همه باید آماده استارت جذب سرمایه‌گذار و رونق اقتصادی پس از توافق باشیم

در شرایطی که پس از توافق، رقابت میان استان‌های کشور برای جذب منابع مالی و سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی افزایش خواهد یافت، خوزستان نمی‌تواند صرفاً به مزیت‌های طبیعی و صنعتی خود اتکا کند. بهره‌گیری از فرصت حضور شرکتهای بزرگ و اتفاقی بنام صندوق سرمایه‌گذاری ۳۰۰ میلیارد دلاری مستلزم اقدامات بزرگ، سریع و هدفمند از سوی مدیریت استان و دستگاه‌های اجرایی خواهدبود.

هورخبر – افشین حیدری، فعال توسعه‌ای و اقتصادی خوزستان نوشت: با اشاره به فرصت‌های پیش روی اقتصاد کشور در دوران پساتوافق، ضرورت دارد آمادگی کامل دستگاه‌های اجرایی، بخش خصوصی و نهادهای اقتصادی استان برای جذب سرمایه‌گذاران دو چندان شود.

خوزستان به دلیل برخورداری از ظرفیت‌های گسترده در حوزه نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، کشاورزی، حمل‌ونقل و تجارت، می‌تواند یکی از مهم‌ترین مقاصد سرمایه‌گذاری در کشور باشد. اما بهره‌مندی از این فرصت نیازمند آمادگی، برنامه‌ریزی و اقدام سریع از هم‌اکنون است.

در صورت گشایش‌های اقتصادی و فعال شدن صندوق‌های بزرگ سرمایه‌گذاری، رقابت جدی میان استان‌های کشور برای جذب منابع شکل خواهد گرفت. بنابراین خوزستان باید با پروژه‌های آماده، بسته‌های سرمایه‌گذاری مشخص و فرآیندهای تسهیل‌شده وارد این رقابت شود.

در سویی دیگر مرکز خدمات سرمایه‌گذاری، اتاق بازرگانی، مناطق آزاد، شهرداری‌ها، فرمانداری‌ها و تمامی دستگاه‌های مرتبط باید از امروز خود را برای شرایط جدید آماده کنند. فرصت‌های اقتصادی منتظر تصمیم‌گیری‌های طولانی و بروکراسی اداری نخواهند ماند.

همچنین شناسایی پروژه‌های اولویت‌دار، رفع موانع سرمایه‌گذاری، آماده‌سازی زمین و زیرساخت‌ها، تسریع در صدور مجوزها و معرفی فرصت‌های اقتصادی استان به سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی باید در دستور کار قرار گیرد.

خوزستان همه ظرفیت‌های لازم برای تبدیل شدن به قطب جذب سرمایه در کشور را در اختیار دارد. اکنون زمان آن رسیده است که همه مدیران، فعالان اقتصادی و بخش خصوصی برای استارت بزرگ جذب سرمایه‌گذار پس از توافق، هماهنگ و آماده باشند تا از این فرصت تاریخی بیشترین بهره را برای توسعه استان و ایجاد اشتغال پایدار ببرند.

سهم خوزستان از صندوق سرمایه‌گذاری ۳۰۰ میلیارد دلاری مشترک در پساتوافق
با مطرح شدن ایجاد صندوق سرمایه‌گذاری مشترک ۳۰۰ میلیارد دلاری برای توسعه و بازسازی اقتصاد ایران در چارچوب توافقات جدید، نگاه بسیاری از فعالان اقتصادی به استان‌های دارای مزیت راهبردی معطوف شده است. بر اساس گزارش‌های منتشرشده، این صندوق قرار است منابع مالی گسترده‌ای را به سمت پروژه‌های انرژی، حمل‌ونقل، لجستیک، صنعت و زیرساخت و گردشگری هدایت کند. در میان استان‌های کشور، خوزستان بیش از هر منطقه دیگری ظرفیت جذب بخشی از این سرمایه‌ها را دارد. این استان با در اختیار داشتن بخش قابل توجهی از ذخایر نفت و گاز کشور، بنادر مهم تجاری، صنایع پتروشیمی، فولاد و موقعیت ممتاز ترانزیتی، می‌تواند به یکی از اصلی‌ترین مقاصد سرمایه‌گذاری در دوران پساتوافق تبدیل شود.

انرژی؛ مزیت نخست خوزستان
بخش عمده‌ای از منابع صندوق مذکور قرار است به حوزه انرژی و زیرساخت‌های مرتبط اختصاص یابد. خوزستان با میادین بزرگ نفتی، پالایشگاه‌ها، مجتمع‌های پتروشیمی و شبکه گسترده انتقال انرژی، آماده‌ترین بستر را برای جذب سرمایه‌های جدید در این حوزه دارد. کارشناسان معتقدند نوسازی تأسیسات نفتی، توسعه صنایع پایین‌دستی و افزایش ظرفیت صادرات محصولات پتروشیمی می‌تواند میلیاردها دلار سرمایه خارجی را به استان جذب کند.

