چگونه ۱۹ سرباز به خانه‌ نرسیدند؟+تصاویر

به گزار هورنیوز از روزنامه اعتماد، ده‌ها سرباز شیرازی «پادگان‌٠۵ کرمان» از همان روز نخستی که لباس‌های آموزشی‌شان را پوشیدند و پای در پادگان گذاشتند، تنها به ساعتی فکر می‌کردند که «آموزش تمام شود» تا بتوانند «یک بار دیگر به خانه‌های‌شان برگردند.»

پس از دو ماه آموزش پیوسته و لحظه‌شماری مداوم، سرانجام این ساعت فرا رسید اما «اتوبوسی که برای چندین نفر از این سربازها آمده بود تا آنها را به شیراز ببرد، به میانه راه نرسیده، در دره‌ای ٢٠ متری سقوط کرد و جان ١٩سرباز را گرفت؛ در حالی که ساعت از ١:٢٠ بامداد گذشته بود و سربازها در خوابی عمیق فرو رفته بودند.» احمد، یکی از این سربازها که از حادثه جان سالم به‌در برده، در بیمارستان، یاد فریادهای دوستانش می‌افتد و می‌گوید: «خواب بودیم که ناگهان راننده فریاد زد «ترمز بریده»، همه پریدند، وحشت کرده بودند. اتوبوس تکان‌های شدیدی می‌خورد و تعادل نداشت. سربازها فریاد می‌زدند یا علی، یا علی، ناگهان اتوبوس با سر در دره سقوط کرد و روی سنگ‌ها معلق زد؛ دیگر نفهمیدم چه شد» اما اکنون همه می‌دانند چه شده «١٩ سرباز، هنگام بازگشت به خانه کشته شدند و احتمالا تعدادشان بیشتر خواهد شد.»

۲۰۱۶-۰۶-۲۲_۲۲-۱۵-۱۲
چگونه ١٩ سرباز به خانه‌ نرسیدند؟

بامداد دیروز، به فاصله یک ساعت، دو دستگاه اتوبوس، حامل ده‌ها سرباز پادگان‌٠۵ کرمان، در محور سیرجان – نی ریز دچار حادثه شدند که در جریان آن (تا ساعت ٢١ دیروز) ١٩ سرباز کشته و دست کم ۴٠ نفر زخمی شدند. در حادثه نخست که در ساعت ١:٢٠ بامداد رخ داد، اتوبوس حامل ۴٢ سرباز شیرازی در «دره ٢٠ متری لایرز» سقوط کرده است.

مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس کشور با اشاره به جان باختن ١٩ سرباز در این حادثه، بر احتمال افزایش تعداد کشته شده‌ها تاکید کرد و به «اعتماد» گفت: «با اطلاع اورژانس از حادثه، ١١ آمبولانس به محل اعزام و مشخص شد که یک دستگاه اتوبوس ولوو با ۵٨ سرنشین به دره ٢٠ متری سقوط کرده و در همان ابتدا، جان ١۶ نفر را گرفته است.

خالدی به جان‌باختن سه مجروح در بیمارستان شهدای نی‌ریز اشاره کرد و افزود: «٨ نفر از ٣٨ مجروح حادثه نیز شرایط وخیمی دارند که اقدامات درمانی در بیمارستان رجایی شیراز آنها آغاز شده. البته با توجه به حجم خسارت‌ها، احتمال افزایش تلفات وجود دارد.» به گفته سخنگوی اورژانس کشور تاکنون سه سرباز از بیمارستان نی‌ریز ترخیص شده‌اند و احتمال ترخیص ۵ سرباز دیگر از بیمارستان امام خمینی استهبان نیز وجود دارد.

همزمان، سرهنگ کسری سیروسی، فرمانده پلیس‌راه شمال استان فارس، علت سقوط اتوبوس در دره را «ناتوانی راننده در کنترل خودرو» به دلیل «سرعت غیرمجاز» اعلام کرد و گفت: «اتوبوس سربازان در مسیر شرق به غرب محور سیرجان به نی‌ریز در حرکت بود که در گردنه لایرز از جاده منحرف شد و پس از برخورد با گاردریل، به دره ٢٠ متری سقوط کرد.» سرهنگ سیروسی از آغاز بررسی‌ها برای تشخیص میزان تاثیر «حمل کالا و انسان قاچاق در اتوبوس» در حادثه نیز خبر داده است؛ موضوعی که سرهنگ عزیز برزگر، فرمانده منطقه انتظامی نی‌ریز با تاکید بر آن به تارنمای محلی «نای ذی نیوز» گفته است که «در این اتوبوس، علاوه بر کالای قاچاق، دو افغان نیز در باک گازوییل خودرو سوار شده بودند که امدادگران هلال‌احمر، پس از سه ساعت جست‌وجو، جنازه آنها را با شکافتن باک از میان پاره‌های آهن بیرون کشیدند.» «عدم نصب حفاظ در قوس جاده» نیز موضوع دیگری است که به گفته سرهنگ محمدحسین حمیدی، فرمانده پلیس راه کشور، بررسی تاثیر آن در حادثه آغاز شده است.

