ایران در آستانه بحران جمعیتی؛ سرعت پیری جمعیت ۵ برابر کشور های توسعه یافته!

کاهش نرخ باروری به ۱.۶ فرزند به ازای هر زن و افزایش تجرد قطعی به ویژه در میان زنان، ایران را با چالش جدی کاهش جمعیت و پیری زودرس مواجه کرده است.

هورخبر –  در کشورهای توسعه‌یافته، دو برابر شدن جمعیت سالمند ۱۰۰ سال طول می‌کشد، اما در ایران این اتفاق در ۲۰ سال رخ می‌دهد و با “انفجار جمعیت سالمندی” مواجه خواهیم شد.

مصطفی امانی‌پور، مدیرکل ثبت احوال خوزستان، با اشاره به کاهش سالانه آمار ولادت، این روند را خطرناک و نشان‌دهنده حرکت جمعیت به سمت پیری دانست. خوزستان در حال حاضر از نظر ولادت سومین استان است، اما با ادامه این روند، در آینده نه چندان دور جمعیت آن نیز سالمند خواهد شد.

دکتر حسین ملتفت، جامعه‌شناس، با اشاره به پیک فرزندآوری دهه ۶۰ و کاهش آن در دهه‌های بعد، افت شدید جمعیتی دهه ۷۰ را عامل کاهش افراد در سن باروری دانست. وی تغییر سبک زندگی و کاهش افراد در سن باروری را عوامل اصلی کاهش فرزندآوری دانسته و خواستار افزایش مشوق‌ها در این زمینه شد. او نرخ باروری ایران را زیر سطح جایگزینی (۱.۶ فرزند به ازای هر زن) دانسته و هشدار داد که برای حفظ ثبات جمعیتی، این رقم باید به ۲.۱ برسد.

ملتفت با اشاره به مشکلات اقتصادی و نبود توجیه اقتصادی برای فرزندآوری، بر اهمیت حضور زنان در جامعه و تحصیل تاکید کرد. وی لزوم تناسب سیاست‌ها با مسائل مردم، توجه به قشر تحصیل‌کرده و متوسط جامعه در برنامه‌های جوانی جمعیت، و ایجاد امکاناتی مانند مهدکودک در سازمان‌ها را ضروری دانست.

این جامعه‌شناس در پایان، از افزایش تجرد قطعی در زنان خوزستان به عنوان یک مشکل حاد یاد کرد و بر لزوم فراهم کردن زمینه‌های ازدواج تاکید کرد.

https://hoorkhabar.ir/717541کپی شد!
22
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.