توسعه بنادر و کریدورهای تجاری
بنادر خوزستان به‌ویژه در شمال خلیج فارس، حلقه‌ای مهم در تجارت منطقه‌ای محسوب می‌شوند. سرمایه‌گذاری در توسعه بنادر، مناطق آزاد، شبکه ریلی و جاده‌ای می‌تواند جایگاه استان را به عنوان دروازه تجاری ایران با کشورهای همسایه تقویت کند. این موضوع نه تنها موجب افزایش صادرات خواهد شد، بلکه زمینه ایجاد هزاران فرصت شغلی جدید را نیز فراهم می‌کند. وجود صنایع فولاد، پتروشیمی، کشتی‌سازی و صنایع وابسته در خوزستان فرصت مناسبی برای هدایت منابع صندوق به سمت پروژه‌های تولیدی فراهم کرده است. در صورت تخصیص بخشی از منابع این صندوق به تکمیل زنجیره ارزش صنایع موجود، می‌توان انتظار داشت سهم اشتغال صنعتی استان به شکل محسوسی افزایش یابد.

البته با وجود ظرفیت‌های گسترده، جذب سرمایه نیازمند رفع برخی موانع ساختاری است. بهبود فضای کسب‌وکار، ارتقای زیرساخت‌های شهری، مدیریت منابع آب، کاهش بروکراسی اداری و ایجاد امنیت سرمایه‌گذاری از جمله پیش‌شرط‌های بهره‌مندی کامل خوزستان از فرصت‌های پساتوافق خواهد بود. اگر این بخش از بندهای توافق که درقالب صندوق سرمایه‌گذاری ۳۰۰ میلیارد دلاری معروف شده طبق برنامه عملیاتی شود، خوزستان به دلیل مزیت‌های انرژی، صنعتی و لجستیکی می‌تواند یکی از بزرگ‌ترین برندگان اقتصادی دوران پساتوافق باشد. سهم واقعی استان از این منابع البته به میزان آمادگی پروژه‌ها، توان جذب سرمایه و کیفیت سیاست‌گذاری‌های اقتصادی بستگی خواهد داشت. در صورت مدیریت صحیح، این فرصت می‌تواند آغازگر دوره‌ای تازه از رشد اقتصادی، اشتغال و توسعه پایدار در خوزستان باشد.

ضرورت اقدامات ویژه برای تسهیل سرمایه‌گذاری در خوزستان
در شرایطی که پس از توافق، رقابت میان استان‌های کشور برای جذب منابع مالی و سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی افزایش خواهد یافت، خوزستان نمی‌تواند صرفاً به مزیت‌های طبیعی و صنعتی خود اتکا کند. بهره‌گیری از فرصت حضور شرکتهای بزرگ و اتفاقی بنام صندوق سرمایه‌گذاری ۳۰۰ میلیارد دلاری مستلزم اقدامات بزرگ، سریع و هدفمند از سوی مدیریت استان و دستگاه‌های اجرایی خواهدبود.

تسهیل امرسرمایه‌گذاری باید به یک اولویت راهبردی در خوزستان تبدیل شود. کاهش زمان صدور مجوزها، حذف فرآیندهای زائد اداری، ایجاد پنجره واحد واقعی سرمایه‌گذاری، واگذاری اختیارات بیشتر به مدیران استانی و تعیین تکلیف سریع زمین‌های مورد نیاز پروژه‌ها از جمله اقداماتی است که می‌تواند جذابیت استان را برای سرمایه‌گذاران افزایش دهد.

همچنین تهیه بانک جامع پروژه‌های وبسته های سرمایه‌گذاری در بخش‌های نفت، گاز، پتروشیمی، انرژی‌های تجدیدپذیر، صنایع پایین‌دستی، گردشگری، کشاورزی و حمل‌ونقل ضروری است. این پروژه‌ها باید از نظر فنی و اقتصادی به مرحله آمادگی برسند تا در نخستین فرصت به متقاضیان سرمایه‌گذارای معرفی شوند.

از سوی دیگر، ایجاد مشوق‌های سرمایه‌گذاری، حمایت از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی، تضمین امنیت اقتصادی و برگزاری نشست‌های تخصصی با شرکت‌های بزرگ داخلی و خارجی می‌تواند جایگاه خوزستان را به عنوان مقصد نخست سرمایه‌گذاری در دوران پساتوافق تثبیت کند.

اگر مدیریت استان از هم‌اکنون برای این شرایط آماده شود، خوزستان نه تنها سهم قابل توجهی از منابع سرازیر شده را جذب خواهد کرد، بلکه می‌تواند نقش خود را بعنوان موتور محرک رشد اقتصادی کشور را تثبیت کند.

https://hoorkhabar.ir/718735کپی شد!
4125
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *