انتقال آب از سرشاخه‌های كارون تبعات اجتماعي دارد

مشاور استاندار خوزستان در امور مدیریت آب و صیانت از رودخانه‌ها با بيان اين‌كه انتقال آب از سرشاخه‌هاي كارون به زاينده‌رود از نظر كارشناسي اشتباه است، گفت: متاسفانه طرح‌هاي زيادخواهانه در حال مطرح شدن است.

مهدی قمشي شامگاه 11 شهریور در نشست كمپين حفاظت از رودخانه كارون اظهاركرد: ‌در حال حاضر با پديده‌اي به نام انتقال آب از سرشاخه‌هاي كارون مواجه شده‌ايم كه دغدغه اصلي متخصصان بخش آب است.

وي افزود: نمايندگان، مسئولان و شهروندان ما بايد بدانند كه كشور در نقشه آبي جهان وضعيت بحراني دارد و از جمله كشورهاي كم‌آب جهان محسوب مي‌شود.

مشاور استاندار خوزستان تصريح‌كرد: زماني كه مقدار آب قابل استحصال به ازاي هر نفر به 1600 مترمكعب برسد آن منطقه يا كشور دچار بحران آبي است كه كشور ما از سال 1995 دچار اين مشكل شد.

قمشي بيان كرد: در حال حاضر نه‌تنها در كشور ما بلكه در دیگر كشورهاي آسيايي بيش از 90 درصد آب شيرين استحصالي در بخش كشاورزي مصرف مي‌شود اما در افق چشم‌انداز بيست ساله كشور ما اين ميزان بايد به 80 درصد برسد.

وي خاطرنشان‌كرد:‌ ميزان منابع آبي كشور ما 137 ميليارد مترمكعب است كه به‌طور متوسط ساليانه از طريق آب‌هاي سطحي و زيرزميني برآورد مي‌شود.

مشاور استاندار خوزستان عنوان كرد: 180 ميليون هكتار اراضي قابل كشت آبي در كشور وجود دارد که اگر بخواهيم همه اين اراضي را زيركشت ببريم، براي هر هكتار 14 هزار مترمكعب آب نياز است. بنابراين اين ميزان منابع آبي موجود، فقط 10.5 ميليون هكتار را تامین می‌کند و بايد از كشت 40 درصد از اراضي مستعد كشاورزي صرف‌نظر كنيم.

قمشي اظهاركرد:‌ به طور كلي در طرح‌هاي انتقال آب بين‌حوزه‌اي بايد تمام مسايل اجتماعي و اقتصادي را درنظر بگیریم و از تجربيات كشورهاي ديگر نيز در اين زمينه استفاده كنيم.

وي ادامه‌داد: متاسفانه در شرايط فعلي با اجراي طرحي مواجه شده‌ايم كه هيچ‌گونه از اين مسايل در آن درنظر گرفته نشده و به همين دليل اجراي طرح با نارضايتي مواجه شده است.

مشاور استاندار خوزستان در امور مدیریت آب و صیانت از رودخانه‌ها با اشاره به شرايط انتقال آب بين‌حوزه‌اي عنوان‌كرد: ‌در درجه اول برای انتقال آب یک حوزه بايد حوضه مبدا آب مازاد داشته باشد. در خوزستان 1.6 ميليون هكتار اراضي مستعد كشاورزي وجود دارد كه به دليل محدوديت منابع آبي كشت نمي‌شود.

قمشي بيان‌كرد:‌ در سال 76 به دليل وجود اراضي مستعد كشاورزي و وجود منابع آبي طرح 800 هزار هكتاري مقام معظم رهبري مصوب شد كه به دليل مشكلات كم‌آبي هم‌اكنون اين طرح به 550 هزار هكتار رسيده است.

وي ادامه‌داد: طرح 800 هزار هكتاري از جمله طرح‌هاي مهم و مفيد است كه از جمله برنامه‌هاي مهم توسعه استان به شمار مي‌رود و بنابراين اجراي اين طرح نيازمند منابع آبي فراوان است.

مشاور استاندار خوزستان تصريح‌كرد: در شرايط فعلي وضعيت آورد آب رودخانه كارون مطلوب نيست و به واسطه انتقال‌هاي قبلي 1.3 ميليارد مترمكعب آب از آن كم شده است و هم‌اكنون 18 ميليارد مترمكعب آورد دارد كه اين شرايط براي تامين آب موردنياز استان مطلوب نيست.