۲۰۱۶-۰۶-۲۲_۲۲-۱۶-۳۳
نگاه‌ها به حادثه سقوط اتوبوس سربازان، در حالی است که تنها یک ساعت پس از این اتفاق، دومین حادثه نیز برای اتوبوس دوم حامل سربازان پادگان‌٠۵ کرمان، در مسیر اهواز رخ داد. سرهنگ سیروسی، فرمانده پلیس راه شمال فارس درباره این حادثه نیز گفت: «ساعت ٢:٢٠ بامداد دیروز، یک دستگاه اتوبوس اسکانیا که آن هم از پادگان‌٠۵ به سمت اهواز حرکت کرده بود، در محور سیرجان به نی ریز، به دلیل «عدم توجه راننده به جلو» ناشی از «خستگی و خواب آلودگی» در اطراف سروستان واژگون شد و شش سرباز را مجروح کرد.» سربازان مصدوم این سانحه نیز به بیمارستان منتقل شده‌اند.

شناسایی اجساد سربازها از سوی خانواده‌ها

با گذشت چند ساعت از سقوط اتوبوس سربازان در دره، خانواده آنها به بیمارستان‌های نی‌ریز و استهبان سرازیر شدند تا شاید با «امید» به خانه‌هایشان بازگردند. با این همه، ساعت ٢١دیروز خانواده ١٩ سرباز، تنها توانسته‌اند، جنازه فرزندانشان را در سردخانه‌ها شناسایی کنند. محمدرضا امیری، فرماندار نی‌ریز تعداد این خانواده‌ها را ١٠-١٢ خانوار اعلام کرد و با اشاره به اسکان آنها در محل‌های مناسب به «اعتماد» گفت: «از ساعت ٨ صبح (دیروز)، ده‌ها خانواده سربازان کشته شده و مجروح به نی‌ریز آمدند که با همکاری هلال احمر و شهرداری، آنها را در خوابگاه‌های تربیت‌بدنی، دانشگاه‌ها و آموزش و پرورش اسکان دادیم و برای‌شان تدارکات لازم را فراهم کردیم. همچنین چند مددکار از بهزیستی در اختیارشان گذاشتیم تا در این شرایط در کنارشان باشند.»

«هر ١٩ سرباز کشته شده، در سردخانه بیمارستان‌های نی‌ریز هستند و خانواده‌ها با تصاویری که از چهره فرزندان‌شان در دست دارند و حضور در سردخانه‌ها، آنها را شناسایی کرده‌اند.» امیری با بیان این موضوع، شرایط خانواده‌ها را «غمبار» توصیف کرد و با اشاره به «تشکیل پرونده قضایی درباره حادثه» ادامه داد: «پدر و مادر، برادر و خواهر، حتی پسرعمو‌های سربازها آمده بودند. آنها اجساد را می‌بینند. بعضی‌ها تصاویر بچه‌های‌شان دست‌شان بود. غم بسیار بالایی است. بیشتر کشته شده‌ها شیرازی هستند.»

۲۰۱۶-۰۶-۲۲_۲۲-۱۹-۰۶
روایت یک سرباز از لحظه سقوط

رسول کردگاری، خبرنگار تارنمای «نای ذی نیوز» که صبح دیروز، در بیمارستان شهدای نی‌ریز حضور داشت، از قول چند سرباز که در بیمارستان شرایط بهتری داشتند، به «اعتماد» گفت: «همه خواب بودیم که ناگهان راننده فریاد زد «ماشین ترمز بریده» او چند ثانیه قبلش از یک ماشین سبقت گرفته و همین باعث شده بود، ترمز از کار بیفتد. اتوبوس تکان‌های شدیدی می‌خورد. وحشتی عجیب همه را گرفته بود و سربازها یا علی یا علی می‌گفتند که ناگهان اتوبوس به سمت دره رفت و در آن سقوط کرد. اتوبوس روی سنگ‌ها غلت می‌زد و معلق مانده بود.»

