فرصتهای فراموش شده توسعه در صنعت پتروشیمی
هورنیوز ؛ حمید حسینی سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی در خصوص صنعت ساخت مواد و فرآورده های پتروشیمی و جذابیت این بخش برای سرمایه گذاری خارجی بیان کرد: وجود چند علت سبب شده تا صنعت پتروشیمی کشور از جمله صنایع جذاب کشور تلقی شود؛ رشد مصرف در این صنعت نسبت به دیگر صنایع بیشتر بوده به این ترتیب که سالانه ۴ تا ۵ درصد بر میزان مصرف محصولات و فرآورده های پتروشیمی افزوده می شود.
وی با تاکید بر اینکه اولین مزیت ایران داشتن خوراک ارزان قیمت است بیان کرد: کشورما یکی از بزرگترین منابع هیدروکربنی دنیا به ویژه گاز است با توجه به اینکه خوراک ۷۰ درصد محصولات پتروشیمی کشور گاز است و قیمت گذاری جهانی ندارد و به صورت نقطه ای قیمت گذاری می شود.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی افزود: به همین علت در کشوری گاز به وفور یافت می شود قیمت پایینی نسبت به دیگر نقاط دارد.
بنا بر گفته حسینی، برخورداری از نیروی انسانی ارزان قیمت، تحصیل کرده، جوان و آموزش دیده و دسترسی به آب ازدیگر مزایای کشورمان است به ویژه که صنایع پتروشیمی نیاز قابل توجهی به آب دارند.
وی در ادامه دسترسی به بزرگترین بازار هدف یعنی آسیا را یکی دیگر از امتیازات برای توجه به این صنعت دانست و تصریح کرد: این مورد موجب می شود ایران مقابل کشورهای اروپایی و آمریکایی بتواند مسیر هموارتری برای عرضه محصول به بازار کشورهای آسیایی داشته باشد.
حسینی در این راستا افزود: مزیت آخر سبب شده تا در این سالها حتی با وجود تحریم کشور بتواند ۲ برابر میزانی که در بازار داخل عرضه می کند صادرات داشته باشد. به این ترتیب که ۳۰ میلیون تن محصولات پتروشیمی در کشور تولید می شود که از این مقدار ۱۰ میلیون تن در بازار داخل و ۲۰ میلیون تن صادر می شود. که این موضوع هم برای کشور ارزآور است هم برای واحدهای پتروشیمی سودآور.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه هنوز عمق زنجیره تامین در کشورما زیاد نیست در برخی موارد خام فروشی هم صورت می گیرد لازم به ذکر است که قاعده زنجیره تولید باید عمق آن در دنیا یک به سه است. به این ترتیب که اگر شما ۶۶ میلیون تن تولید دارید باید ۲۲ میلیون عرضه داشته باشید که در حال حاضر در کشور چنین نیست و یک به ۲ است.
این عضو اتاق بازرگانی در خصوص بازارهای هدف در صنعت پتروشیمی توضیح داد: در حوزه پلیمرها بازار هدفمان داخلی است اما در بخش مایعات ( متانول و گاز مایع ) عمدتا چین و کره جنوبی است.
حسینی با بیان اینکه به علت وجود ظرفیت قابل توجه این صنعت در کشور قابلیت توسعه دارد اظهار کرد: صنعت پتروشیمی کشور هنوز از عمق بالایی برخوردار نیست همچنین کالاهای صادراتی ما از ارزش افزوده بالایی برخوردار نیستند.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی بیان کرد: این عوامل هم متاثر از نبود دانش فنی کافی در این صنعت و سرمایه گذاری است. باید توجه داشته باشیم که صنعت پتروشیمی از جمله صنایع هایتک و سرمایه دار است به همین علت باید علاوه بر جذب سرمایه گذار خارجی از دانش فنی دیگر کشورها در راستای تولید محصولی در سطح استاندارد جهانی بهره ببریم.
وی در پایان گفت: اگر این اقدامات صورت گیرد موجب می شود که نیاز ارزی کشور حتی در شرایط تحریمی تامین شود و بسیاری از صنایع دیگر وضعیت مطلوبی نسبت به گذشته پیدا کنند.