مردم کریمه به جدایی از اوکراین رای دادند

در پی شمارش نهایی آرای ریخته شده به صندوق‌ها در همه‌پرسی بحث‌برانگیز کریمه، مقام‌های انتخاباتی اعلام کردند که بیش از ۹۶.۷۷ درصد رأی‌دهندگان به نفع پیوستن به روسیه رأی داده‌اند.

روی برگه همه‌پرسی از رأی‌دهندگان سوال شده بود که «آیا مایلید کریمه به روسیه ملحق شود؟»

سوال دوم به بازگشت به وضعیت پیش از قانون اساسی سال ۱۹۹۲ اوکراین مربوط می‌شد که در آن صورت باید خودمختاری وسیع‌تری به کریمه داده شود.

کریمه

روس تبارها بیش از ۵۸ درصد جمعیت کریمه را تشکیل می‌دهند و انتظار می‌رفت بسیاری از آن‌ها به پیوستن به روسیه رأی مثبت دهند.

۱.۵ میلیون تن در کریمه واجد شرایط رای دادن بودند و مقام‌های انتخاباتی می‌گویند بنا بر آمار نهایی بالغ بر ۸۲ درصد در همه‌پرسی اخیر شرکت کردند.

تاتارها ۱۲ درصد جمعیت را تشکیل می‌دهند که بیشترشان رأی‌گیری یکشنبه را تحریم کردند اما بر اساس آمار اعلام شده ۴۰ درصد آنها که در همه‌پرسی شرکت کردند به جدایی از اوکراین رای “آری” دادند.

در همین حال با اعلام نتایج همه‌پرسی گروه‌های هوادار روسیه در سیمفروپل، مرکز کریمه، جشن گرفته‌اند و رهبر کریمه که به مسکو نزدیک است گفت او امروز (دوشنبه) برای پیوستن به روسیه تقاضا خواهد کرد.

در همین حال معاون رئیس دومای روسیه اعلام کرد روند قانونی مورد نیاز برای پیوستن کریمه به روسیه در سریع‌ترین زمان ممکن انجام خواهد شد.

آمریکا و اتحادیه اروپا هم با غیرقانونی خواندن این همه پرسی در میان اشغال نظامی کریمه توسط روسیه آن را محکوم کردند اما روسیه گفته که به اراده مردم کریمه احترام خواهد گذاشت.

در ماه فوریه پس از سقوط دولت ویکتور یانوکوویچ، رئیس‌جمهوری اوکراین که طرفدار مسکو بود، نیروهای هوادار روسیه کنترل کریمه را به دست گرفتند. بسیاری از آنها نیروهای نظامی بی نشان بودند که به باور عمومی به دستور مسکو مستقر شده‌اند.

سرگئی آکسیونف که پس از اشغال نظامی کریمه توسط روسیه رهبر کریمه شد، گفت که پارلمان روز دوشنبه تشکیل جلسه خواهد داد.

کریمه

مکالمه اوباما و پوتین

هم‌زمان باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا بعد از ظهر یکشنبه پس از برگزاری همه پرسی کریمه با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه تماس گرفته است.

اوباما در این تماس تلفنی گفت که این “همه پرسی” ناقض قانون اساسی اوکراین است و تحت فشار دخالت نظامی روسیه انجام شده و آمریکا و جامعه جهانی هرگز آن را به رسمیت نخواهند شناخت.

براساس بیانیه‌ای که کاخ سفید منتشر کرد او بار دیگر بر نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی اوکراین از سوی روسیه تاکید کرد.

اوباما گفت که کشورش آماده است در همکاری با اروپایی ها هزینه بیشتری بر روسیه اعمال کند.

رئیس جمهور آمریکا ابراز عقیده کرده است که همچنان راهی روشن برای حل این بحران به صورت دیپلماتیک وجود دارد به طوریکه هم منافع مسکو و هم مردم اوکراین تامین شود.

اما او گفت تا زمانی که نیروهای نظامی روسیه همچنان در خاک اوکراین هستند این بحران به صورت دیپلماتیک حل نخواهد شد.

به گفته او جان کری، وزیر خارجه همچنان آماده است برای یافتن یک راه حل دیپلماتیک با وزیر خارجه روسیه و دولت اوکراین کار کند.

کرملین هم گفته است که رهبران دو کشور درباره اعزام یک ماموریت نظارتی سازمان امنیت و همکاری اروپا به همه مناطق اوکراین صحبت کرده‌اند.

به گفته کرملین پوتین بر “ناتوانی و بی میلی مقام‌های کنونی کی‌یف برای مهار گروه های رادیکال و ملی گرای افراطی که وضعیت را بی ثبات و جمعیت را مرعوب می کنند” تاکید کرده است.

پیشتر جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید در بیانیه ای نوشت که ایالات متحده آمریکا پیوسته از استقلال، حق حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین از زمان استقلال آن کشور در سال ۱۹۹۱ حمایت کرده و دولت آمریکا “همه پرسی” روز یکشنبه را رد می‌کند.

براساس این بیانیه همه پرسی کریمه مغایر قانون اساسی اوکراین است و جامعه جهانی نتایج یک رای گیری که در میان تهدید به خشونت و ارعاب با دخالت نظامی روسیه انجام شده را نمی‌پذیرد.

به گزارش بی.بی.سی به گفته کارنی این تصمیمی درباره آینده اوکراین است و نمی تواند بدون مشارکت دولت اوکراین گرفته شود. به علاوه به گفته او نیازی به این رای وجود نداشت چون دولت اوکراین تمایل خود به افزایش اختیارات کریمه به عنوان یک ناحیه خودمختار را اعلام کرده بود.

اتحادیه اروپا هم گفت که این همه پرسی “غیرقانونی و نامشروع است و نتیجه آن به رسمیت شناخته نخواهد شد.”

قرار است وزرای خارجه اروپا امروز دیدار کنند و انتظار می‌رود تحریم‌هایی علیه مقام های روسیه را مد نظر قرار دهند.

اتحادیه اروپا پیش از این گفت‌وگو درباره یک معاهده اقتصادی با روسیه و نیز تسهیل صدور ویزا را متوقف کرده بود.

انتظار می‌رود وزرای خارجه این اتحادیه در مرحله اول ممنوعیت صدور ویزا و مسدود کردن دارایی‌ها را در نظر بگیرند و در جلسه امروز فهرست افرادی را که این تحریم‌ها باید شامل آنها شود، تهیه کنند.

کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز با ابراز نگرانی شدید، اعلام کرد: همه پرسی کریمه غیرقانونی است و ما از روسیه می‌خواهیم خطر اوضاع را درک کرده و با اوکراین وارد مذاکرات جدی شود.

از سوی دیگر در خارج از کریمه هم ناآرامی‌های مربوط به بحران اوکراین در جنوب شرقی این کشور در شهر دونتسک ادامه یافت. شهرهای دیگر اوکراین هم صحنه تظاهرات موافقان و مخالفان روسیه بود.

در کی‌یف شمار زیادی از مخالفان روسیه با در دست داشتن پرچم‌های کشورهای مختلف دنیا گرد آمدند. در مقابل شهرهای شرقی اوکراین صحنه تظاهرات هواداران روسیه بود. شهر اودسا نیز، در جنوب غربی اوکراین، شاهد تظاهرات حامیان روسیه بود.

دیگر واکنش‌ها

الکساندر تورچینف، رئیس‌جمهور انتقالی اوکراین امروز (دوشنبه) اعلام کرد که همه‌پرسی کریمه “شکستی بزرگ” بود.

وی همچنین تاکید کرد که اوکراین همه‌پرسی کریمه را به رسمیت نمی‌شناسد و روسیه تلاش می‌کند تا با چنین اقداماتی بر دشمنی‌هایش در کریمه سرپوش بگذارد و نه اوکراین و نه جهان حاضر ابدا این همه‌پرسی را به رسمیت نخواهد شناخت.

ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه انگلیس در واکنش به نتایج همه‌پرسی کریمه با بیان اینکه کشورش به هیچ وجه همه‌پرسی کریمه را به رسمیت نمی‌شناسد اعلام کرد، روسیه نباید از این مساله به عنوان بهانه‌ای برای پیوستن شبه جزیره کریمه به خودش استفاده کند.

به گزارش الیوم السابع، هیگ همچنین از دولت روسیه خواست تا مذاکرات مستقیم با اوکراین را آغاز کرده و برای حل بحران موجود در چارچوب قوانین بین‌المللی تلاش کند.

وی تاکید کرد: ما باید تحریم‌های جدیدی علیه روسیه و شخصیت‌های روسی اعمال کنیم. ما در نشست امروز (اتحادیه اروپا) درخصوص آن بحث و گفت‌وگو خواهیم کرد.

هیگ خاطرنشان کرد: ما همچنین بیانیه مهمی را برای حل بحران اوکراین و اتخاذ اقدامات جدی در این زمینه صادر خواهیم کرد. همچنین از مسئولان روسی می‌خواهیم تا برای حل سیاسی بحران با ما همکاری کنند و از اقدامات تحریک آمیز و نامناسب در این زمینه خودداری کنند.

هیگ عنوان داشت: اگر اقدامات مناسبی برای بحران اتخاذ کنیم آینده اقتصادی خوبی برای اوکراین به ارمغان می‌آید. مسئولان روسی نیز وظیفه دارند که در این زمینه با ما همکاری کنند.

وزیر امور خارجه انگلیس پیشتر نیز تهدید کرده بود که در صورتی که روسیه به راهکاری برای متوقف کردن همه‌پرسی دست نیابد وزیران خارجه اتحادیه اروپا در نشست امروز خود اقدامی را در این خصوص اتخاذ خواهند کرد.

استفان هارپر، نخست‌وزیر کانادا نیز در بیانیه‌ای همه‌پرسی کریمه را غیرقانونی توصیف کرده و اعلام کرد که کشورش نتایج این همه‌پرسی را به رسمیت نمی‌شناسد.

وی گفت: همه‌پرسی که روز یکشنبه به شکل غیرقانونی در کریمه برگزار شد نتیجه‌ای جز سلطه نظامی روسیه بر این منطقه از اوکراین ندارد.

در این بیانیه‌ آمده است که کانادا با سایر اعضای گروه صنعتی هفت و هم‌پیمانانش برای هماهنگ کردن تحریم‌های بیشتر علیه مسئولان برگزاری این همه‌پرسی تلاش خواهد کرد.

هارپر در ادامه اقدامات رئیس‌جمهوری روسیه را غیرمسئولانه و یک جانبه خواند و اعلام کرد که این مساله تنها باعث انزوای بیشتر اقتصادی و سیاسی روسیه می‌شود.

به گزارش رویترز، فرانسه نیز با غیرقانونی خواندن همه‌پرسی در کریمه از روسیه خواست تا هرچه سریعتر اقداماتی را برای کاهش تنش‌های “بی‌دلیل و خطرناک” در اوکراین انجام دهد.

لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه در بیانیه‌ای اعلام کرد: روسیه باید حق حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین را حفظ کند.

در همین حال دولت ژاپن نیز اعلام کرد نتایج همه‌پرسی در کریمه را به رسمیت نمی‌شناسد و از روسیه خواست تا کریمه را به خود الحاق نکند.

وزیر امور خارجه گرجستان نیز با تاکید مجدد بر حمایت کشورش از تمامیت ارضی و حق حاکمیت اوکراین گفت که کشورش رفراندوم کریمه را به رسمیت نمی‌شناسد.

https://hoorkhabar.ir/2243کپی شد!
181
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.