دبیرکل حزب سبز ایران : دولت برای سال جدید هیچ بهانهای ندارد

برخی از تحلیلگران تغییر و تحول و جایگزینی دولت را علت شکل نگرفتن حماسه اقتصادی میدانند. از سوی دیگر، عدهای مدیریت نامناسب اقتصادی و وجود تنگناهای اقتصادی از جمله تحریمها را عامل عدم شکل گیری این حماسه دانستهاند؛ بنابراین، مقام معظم رهبری نقشه راه سال آینده را اقتصاد مقاومتی ترسیم کردند که از این طریق، حماسه اقتصادی شکل بگیرد. البته فعالیتهای دولت یازدهم، تنها به فعالیتهای اقتصادی محدود نبوده و در دیگر زمینهها نیز فعالیت داشته است.
در همین راستا، ارزیابی عملکرد دولت یازدهم موضوع گفتوگوی «تابناک» با حسین کنعانی مقدم، دبیر کل حزب سبز ایران است.
* آقای دکتر برای نخستین پرسش، به نظر شما عملکرد دولت یازدهم در سال گذشته چگونه بوده است؟
در این چند مدت اخیر وقت دولت صرف جابجاییها و تعیین مدیران و فنسالاران جدید و چالشهایی که در بحث تعیین وزرا و تعامل با مجلس داشت، شد. به هر حال، دولت با همه فراز و نشیبها که شکل گرفت، هیچ بهانهای برای امسال ندارد. دولت در سال گذشته به لحاظ اینکه چهارچوب و ساختارهای اجرایی هنوز شکل نگرفته بود، برای ناکارآمدی و برخی از ناهماهنگیها بهانه داشت.
* به هر حال شما در حوزههای گوناگون در سال گذشته عملکرد دولت را چگونه ارزیابی میکنید؟
عملکرد دولت در سال گذشته را میتوان در ابعاد گوناگون بررسی کرد. از جمله:
الف) دولت جدید در حوزه سیاست خارجی بیشترین فعالیت را انجام داده است. این دولت در آغاز روی کار آمدن مذاکرات ۵+۱ را دنبال کرد و نهایتا به توافق ژنو ختم شد. مسأله رفع تحریمها نقطه برجسته عملکرد دولت بود و باید منتظر باشیم تا سند نهایی و تعهداتی که غربیها در بخش تحریمها دادهاند نتیجه بدهد.
ب) در بحث اقتصاد داخلی، گویا دولت گامهایی برای کاهش تورم و رفع مشکلات اقتصادی برداشت؛ اما دولت مثلا در بحثهایی مثل سبد کالا دچار یک نوع اشتباه در نگاه اقتصادی و مشکلات مردم روبهرو شد که مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرد. دولت در کنترل تورم و نقدینگی اقداماتی انجام داده است؛ اما هنوز اثرات سیاستهای جدید اقتصادی دولت را در اقتصاد و زندگی مردم ندیدهایم.
پ) در بحث سیاست داخلی بعد از حماسه سیاسی که با مشارکت مردم در سال قبل اتفاق افتاد، به نظر میرسد هنوز دولت نتوانسته است از این ثروت ارزشمند و پشتوانه رأی مردمی که نصیبش شده به نحو احسنت استفاده کند. ورود مردم به میدانهای سیاسی و اقتصادی، شاید یکی از نقاط قوتی باشد که میتواند دولت آن را داشته باشد.
ت) در بحث فرهنگی گویا دولت هنوز نتوانسته است، یک نقشه راهی را در مسائل فرهنگی مطرح کند و بیشتر به روزمرگی میپردازد. با توجه به اینکه خود رئیس جمهور یک فرد روحانی، اهل فرهنگ و مسائل دینی هستند؛ توقع بر این است که هر چه زودتر خیلی از معضلات فرهنگی را حل و فصل کنند و موانع بر سر راه یک حرکت فرهنگی در زمینه علم و تکنولوژی و چه در زمینه مسائل اجتماعی را بردارند.
ث) دولت امید و تدبیر، امیدی در مسائل اجتماعی در دل مردم ایجاد کرد. دولت باید تلاش کند در چهارچوب مطالبات رهبری و مطالبات مردم گام بردارد. دولت برای رسیدن به اهدافی که نظام مطرح میکند، باید در این مسیر اقداماتی را انجام دهد که امید به ناامیدی تبدیل نشود.
* به نظر شما عللی که در سال گذشته حماسه اقتصادی در کشور شکل نگرفت، چه بود؟
گویا هنوز آن باور در بدنه اجرایی کشور نسبت به ایجاد حماسه اقتصادی ایجاد نشده است. مسیر حرکت دولت در سال گذشته به سمت حماسه اقتصادی کند بود. در سال گذشته دولت استراتژی نادرستی دنبال کرد و این بود که همه مسائل و مشکلات اقتصادی را در چارچوب تحریمها دید و سعی را بر آن گذشت تا مشکلات اقتصادی را از طریق کاهش تحریمها حل کند. به نظر میرسد که دولت باید از سبد تحریمها خارج شود و متکی بر اقتصاد داخلی بشود که همه منابع مادی و مالی آن را دارا هستیم.
* آقای دکتر به نظر شما دولت چه کاری باید در سال گذشته انجام میداد که انجام نداده است؟
پس از تشکیل دولت و انتخاب وزرا و مدیران در ردههای گوناگون و حل مسائل مختلف، اصلیترین مسأله دولت بحث فعال کردن زمینههای حماسه اقتصادی بود که متأسفانه به ثمر نرسید. همه مدیران منتظر این بودند که در مذاکرات ۵+۱ چه اتفاقی میافتد. دولت این نگاه را باید عوض کند و بگوید چه تحریمها باشد، چه نباشد، ما چگونه میتوانیم به شرایط سابق برگردیم و رونق را به اقتصاد برگردانیم.
* مهمترین چالش سال گذشته را که میتواند امسال تبدیل به فرصت شود، در چه میدانید؟
یکی از چالشهای کنونی که میتواند به یک فرصت تبدیل شود، همین بحث تحریمهاست. اگر اقتصاد کشورمان تبدیل به اقتصاد مقاومتی شود و با وجود تحریمها بتوانیم یک اقتصاد رشد یافتهای بسازیم و اقتصاد را در همه زمینهها ساماندهی کنیم، چالش بزرگی است که تبدیل به فرصت کردهایم. در واقع تحریمهای یک فرصت برای کشور خواهد شد و خیلی از مشکلات کشور را حل خواهد کرد.
* دولت در آغاز روی کار آمدن شعارهایی را در زمینههای گوناگونی مطرح کرد. در این مدت دولت تا چه اندازه توانسته به شعارهایی که مطرح میکرد، جامه عمل بپوشاند؟
به نظر میرسد، هماکنون پایه اصلی نظام که مردم هستند، به حاشیه رفته است. در این مدت اینقدر که ما توجه به مسائل جهانی و اتفاقاتی که در حاشیه ۵+۱ معطوف شده، از بسیاری چیزها غافل شدهایم.