جذابیت بازار سهام و کالا با تقویت محصولات پتروشیمی افزایش می یابد
هورنیوز – بازار سرمایه ایران کامودیتی محور است و این موضوع بدین معنی است که با افزایش قیمت های جهانی انتظار افزایش سود آوری شرکت های تولید کننده کامودیتی را داریم. در بازار سرمایه ایران گروه هایی مانند معدنی ها، فلزات، پتروشیمی، پالایشگاه ها و… شامل کالاهای کامودیتی می شود. در این نوشتار قصد داریم تا وضعیت برخی از کالاهای پتروشیمی را بررسی کنیم.
با شروع کرونا در چین و سپس در تمام نقاط جهان قیمت اتیلن از ۷۵۰ دلار به قیمت ۳۵۰ دلار سقوط کرد (یعنی ۴۰۰ دلار ریزش) همچنین PVC با ریزش۲۵۰دلاری از کانال ۸۵۰ دلار تا کانال ۶۰۰ دلار ریزش کرده است. ریزش این دو کالا به همراه کاهش تقاضای شدید شروع شد، اما اکنون تقاضا برای این دو محصول به نقطه تعادل قبل از کرونا رسیده است و قیمت اتیلن به ۷۵۰ دلار برگشته است. اما PVC به دلیل تقاضای بسیار زیادی که دارد و همچنین به خاطر کاهش عرضه که با افزایش تعرفه های آمریکا به وجود آمده است، تا قیمت ۱۱۰۰ دلار رشد کرده است. لازم به ذکر است که پتروشیمی غدیر تولید کننده PVC است و این شرکت توانسته است سودآوری خود را به دلیل افزایش قیمت جهانی PVC تقویت کند.
دو کالای پروپیلن و پلی پروپیلن رویه ای شبیه هم دارند. اما به دلیل این که پلی پروپیلن در جهان کم کم جایگزین برخی از فلزات شده است، مصرف و قیمت جهانی اش افزایش یافته است اما قیمت پروپیلن همچنان در قیمت زمان شروع کرونا به سر می برد. این حرکت قیمتی موجب شده است تا شرکت بورسی جم پیلن سود خوبی بدست بیاورد.
کشورهای تولید کننده متانول در جهان به ترتیب از کمترین قیمت تا بیشترین قیمت شامل هند، چین، کره و تایوان هستند (اختلاف قیمتی در کشورهای تولید کننده متانول)؛ در زمان کرونا به طور متوسط قیمت متانول ۲۰دلار ریزش کرده بود (از ۱۸۰ دلار به ۱۶۰ دلار) اما به دلیل افزایش تقاضا، نقطه تعادل جدید در این محصول تشکیل شده است و قیمت این محصول هم اکنون به ۲۹۰دلار رسیده است و کارشناسان پیش بینی می کنند که قیمت متانول به زودی به ۳۰۰ دلار نیز خواهد رسید. لازم به ذکر است که متانول چین زیر ۲۶۰ دلار است.
قیمت نفتا نیز که به دلیل کرونا از ۶۰۰ به ۲۰۰ دلار ریزش کرده بود هم اکنون در مسیر صعودی دوباره به ۴۰۰ دلار رسیده است. ضمن این که با بهبود یافتن تقاضا، کارشناسان پیش بینی می کنند تا قیمت این محصول گران بها مجددا به قیمت ۶۰۰ دلار خواهد رسید؛ شایان ذکر است درایران، پتروشیمی اراک تولید کننده نفتا است.
به طور خلاصه کارشناسان بازار سرمایه هر روز قیمت های جهانی و میزان تولید و تقاضای این محصولات را بررسی می کنند نتیجه گیری کلی این است که روند قیمت کامودیتی ها چشم انداز روشنی دارد که این موضوع برشرکت های بورسی نیز تاثیرگذار است، به طوری که انتظار افزایش شاخص کل را نیز داریم. علاوه بر بازارسهام، بورس کالا نیز از این موضوع متاثر خواهد بود و سبب ادامه روند افزایش تقاضا و همچنین افزایش قیمت در بورس کالا خواهد شد.