حادثه مرگبار متروپل آبادان مقصران زیادی دارد

هورنیوز – علیرضا مقدس‌زاده اردبیلی خاطرنشان کرد: هنوز از جزئیات و دلایل حادثه ریزش متروپل آبادان اطلاعی در دست نیست، اما عوامل متعددی ممکن است موجب بروز این پدیده شود. سوالاتی مطرح است، نخست آنکه از ابتدا طراحی دچار مشکل بوده یا در اجرا کیفیت بتن، جنس مصالح و نحوه اجرا مطابق با طراحی بوده یا خیر و آیا کار به درستی اجرا شده است. مطابق با آزمایش‌های قابل انجام می‌توان به درستی تشخیص داد که کیفیت مصالح و موادی که درآن پروژه به کار گرفته شده مناسب بوده است یا خیر.‌

 

نمی‌توان دستگاه یا سیستمی را با قاطعیت متهم اصلی قلمداد کرد

وی افزود: بخشی از دلایل بروز حادثه ریزش متروپل آبادان به حوزه نظارت مرتبط است. وقتی کار انجام شود، تیمی برای نظارت بر کیفیت کارتعیین می‌شود و پس از آن عملیات اجرایی آغاز می‌شود، در نتیجه طیف گسترده‌ای از عوامل موجب بروز این حادثه شده است و اکنون نمی‌توان با قاطعیت سیستم یا دستگاهی را متهم اصلی قلمداد کرد.

 

عضو سندیکای شرکت‌های ساختمانی خاطرنشان کرد: مجری، مالک، محاسب، شهرداری، سازمان نظام مهندسی اگرچه ممکن است تقصیر و خطا‌هایی داشته باشند، اما باید بررسی شود و در نهایت با استفاده از عوامل در اختیار سهم هریک را در بروز حادثه ریزش متروپل آبادان تعیین کرد.

 

مقدس‌زاده اردبیلی اظهار کرد: در کار ساخت اصولی وجود دارد و حواشی نیز پیرامون آن وجود دارد. سوال این است که آیا نهاد‌های نظارتی گزارشی از روند کار و تخلفات احتمالی تهیه کرده‌اند یا خیر، و اگر تهیه شده به نهادی ذی‌ربط داده شده یا اینکه قدرت‌هایی اجازه توقف پروژه را صادر نکرده‌اند یا خیر و همه این موارد قابل بررسی و اثبات است.

 

وی عنوان کرد: وقتی حادثه‌ای مانند متروپل آبادان به وجود می‌آید همه دچار هیجانی می‌شوند و می‌خواهند دستگاه یا نهادی را مقصر بدانند. البته به طور قطع حادثه مقصر یامقصرانی دارد و متاسفانه فساد در همه امور قابل ارزیابی است. مگر می‌شود دستگاه نظارتی گزارش خود را تهیه کند، اما شهرداری مجوز ادامه کار دهد و باید ادله متقن را ارایه دهتد.

 

عضو سندیکای شرکت‌های ساختمانی تصریح کرد: مردم ناآشنا با امور ساختمانی باید اجازه دهند کار بررسی شود. اگر استاندارد‌ها رعایت نشود ریزش یک ساختمان دارای بتن و میلگرد به راحتی خواهد بود و درگذشته نیز نشست‌های سنگین و ریزش ساختمان‌ها را شاهد بوده‌ایم.

 

فساد‌ها، زمینه‌ساز حادثه متروپل شد

وی ادامه داد: فساد‌ها مزیت بر علت شده و موجب بروز حوادثی، چون متروپل آبادان می‌شود که قابل جبران هم نیست.

 

وجود نهاد‌های موازی در امر ساخت و ساز

مقدس‌زاده اردبیلی درباره کاهش کیفیت ساختمان‌ها و دلایل بروز پدیده بساز و بندازی در کشور، اظهار کرد: نکته قابل توجه این است که نهاد‌های موازی و تصمیم‌گیر زیادی در امر ساخت و ساز مداخله می‌کنند و به نوعی متولی واحدی برای این بخش وجود ندارد. وزارت راه و شهرسازی، شهرداری، سازمان نظام مهندسی و دستگاه‌های دیگر در کار ساخت و ساز و نظارت بر آن دخیل هستند و هر یک برای خود عدله‌ای دارند.

 

وی عنوان کرد: وقتی پای اظهارنظر کارشناسان شهرداری و نظام مهندسی بنشینید هر کدام آنچنان دلایل خود را زیبا مطرح می‌کنند که ممکن است هر کسی حق را به آن سازمان بدهد.

 

ساخت و ساز‌های شهری باید نظام‌مند شود و متولی واحد داشته باشد

عضو سندیکای شرکت‌های ساختمانی خاطرنشان کرد: مردم بی‌گناه دچار مشکلاتی می‌شوند که هیچ نقشی در آن ندارند. بار‌ها با سازمان نظام مهندسی جلساتی داشته‌ام که چرا ساخت و ساز‌های شهری را نظام‌مند نمی‌کنند و شرکت‌های ذی‌صلاحی که در سازمان برنامه وبودجه رتبه‌بندی شده و دارای صلاحیت بوده وبه عنوان پیمانکاران عمرانی مطرح هستند مورد استفاده قرار نمی‌گیرند.

 

وی تصریح کرد: در پروژه‌هایی عمرانی که توسط شرکت‌های عمرانی و صاحب صلاحیت ساخته می‌شوند کمتر شاهد بروز حوادث هستیم به این دلیل که مهندسان مشاور و پیمانکاران حرفه‌ای وارد این مدار می‌شوند، اما در حوزه ساخت و ساز شهری، بساز و بنداز‌ها مهندسان مشاور یا مهندسان حقوقی را انتخاب می‌کنند که در این موارد ناظر شرایط رصد آن‌ها را ندارند، اما در شرکت‌های پیمانکاری خودارزیابی صورت می‌گیرد و کنترل‌ها را به درستی انجام می‌دهد.

 

سازمان نظام مهندسی محل درآمد مهندسان شده است

مقدس‌زاده اردبیلی خاطرنشان کرد: نظام مهندسی محلی برای درآمد مهندسان شده است. بساز و بفروش‌ها این مهندسان را به کار می‌گیرند و کنترل مناسبی بر روی پروژه صورت نمی‌گیرد. اکنون مجوز ساخت به بساز و بفروش‌ها داده نمی‌شود و آن‌ها موظفند با استخدام مهندسانی از سازمان نظام مهندسی در قالب مهندسان مجری، ناظر و محاسب پروژه خود را انجام دهند، اما نهاد‌های نظارتی بر روی کار آن‌ها اشراف مناسبی ندارند. منویات بساز و بفروش‌های غیرمتخصص بر مهندسان ناظر چیره می‌شود.

 

عضو سندیکای شرکت‌های ساختمانی در زمینه اهمیت آوربرداری به موقع و احتمال افزایش تعداد افرادی که زنده از زیر آوار بیرون می‌آیند نیز عنوان کرد: این کار باید از طریق وزارت کشور انجام شود. این وزارتخانه معاونت عمرانی و سازمان مدیریت بحران را در اختیار دارد و می‌تواند بسیج همه نیرو‌های موجود در کشور را به درستی انجام دهد.

 

وی افزود: متولی این امور در بحران‌ها باید در وزارت کشور تجمیع شود و ابزار‌های لازم را در اختیار داشته باشد. متاسفانه تاخیرات و بروکراسی‌ها مشکلاتی است که عمق فاجعه را در زمان بحران‌ها افزایش می‌دهد.

https://hoorkhabar.ir/705328کپی شد!
199
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.