مهدی چمران در دانشگاه شهید چمران: در جنگ، ایمان به سلاحهای ما قدرت می بخشید

مهدی چمران گفت: نمونههای فنی و مهندسی به کار رفته در جنگ، برای به حرکت در آوردن نبوغ دانشگاهی کشور کافی است؛ باید از توانمندیهای خود استفاده کنیم و امیدمان به داخل کشور و به خودمان باشد.
مهندس مهدی چمران در آیین گرامیداشت سالروز آزادسازی خرمشهر در دانشگاه شهید چمران اهواز که امروز (دوم خردادماه) در آمفی تئاتر دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد، اظهار کرد: عملیات برای آزادسازی خرمشهر از ۹ اردیبهشت ماه ۶۱ آغاز شد و شبانگاه، زدن پلهای نظامی بر روی کارون و عبور شهید صیاد شیرازی از رود کارون، گام اول این عملیات بود.
وی ادامه داد: صبح فردای آن روز، جاده اهواز به خرمشهر تسخیر شد و بدین ترتیب گام دوم، پیشروی به سوی مرزها بود. گام سوم و مشکلترین حرکت، ورود به شهر خرمشهر بود زیرا خرمشهر تبدیل به یک دژ شده بود و چند روز قبل از عملیات، نیروهای اطلاعاتی عراق، موساد و آمریکا متوجه شدند که در تدارک حملهای هستیم و ما برای اینکه این عملیات شناسایی نشود، اقداماتی را انجام دادیم.
چمران در ادامه به پیشروی نیروهای رزمنده کشور به سوی خرمشهر اشاره کرد و افزود: نیروهای عراقی در منطقه جفیر تا کنار هور را تخلیه کردند زیرا میدانستند اگر بمانند، محاصره خواهند شد و علاوه بر ۲۰ هزار نفری که در خرمشهر محاصره شده بودند، ۲۰ هزار نفر هم اینجا اسیر میشوند و بدین ترتیب، در یک شب منطقه را از نیروهای خود تخلیه کردند.
وی افزود: زمانی که به خرمشهر رسیدیم، دیدیم خاکریزهای بلند ایجاد شده و روی خاکریزها سیم خاردار کشیده بودند، همچنین مینهای جهنده و انواع و اقسام کمینها را همه جای زمین کاشته شده بودند و برای جلوگیری از نفوذ به منطقه اروند، خورشیدیهای بزرگ در کنار رودخانه نصب کرده بودند.
رییس شورای شهر تهران گفت: رژیم بعث عراق برای جلوگیری از باز پسگیری خرمشهر توسط نیروهای رزمنده جمهوری اسلامی ایران و برای اینکه چتربازها نتوانند از طریق هلیکوپتر یا هواپیما در منطقه فرود آیند، در منطقه وسیعی تیرآهنها و حتی اتومبیلها را به صورت عمودی قرار داده بودند.
چمران اظهار کرد: پیش از این اقدامات، صدام تعدادی از خبرنگاران جنگی را به منطقه آورده و به آنها نشان داده بود که با تشکیلات و تجهیزاتی که نیروهای ایرانی دارند، دژ خرمشهر نفوذناپذیر است. آنها تصور میکردند ما فقط با همین سیستم و سلاحهای نظامی حمله میکنیم اما اینگونه نبود. قدرت ایمان، اعتقاد و توکل ما به خدای بزرگ چیز دیگری بود و سلاحهای ما را قدرت میبخشید و از همه مهمتر، سلاح شهادت در دست ما بود که شهید دکتر چمران از آن به عنوان سلاح برّان شهادت تعبیر میکرد؛ سلاحی که از همه سلاحها کارگرتر و کارسازتر بود.
وی در ادامه به توصیف شخصیت دکتر چمران و اقدامات نظامی این شهید در جنگ پرداخت و گفت: دکتر چمران یک رزمنده شجاع، فرمانده برنامهریز و توانمند با یک مغز ریاضی و فیزیکی بود و با آن تفکر میتوانست صحنههای جنگ را طراحی کند و به موفقیتهای بزرگی نایل شود. این شهید بزرگ علاوه بر اینکه یک دانشمند فیزیک، یک عارف و یک هنرمند به تمام معنا بود، یک مدیر توانا بود که ستاد جنگهای نامنظم را در آن شرایط سخت به خوبی در خوزستان مدیریت میکرد.
رییس شورای شهر تهران اظهار کرد: دکتر چمران ستاد جنگهای نامنظم را به گونهای سازماندهی کرده بود که در قالب یک ستاد مردمی بدون اعتبار دولتی، بخش دولتی از جنگ را اداره میکرد و تا اهواز و سپس دهلاویه پیشروی کرد و در نهایت در ۳۱ خرداد ۶۰ در دهلاویه به شهادت نایل شد.