قمشی با بيان اين‌كه مبناي استفاده از آبي كه مي‌خواهند منتقل كنند، مشخص نيست، خاطرنشان‌كرد: حجم درياچه‌اي كه براي انتقال آب در نظر گرفته‌اند بيش از ميزان آب شرب اصفهان است.

وي با تاكيد بر اين‌كه انتقال آب بين حوزه‌اي جز هزينه، سودي براي كشور ندارد، اظهاركرد: ‌هزينه‌هاي اجراي طرح انتقال آب در سال 86، 837 ميليارد تومان برآورد شده که با محاسبه افزايش قيمت‌ها و تورم فعلی، هم‌اکنون اين عدد حداقل به سه برابر افزایش مي‌یابد.

مشاور استاندار خوزستان هشدارداد: انتقال آب از سرشاخه‌های كارون به زاينده‌رود حیات تالاب‌های خوزستان را مختل و كيفيت آب را به ميزان زيادي كاهش مي‌دهد. همچنين تبعات اجتماعي آن پس از انتقال محسوس خواهد شد.

قمشي گفت: مشكل كمبود آب در اصفهان با انتقال آب كارون حل نخواهد شد زيرا اجرای اين طرح به‌صرفه نيست و خيلي هزينه‌بر است.

وي با بيان اين‌كه سرانه مصرف آب استان اصفهان بيش از استان‌هاي ديگر كشور است، ادامه‌داد: ‌اصفهان كه در شرايط كم‌آبي است چرا صرفه‌جويي نمي‌كند. در حال حاضر سرانه مصرف آب در تهران و كرمان 200 لیتر، در خوزستان 250 لیتر، اما در اصفهان 310 ليتر است.

مشاور استاندار خوزستان افزود: عدم مديريت صحيح در مصرف آب شهري و وجود شبكه آبي فرسوده از دلايل اصلي كم‌آبي در اصفهان است.

قمشي خاطرنشان‌كرد: اين‌كه اين آب را براي كشاورزي و صنعت مي‌خواهند مثل روز روشن است و قابل توجيه نيست و زياده‌خواهي محسوب مي‌شود.

وي در پايان علل خشكي زاينده‌رود را عدم مديريت صحيح مصرف آب، توسعه بيش از حد صنعت و كشاورزي اصفهان و خشكسالي‌هاي چند سال اخير بيان كرد.

همچنین پروفسور امیدعلی شهنی‌کرم‌زاده، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در ادامه این نشست اظهارکرد: به نظر من فرهنگ استفاده از منابع آبی در درجه اول بیش از هر چیزی مهمتر است و این فرهنگ‌سازی باید از سوی رسانه‌ها انجام شود.

وی افزود: متأسفانه کم‌آبی در برخی استان‌ها موجب شده تا مردم با تجمع و گرفتن پلاکارد با هم مقابله کنند.

شهنی‌کرم‌زاده بیان‌کرد: متأسفانه مسئولان و مردم از اهمیت آب غافل مانده‌اند؛ به طوری که به منابع زیرزمینی مانند نفت و گاز اهمیت فراوانی می‌دهد اما آب که مایه حیات ماست را فراموش کرده‌اند. عملکرد مردم و دولتمردان به 100 سال پیش‌ برمی‌گردد و هیچ‌گونه کار تخصصی و تکنیکی برای حفاظت از آب انجام نشده است.

این عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز خاطرنشان کرد: ما باید به محیط زیست مانند بدن انسان نگاه کنیم. زیرا رودخانه‌ها همانند رگ‌ها در بدن انسان و آب همانند خون در آن جریان دارد.

وی عنوان‌کرد: تنها دانشکده آب کشور در دانشگاه شهید چمران اهواز است اما چرا از متخصصان برای حفاظت و نگهداری رودخانه‌های استان استفاده نمی‌شود؟

شهنی‌کرم‌زاده ادامه‌داد: وقتی متخصصان تشخیص دهند که خوزستان مازاد آب ندارد، چرا باید برای تأمین آب استان‌های دیگر به کارون فشار بیاوریم.

وی تصریح‌کرد: مشکلات اخیر کم‌آبی در کشور به دلیل کاهش نزولات جوی و بیش از هر چیز بی‌توجهی مسئولان و عدم مدیریت صحیح در مصرف آب است.

این عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز خاطرنشان کرد: نباید بگذاریم زاینده‌رود و کارون در مقابل هم قرار بگیرند زیرا این دو رودخانه تاریخی و شاهرگ حیات کشور هستند و تصمیم‌گیری برای نجات آنان باید با نظر متخصصان انجام شود.

https://hoorkhabar.ir/250072کپی شد!
167
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *