انتقال آب از سرشاخههای کارون تبعات اجتماعی دارد
مشاور استاندار خوزستان در امور مدیریت آب و صیانت از رودخانهها با بیان اینکه انتقال آب از سرشاخههای کارون به زایندهرود از نظر کارشناسی اشتباه است، گفت: متاسفانه طرحهای زیادخواهانه در حال مطرح شدن است.
مهدی قمشی شامگاه ۱۱ شهریور در نشست کمپین حفاظت از رودخانه کارون اظهارکرد: در حال حاضر با پدیدهای به نام انتقال آب از سرشاخههای کارون مواجه شدهایم که دغدغه اصلی متخصصان بخش آب است.
وی افزود: نمایندگان، مسئولان و شهروندان ما باید بدانند که کشور در نقشه آبی جهان وضعیت بحرانی دارد و از جمله کشورهای کمآب جهان محسوب میشود.
مشاور استاندار خوزستان تصریحکرد: زمانی که مقدار آب قابل استحصال به ازای هر نفر به ۱۶۰۰ مترمکعب برسد آن منطقه یا کشور دچار بحران آبی است که کشور ما از سال ۱۹۹۵ دچار این مشکل شد.
قمشی بیان کرد: در حال حاضر نهتنها در کشور ما بلکه در دیگر کشورهای آسیایی بیش از ۹۰ درصد آب شیرین استحصالی در بخش کشاورزی مصرف میشود اما در افق چشمانداز بیست ساله کشور ما این میزان باید به ۸۰ درصد برسد.
وی خاطرنشانکرد: میزان منابع آبی کشور ما ۱۳۷ میلیارد مترمکعب است که بهطور متوسط سالیانه از طریق آبهای سطحی و زیرزمینی برآورد میشود.
مشاور استاندار خوزستان عنوان کرد: ۱۸۰ میلیون هکتار اراضی قابل کشت آبی در کشور وجود دارد که اگر بخواهیم همه این اراضی را زیرکشت ببریم، برای هر هکتار ۱۴ هزار مترمکعب آب نیاز است. بنابراین این میزان منابع آبی موجود، فقط ۱۰.۵ میلیون هکتار را تامین میکند و باید از کشت ۴۰ درصد از اراضی مستعد کشاورزی صرفنظر کنیم.
قمشی اظهارکرد: به طور کلی در طرحهای انتقال آب بینحوزهای باید تمام مسایل اجتماعی و اقتصادی را درنظر بگیریم و از تجربیات کشورهای دیگر نیز در این زمینه استفاده کنیم.
وی ادامهداد: متاسفانه در شرایط فعلی با اجرای طرحی مواجه شدهایم که هیچگونه از این مسایل در آن درنظر گرفته نشده و به همین دلیل اجرای طرح با نارضایتی مواجه شده است.
مشاور استاندار خوزستان در امور مدیریت آب و صیانت از رودخانهها با اشاره به شرایط انتقال آب بینحوزهای عنوانکرد: در درجه اول برای انتقال آب یک حوزه باید حوضه مبدا آب مازاد داشته باشد. در خوزستان ۱.۶ میلیون هکتار اراضی مستعد کشاورزی وجود دارد که به دلیل محدودیت منابع آبی کشت نمیشود.
قمشی بیانکرد: در سال ۷۶ به دلیل وجود اراضی مستعد کشاورزی و وجود منابع آبی طرح ۸۰۰ هزار هکتاری مقام معظم رهبری مصوب شد که به دلیل مشکلات کمآبی هماکنون این طرح به ۵۵۰ هزار هکتار رسیده است.
وی ادامهداد: طرح ۸۰۰ هزار هکتاری از جمله طرحهای مهم و مفید است که از جمله برنامههای مهم توسعه استان به شمار میرود و بنابراین اجرای این طرح نیازمند منابع آبی فراوان است.
مشاور استاندار خوزستان تصریحکرد: در شرایط فعلی وضعیت آورد آب رودخانه کارون مطلوب نیست و به واسطه انتقالهای قبلی ۱.۳ میلیارد مترمکعب آب از آن کم شده است و هماکنون ۱۸ میلیارد مترمکعب آورد دارد که این شرایط برای تامین آب موردنیاز استان مطلوب نیست.
قمشی با بیان اینکه مبنای استفاده از آبی که میخواهند منتقل کنند، مشخص نیست، خاطرنشانکرد: حجم دریاچهای که برای انتقال آب در نظر گرفتهاند بیش از میزان آب شرب اصفهان است.
وی با تاکید بر اینکه انتقال آب بین حوزهای جز هزینه، سودی برای کشور ندارد، اظهارکرد: هزینههای اجرای طرح انتقال آب در سال ۸۶، ۸۳۷ میلیارد تومان برآورد شده که با محاسبه افزایش قیمتها و تورم فعلی، هماکنون این عدد حداقل به سه برابر افزایش مییابد.
مشاور استاندار خوزستان هشدارداد: انتقال آب از سرشاخههای کارون به زایندهرود حیات تالابهای خوزستان را مختل و کیفیت آب را به میزان زیادی کاهش میدهد. همچنین تبعات اجتماعی آن پس از انتقال محسوس خواهد شد.
قمشی گفت: مشکل کمبود آب در اصفهان با انتقال آب کارون حل نخواهد شد زیرا اجرای این طرح بهصرفه نیست و خیلی هزینهبر است.
وی با بیان اینکه سرانه مصرف آب استان اصفهان بیش از استانهای دیگر کشور است، ادامهداد: اصفهان که در شرایط کمآبی است چرا صرفهجویی نمیکند. در حال حاضر سرانه مصرف آب در تهران و کرمان ۲۰۰ لیتر، در خوزستان ۲۵۰ لیتر، اما در اصفهان ۳۱۰ لیتر است.
مشاور استاندار خوزستان افزود: عدم مدیریت صحیح در مصرف آب شهری و وجود شبکه آبی فرسوده از دلایل اصلی کمآبی در اصفهان است.
قمشی خاطرنشانکرد: اینکه این آب را برای کشاورزی و صنعت میخواهند مثل روز روشن است و قابل توجیه نیست و زیادهخواهی محسوب میشود.
وی در پایان علل خشکی زایندهرود را عدم مدیریت صحیح مصرف آب، توسعه بیش از حد صنعت و کشاورزی اصفهان و خشکسالیهای چند سال اخیر بیان کرد.
همچنین پروفسور امیدعلی شهنیکرمزاده، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در ادامه این نشست اظهارکرد: به نظر من فرهنگ استفاده از منابع آبی در درجه اول بیش از هر چیزی مهمتر است و این فرهنگسازی باید از سوی رسانهها انجام شود.
وی افزود: متأسفانه کمآبی در برخی استانها موجب شده تا مردم با تجمع و گرفتن پلاکارد با هم مقابله کنند.
شهنیکرمزاده بیانکرد: متأسفانه مسئولان و مردم از اهمیت آب غافل ماندهاند؛ به طوری که به منابع زیرزمینی مانند نفت و گاز اهمیت فراوانی میدهد اما آب که مایه حیات ماست را فراموش کردهاند. عملکرد مردم و دولتمردان به ۱۰۰ سال پیش برمیگردد و هیچگونه کار تخصصی و تکنیکی برای حفاظت از آب انجام نشده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز خاطرنشان کرد: ما باید به محیط زیست مانند بدن انسان نگاه کنیم. زیرا رودخانهها همانند رگها در بدن انسان و آب همانند خون در آن جریان دارد.
وی عنوانکرد: تنها دانشکده آب کشور در دانشگاه شهید چمران اهواز است اما چرا از متخصصان برای حفاظت و نگهداری رودخانههای استان استفاده نمیشود؟
شهنیکرمزاده ادامهداد: وقتی متخصصان تشخیص دهند که خوزستان مازاد آب ندارد، چرا باید برای تأمین آب استانهای دیگر به کارون فشار بیاوریم.
وی تصریحکرد: مشکلات اخیر کمآبی در کشور به دلیل کاهش نزولات جوی و بیش از هر چیز بیتوجهی مسئولان و عدم مدیریت صحیح در مصرف آب است.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز خاطرنشان کرد: نباید بگذاریم زایندهرود و کارون در مقابل هم قرار بگیرند زیرا این دو رودخانه تاریخی و شاهرگ حیات کشور هستند و تصمیمگیری برای نجات آنان باید با نظر متخصصان انجام شود.