اقتصادی شود و ارزش افزوده‌ای از آن حاصل کرد؛ مجموعه این عوامل موجب شده تا به این نتیجه برسیم که نمی‌توان گفت کشت نیشکر در خوزستان موفقیت آمیز بوده است.

درپایان…

هر ساله در نیمه دوم سال، بویژه در فصل زمستان که زمان برداشت نیشکر از مزارع وسیع نیشکر استان خوزستان است، آتش زدن مزارع نیشکر باعث آلودگی شدید هوای این استان بویژه شهر اهواز می شود؛ اتفاقی که در روزهای آینده نیز رخ خواهد داد.

به گفته کارشناسان، در کنار آلاینده هایی همچون گرد و غبار و ریزگردها که مهم ترین دلیل آلودگی هوای اهواز است و هر سال نیز بر میزان آن افزوده می شود و همچنین صنایع متعددی از جمله صنایع نفتی و خودرو ها، آتش زدن مزارع نیشکر  نقش عمده و موثری در آلودگی هوای این شهر دارد.

این آتش سوزی ها با وجود واکنش و تذکر مسوولان ارشد استان و اعلام تهدیداتی درخصوص جلوگیری از آن، هر ساله تکرار می شود!

https://hoorkhabar.ir/585966کپی شد!
84