لابی های پشت پرده یک تفریح شک دار!

هورنیوز – آنطور که  محمد جواد حشمتی می گوید؛ برای مقابله جدی با مصرف و عرضه قلیان در اماکن عمومی و قهوه خانه ها باید ابتدا تعارض های دیدگاهی و اجرایی بین متولیان از بین برود تا بعد اگر اصلاحیه هایی در قانون لازم است انجام شود.

با وجود آنکه قانون به صراحت عدم استفاده از این تفریح شک دار را در قهوه خانه ها ممنوع اعلام کرده؛ اما معاون دادستان کل کشور در حقوق عامه خبر از لابی برخی از نمایندگان مجلس در خصوص عدم اجرای این قانون  می دهد و می گوید: برخی نمایندگان مجلس به ما مراجعه کرده اند که چرا مانع عرضه قلیان می شوید و چرا قهوه خانه هایی را به این دلیل می بندید؟ اما پاسخ ما این بوده که چرا موقعی که قانونش در مجلس تصویب شد، نمایندگان مجلس به فکر همه ابعاد قضیه نبودند و حالا که خودشان قانون مصوب کرده اند چرا می گویند که با بستن قهوه خانه ها مشکلی حل نمی شود.

لابی های پشت پرده تاجران دود

تیرماه سال ۹۴ بود که خبر اعلام بخشنامه ای از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در خصوص عدم عرضه قلیان در اماکن عمومی و از جمله قهوه‌خانه‌ها شنیده شد. اجرایی شدن این بخشنامه آنقدری تاثیرگذار بود که صاحبان قهوه خانه ها و سفره خانه های سراسر کشور از جمله تهران را به تکاپو  و البته لابی در جهت عدم اجرای  آن وادار کند.

البته عدم اجرای این بخشنامه و قوانین موجود به  سال ها قبل باز می گردد. در زمان دولت نهم و دهم بود که یک روز استفاده از قلیان ممنوع می‌شد و تا نیروی‌انتظامی می آمد برای اجرای این قانون و البته پلمپ کردن قهوه‌خانه‌های آماده شود؛ رئیس جمهور وقت خبر از بازگشایی قهوه خانه ها می داد و اعلام می کرد قلیان آزاد است! یا اینکه وزیر بهداشت وقت، قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات را با نظر دیوان عدالت اداری اجرایی می‌کرد و روز دیگر هیات وزیران این قانون را نقض؛ قهوه‌خانه را از شمول اماکن عمومی خارج و اعلام می کردند می‌توان در این اماکن آزادانه قلیان عرضه کرد!

 در مدت زمان ۲۰ سالی که از تصویب قانون  ممنوعیت استعمال قلیان می گذرد، همچنان قلیان به عنوان یک تفریح رایج جوانان ایرانی به حیات خود ادامه می دهد. به عنوان مثال یک بار در سال ۸۳  مصرف قلیان در اماکن عمومی کشور ممنوع شد اما در سال ۸۴ بار دیگر با اصلاح تبصره ماده۱ آیین نامه ممنوعیت استعمال و عرضه سیگار و سایر مواد دخانی در اماکن عمومی، قهوه خانه ها و رستوران های سنتی مجاز  اعلام شد.
حتی در سال ۱۳۸۶ که برای چندمین بار  وزارت بهداشت بحث ممنوعیت قلیان را مطرح کرد اما دو سال بعد در سال ۸۸  کارشناس دبیرخانه کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت از اجرای مجدد طرح جمع آوری قلیان ها از قهوه خانه ها و سفره خانه های سنتی خبر داد . بعد از این زمان نیز در چهاردهم آبان سال ۱۳۹۰،  وزارت بهداشت اعلام کرد که بر اساس ابلاغ جدید دیوان عدالت اداری، نامه‌ وزارت کشور در سال ‌۸۶ مبنی بر اینکه استفاده از قلیان در قهوه‎خانه‎ها مجاز است و فرماندهی انتظامی فقط از ارایه قلیان با تنباکو‌های اسانس‌دار در قهوه‌خانه‌ها جلوگیری کند، غیرقانونی است.
در استعمال دخانیات سن و جنسیت مهم نیست!
متاسفانه در شرایطی به سر می بریم که استفاده از قلیان دیگر مرزهای سن و جنسیت را پشت سر گذاشته و پای زنان و کودکان نیز به این تفریح شک دار باز شده؛ حتی این روزها قلیان به یک چالش سیاسی بین نظام و عامه مردم تبدیل شده است.
مطالعات پزشکی نشان می دهد؛  افراد سیگاری ای که به طور متداول ۸ تا ۱۲ نخ سیگار را در روز مصرف می‌کنند به طور متوسط با ۴۰ تا ۷۵ پک  که به مدت ۵ تا ۷ دقیقه به طول می‌انجامد حدود ۵ تا ۶  لیتر دود استنشاق می‌کنند و این در حالی است که مصرف کننده قلیان در هر وعده مصرف که به طور متداول ۲۰ تا ۸۰ دقیقه طول می کشد حدود ۵ تا ۲۰۰پک می‌زند که هر پک به طور متوسط حاوی ۱۵  درصد تا یک لیتر دود است. میزان و عمق دم در حرکت دادن آب قلیان بسیار مهم است و قلیان با وجود اینکه کمتر مصرف می‌شود، اما حجم دودی که از طریق آن وارد بدن می‌شود، ۱۰ تا ۲۰ برابر دود ناشی از مصرف سیگار است.
https://hoorkhabar.ir/667923کپی شد!
3497