وی در ادامه به اقدامات فنی و مهندسی شهید دکتر چمران در جنگ اشاره کرد و گفت: سلاحهای ما در بخش سلاحهای نیمهسنگین به تفنگ ژ۳، M1 و بعد از اینها حتی برنو خلاصه شد. در منطقه با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم میکردیم و برای جلوگیری از پیشروی دشمن، آب را به زمینهای خشک مقابل دشمن وارد کردیم به طوری که دشمن نمیتوانست از آب عبور کند.
چمران افزود: دشمن خاکریزهای ۲ متری مقابل آب زده بود که برای از میان برداشتن این خاکریزها، دبههای پر از TNT را و با یک فرمان الکتریکی و برق و باطری، زیر خاک پنهان میکردیم و با یک فاصله ۱۰ متری از خاکریز مستقر میشدیم. پس از انفجار دبهها، خاکریز میشکافت و دوباره آب زیادی راه پیدا میکرد و دشمن عقب میکشید.
وی ادامه داد: دشمن برای اطمینان بیشتر، دو خاکریز ۸ متری در منطقه زد و پشت خاکریزها نیز کانالی برای هدایت آب به رودخانه کارون تعبیه کرده بود که نیروهای ما با دبههای TNT نمیتوانستند این خاکریزها را منهدم کنند. دکتر چمران برای از میان برداشتن این خاکریزها برنامهریزی کرد.
چمران اظهار کرد: دکتر چمران موضوع ساخت چیزی شبیه موشک را برای شکافت این خاکریزها مطرح کرد. لولههایی به طول ۶ متر و قطر تقریبا ۲۵ سانتیمتر به صورت یک موشک استفاده کرد. سر این لولهها که نوک تیز بود، دارای سنسور بود و حدود ۶۰۰ پوند TNT گنجایش داشت. این موشک را روی تخته فلت میبستیم و پشت آن موتورهای یک کیلو وات با برق مستقیم نصب کرده بودیم. موتورها آرام و بیصدا در آب حرکت میکرد و وقتی نوک آن به خاکریز میرسید، موشک در خاک منفجر میشد.
وی گفت: با این عمل تعداد زیادی خاکریزها را شکافتیم، این موشکها در شرایطی در اهواز ساخته شد که حتی نان در اهواز پیدا نمیشد و ۵ هزار نان تافتون از تهران با هواپیما برای رزمندگان آورده بودند. بعدها این موشکها در ابعاد ۱۲ متری نیز ساخته شد. ساخت موشک پرتابی را به طور سه متر برای اولین بار اینجا در اهواز ساختیم و آزمایش کردیم.
رییس شورای شهر تهران اظهار کرد: از دیگر اقدامات فنی و مهندسی دکتر چمران در جنگ ساخت پلهای چریکی بر روی رودخانهها و ساخت خمپاره توسط مهندسین ایرانی و همچنین ساخت زیردریایی در اهواز برای اولین بار در کشور بوده است. در سال ۵۹ در اهواز شهید چمران یک زیردریایی کوچک چریکی ۶ متری که گنجایش ۲ نفر را داشت، ساخت و در آبهای منطقه دبحردان رها و برای اولین بار این زیردریایی را آزمایش کردیم.
عضو شورای شهر تهران گفت: دکتر چمران مغز ریاضی و فیزیک و جنگ را با هم ادغام کرد و این چنین اتفاقات در جنگ رخ داد. این کارهای مهندسی در روزهای جنگ و شرایط بحرانی جنگ انجام میشد و شعار “ما میتوانیم” را از همان روزهای اول جنگ و در طول دوران جنگ محقق کردیم.
چمران گفت: برای به حرکت در آوردن نبوغ دانشگاهی شاید همین نمونههای فنی و مهندسی در جنگ کافی باشد. بنابراین باید از توانمندیهای خود استفاده کنیم و همانطور که همه میدانید باید امیدمان به داخل کشور و به خودمان باشد.
وی اظهار کرد: اگر چشممان به آن سوی آبها و دل بستن به آنها باشد، به فرموده مقام معظم رهبری به جایی نمیرسیم. لازم است قدرت، رو به پیشرفت علم خود متمرکز شود و اگر توانستیم رشد کنیم آن وقت میتوانیم حرف اول را در دنیا بزنیم. در غیر این صورت همچون عراق باید همه چیزمان اجارهای باشد.
چمران عنوان کرد: بنابراین باید بر خدای بزرگ توکل کنیم و امیدمان به دانش خود و به دانشمندان هستهای و نانو تکنولوژی و دانشمندان دیگر حوزهها باشد. اگر رشد علمی کشورمان به سرعت پیش رود، و دانشگاههای ما نیز رشد پیدا کنند، قطعا به پیروزیهای بزرگ دست پیدا خواهیم کرد.
در پایان این نشست، از دانشگاهیان ایثارگر در سه بخش دانشجویان، کارمندان و اعضای هیات علمی تقدیر شد.