بررسی زیانهای ممکن از مدیران کارنابلد و غیرمتخصص به صنعت ایران
هورخبر – مدیر کارنابلد و غیرمتخصص صنعتی در ایران، فردی است که در یک شرکت یا واحد صنعتی به عنوان مدیر مسئولیتهای اجرایی را برعهده دارد، اما در زمینهی صنعت مربوطه تخصص یا تجربه کافی ندارد! به عبارت دیگر، این فرد به کنترل و سازماندهی برخی موارد مثل نیروی انسانی، مالی و… سازمان مشغول است، اما نیازمندیهای تخصصی صنعتی را به طور کامل پوشش نمیدهد. در نتیجه او ممکن است برای برخی تصمیمگیریها و مواجهه با چالشهای فنی، به کمک و مشورت از افراد متخصص در آن حوزه وابسته شود. در خوشبینانه ترین حالت هم نیز باید بگوییم، مدیران مذکور نسبت به شرایط و نیازهای صنعت مورد نظرِ خود تخصص کافی ندارند و تنها باعث ضرر و زیان به شرکت مربوطه می شوند(البته اگر این ضررها تنها در حوزه شرکت یا سازمان تحت امر وی باشد و به چرخش چرخ صنعتی کشور صدمه ای وارد نکند).
در این زمینه همچون مطالب پیشین(روابط عمومی صنعتی) که برای اولین مرتبه در کشور توسط نگارنده به صورت تخصصی مطرح شد، تلاش می کنیم که در چند قسمت مقوله ی مدیران صنعتی کارنابلد و غیرمتخصص را توضیح دهیم و البته راهکارهایی نیز ارائه کنیم. همچنین امیدواریم این سلسله مطالب مورد قبول خوانندگان و مخاطبان حوزه صنعت و… قرار بگیرد.
قسمت اول: عدم آشنایی با دانش فنی و فرآیندهای تولیدمدیر صنعتی
عدم آشنایی با دانش فنی و فرآیندهای تولید توسط مدیر میتواند عامل مهمی برای به بی راهه بردن شرکت یا سازمان صنعتی باشد. مدیران متخصص و کاربلد صنعتی معمولاً مسئولیتهای گوناگونی دارند، از جمله برنامهریزی، سازماندهی، رهبری تیمها و نظارت بر فرآیندهای تولید. بهرهبرداری از دانش فنی و آشنایی با فرآیندهای تولید از نیازهای واجب این مدیران است و عدم آشنایی با مسائل مذکور میتواند به ناتوانی در انجام وظایف مدیریتی و تصمیمگیری صحیح منجر شود.
در صنعت نیز دانش فنی و فرآیندهای تولید نقش اساسی در دستیابی به اهداف عملیاتی دارند. با آشنایی این دانشها، مدیران قادر خواهند بود تا بهبودهای لازم را در فرآیندهای تولید ایجاد کنند، زمان و هزینههای تولید را بهینهسازی و کیفیت محصولات را ارتقا دهند. همچنین، مدیران باید بتوانند تا با تیم های فنی و متخصصان صنعتی همکاری داشته و از این دانشها بهرهبرداری کنند.
یک مدیر در حوزه صنعت نیازمند تصمیمگیریهای استراتژیک و عملی است که بر اساس دانش فنی و فرآیندهای تولید به بهترین شکل ممکن انجام میشوند. عدم آشنایی او با این دانشها میتواند منجر به تصمیمگیری نادرست، کاهش بهرهوری و حتی مشکلات عملیاتی شود. همچنین این مدیران ممکن است نتوانند به درستی ارزیابی کنند که کدام فناوریها و روشها میتوانند در بهبود عملکرد و افزایش تولید مؤثر باشند.
برای رفع این مشکلات و مدیرانی که با هر روشی به سیستم تزریق شده اند و راهی جز همکاری با آنان نیست، چه کنیم؟
برای رفع این مشکلات، مدیران باید در اولین مرحله حتما به دانش فنی و فرآیندهای تولید آشنا شوند. این مهم میتواند از طریق حضور در دورههای آموزشی مرتبط، مشارکت در کارگاهها و کنفرانسهای صنعتی و همکاری با تیم فنی و متخصصان موجود در سازمان صورت گیرد. همچنین استفاده از مشاوران و متخصصان خارجی نیز میتواند به مدیران کمک کند تا دانش فنی لازم را برای مدیریت بهتر فرآیندهای تولید به دست آورند. لذا برای بهتر درک کردن دانش فنی و فرآیندهای تولید، بایستی به مطالعه کتب، مقالات و منابع مرتبط با حوزه صنعت و فناوری مورد نظر خود رجوع کنند. این منابع میتوانند شامل کتابهای درسی، منابع آموزشی آنلاین، مقالات علمی و گزارشهای فنی باشند. با مطالعه منابع فوق، درک این مدیران از مفاهیم و اصول اساسی در زمینه فنی و فرآیندهای تولید بهبود مییابد.
همچنین حضور در دورههای آموزشی حضوری یا آنلاین که این دورهها میتوانند توسط دانشگاهها، موسسات آموزشی یا سازمانهای حرفهای برگزار شوند. با شرکت در این دورهها می توان از تجربه و دانش افراد متخصص استفاده کرد و مهارتها و دانش خود را در این زمینه تقویت کنند.
در سویی دیگر این مدیران می بایستی در صورت امکان، با تیمهای فنی و متخصصان صنعتی در سازمان خود همکاری بیشتری داشته باشند. با برقراری ارتباط مستقیم با این افراد میتوانند از تجاربشان استفاده کنند و از آنها بخواهند تا در فرآیندها و دانش فنی به وی کمک کنند.
اما مهمترین و بهترین راه برای درک عمیق تر این موضوع، تجربه عملی در زمینه مورد نظر است. در صورت امکان سعی شود این مدیران در پروژهها و فعالیتهای عملی در حوزه صنعت زیرمجموعه خود شرکت کنند، تا بتوانند اصول و فرآیندهای تولید را در عمل تجربه کنند و به مشکلات و چالشهای مرتبط با آنها مواجه شوند. این تجربه عملی به آنها کمک میکند تا درک عمیقتری از نیازها و مسائل تولید داشته باشند.
البته امروزه، نرمافزارها و ابزارهای فنی میتوانند به این مدیران در درک بهتر دانش فنی و فرآیندهای تولید کمک کنند. برخی از این نرمافزارها شبیهسازهای صنعتی، مدلسازی و مدیریت فرآیند است. با استفاده از این ابزارها، قادر خواهند بود به صورت تعاملی و عملی با فرآیندها و مفاهیم فنی کار کنند و تجربه عملی مجازی کسب کند.
آنچه که این مدیران معمولا از آن فرار می کنند، وجود جامعهها و انجمنهای آنلاین در حوزه صنعت و فناوری که فرصتی عالی برای ارتباط با افرادی است که در همان حوزه فعالیت میکنند. این مدیران میتوانند در این جامعهها شرکت کنند، سوالات و ابهامات خود را مطرح و از تجربه و دانش دیگران بهرهبرداری کنند.
آنها باید سعی کنند با افرادی که در صنعت و فناوری مورد نظر فعالیت حرفه ای دارند و شاخص هستند ارتباط برقرار کنند. با حضور در کنفرانسها، نمایشگاهها، جلسات پر محتوا و جلسات شبکهسازی میتوانند با افرادی که تجربه و دانش فنی دارند آشنا شوند و داشته های آنها را تجربه کنند. همچنین پیشرفت و تغییرات مستمر در حوزه صنعت و فناوری مهم است و بایستی مرتب خود را به روز نگه دارند و به دنبال یادگیری و بهبود مداوم باشند. این روند به مرور زمان به این مدیران کمک می کند تا درکشان از دانش فنی و فرآیندهای تولید بیشتر شود و در زمانی نسبتا کوتاه به عنوان یک فرد با دانش فنی بهتر عمل کند.
در نهایت اینکه عدم آشنایی با «دانش فنی و فرآیندهای تولید» میتواند باعث مدیریت ناکارآمد در صنعت شده و به تأخیر افتادن در تحقق اهداف تولید و کاهش بهرهوری شود. بنابراین آشنایی و توانمندی مدیران در زمینه فنی و تولیدی بسیار اهمیت دارد تا بتوانند فرآیندهای تولید را بهبود بخشند و نتایج مطلوب را به دست آورند.
ادامه دارد…