همزمان محمدمهدی توکل، مدیر این تارنمای محلی نیز با اشاره به قاچاق بار و دو تبعه افغان در این اتوبوس به «اعتماد» گفت: «اتوبوس سقوط کرده به دره، نرسیده به پاسگاه قطرویه (٢٠ دقیقه‌ای محل حادثه) لحظه‌ای توقف کرد تا بار قاچاق انبه، سیگار و ناس در اتوبوس جاسازی کند. دو افغان را هم در باک گازوییل مخفی کردند. وقتی دوباره حرکت کرد، به پاسگاه قطرویه رسید اما ماموران متوجه بار قاچاق و اتباع افغان نشدند. ٢٠ دقیقه بعد، اتوبوس به دره لایرز رسید و به دلیل سرعت غیرمجاز و سبقتی که گرفته بود، ترمز برید و در دره سقوط کرد.»

توکل با تاکید بر حادثه‌خیز بودن محور سیرجان به نی‌ریز افزود: «این جاده تا به حال خیلی کشته داده. چند سال پیش، یکی از مسوولان در همین جاده دچار سانحه شد که زنگ زد آمدند چند تا مهار در نزدیکی دره گذاشتند اما فایده چندانی نداشت. از چند وقت پیش هم قرار شد دیوارهای سیمانی اطراف جاده بسازند که هنوز تکمیل نشده و حادثه دقیقا جایی اتفاق افتاده که هنوز گاردریل فلزی قدیمی دارد.»

۲۰۱۶-۰۶-۲۲_۲۲-۲۱-۳۴
مسوول تعاونی: راننده در کماست

مدیر تعاونی‌ای که اتوبوس سقوط کرده را به پادگان ‌٠۵ فرستاده درباره حادثه به «اعتماد» گفت: «دیروز (سه‌شنبه) از پادگان زنگ زدند، گفتند اتوبوس می‌خواهیم برای شیراز. ما هم یک دستگاه ولوو را از نظر فنی چک کردیم و با راننده‌ای باتجربه و قدیمی، همراه صاحب ماشین و سه کمک‌راننده، در مجموع ۵ نفر، به پادگان فرستادیم اما چند ساعت بعد باخبر شدیم که اتوبوس با ۴٢ سرباز در دره لایرز سقوط کرده. فعلا نمی‌دانیم دقیقا چه اتفاقی افتاده چون هم راننده باتجربه بود و هم ماشین را قبل از اعزام چک کرده بودیم.» به گفته او راننده مردی ۶٠ ساله است که پس از حادثه در کما فرو رفته است. با این همه صاحب ماشین و دو کمک‌راننده در دم کشته شده‌اند و حال کمک راننده سوم نیز وخیم است. مسوول این تعاونی درباره تعداد سرنشینان اتوبوس که از سوی سخنگوی اورژانس کشور ۵٨ نفر اعلام شده و همچنین دو افغان قاچاق که فرمانده انتظامی نیریز بیان کرده نیز گفت: «اتوبوس ۴٢ سرباز سوار کرده بود. هیچ افغانی هم نمی‌تواند در مخزن گازوییل دوام بیاورد.»

روایت مسوول این تعاونی در حالی است که کیلومترها دورتر از او، لحن راننده‌های اتوبوس‌های نی‌ریز نیز هنگام تعریف آنچه بر سربازها گذشته، همراه با اندوه است. شهر آنها، از صبح دیروز مملو از خانواده سربازان کشته یا مجروح شده است. یکی از ‌آنها به «اعتماد» می‌گوید: «سرباز‌ها همه فوق لیسانس و لیسانس و بیشتر شیرازی بودند. از صبح خانواده‌های‌شان آمده‌اند در شهر پی بچه‌های‌شان. ما راننده را نمی‌شناسیم اما می‌گویند چون سرعت می‌رفته ناگهان ترمز بریده و در دره ٢٠ متری سقوط کرده. البته آن جاده (سیرجان به نی‌ریز) گردنه‌هایی با عمق ٨٠ متر هم دارد. سربازها، بنده خداها خواب بودند که این اتفاق برای‌شان افتاد» و آخرین خواب ١٩ سرباز پادگان ‌٠۵ کرمان، خیلی طولانی شد.

۲۰۱۶-۰۶-۲۲_۲۲-۲۴-۲۵

 

و آخرین عکس یادگاری

۲۰۱۶-۰۶-۲۲_۲۲-۳۱-۴۱

https://hoorkhabar.ir/605404کپی شد!
140