بازی با کلمات دستمایه تبلیغات وزارت نفت/ از افتتاحهای چندباره تا القاب ناموزون

هورنیوز – پنج شنبه هفته گذشته ۱۶ مرداد ماه ۹۹ نوبت به وزارت نفت رسید تا، سه طرح ملی صنعت پتروشیمی ایران شامل طرحهای پتروشیمی کاوه، کیمیای پارس خاورمیانه و واحد کاتالیست پتروشیمی لرستان را با ارایه بیژن زنگنه وزیر نفت و در حضور رییس جمهور افتتاح کند.
ایران تاکنون در مجتمعهای پتروشیمی خارک، زاگرس، فنآوران و مرجان ظرفیت تولید سالانه حدود ۶ و نیم میلیون تن متانول را داشت و با اضافه شدن ظرفیت این واحد متانول ساز بیش از دو میلیون تن به ظرفیت تولید کشور اضافه می شود تا یک گام دیگر در جهت رسیدن به برنامه تولید ۲۵ میلیون تن متانول سالیانه کشور برداشته شود.
یکی از این طرحها که با عنوان بزرگترین پتروشیمی متانول ساز جهان از آن رونمایی شد پتروشیمی کاوه با ظرفیت اسمی دو میلیون و سیصد هزار تن متانول در سال است. این مجتمع پتروشیمی در شهرستان دیر استان بوشهر احداث شده و در برنامههای اولیه قراربود سال ۱۳۹۷ مورد بهره برداری قرار گیرد که پس از دوسال تاخیر به بهره برداری رسید.
اما نکتهای که در این افتتاح قابل تامل بود آنست که تا چه زمانی باید در کشور با عبارتهای بزرگترین، غول و غیره صرفا به موضوعات تبلیغی بپردازیم و آنچه واقعیت است را به جامعه و مخاطبین انتقال ندهیم. به عنوان نمونه چرا باید پالایشگاه ستاره خلیج فارس توسط وزارت نفت چندین مرحله افتتاح شود و یا به پتروشیمی کاوه عنوان بزرگترین پتروشیمی متانول ساز جهان را لقب دهیم در حالی که با بررسی ساده و جستجو در گوگل می توان به ظرفیت پتروشیمیهای دیگر کشور و جهان دست پیدا کرد و دید که این القاب و کلمات در دنیای واقعیت صرفا برای این مراسمهای افتتاح و نمایشی به کار میرود.
در بررسی ساده ظرفیت پتروشیمیهای متانول ساز کشور می توان به این نتیجه رسید که پتروشیمی افتتاح شده در روز پنج شنبه هفته گذشته بزرگترین متانول ساز ایران نیست و حداکثر می تواند با بهرهگیری از تمام ظرفیت اسمی خود، رتبه دوم کشور را بعد از پتروشمی زاگرس با ظرفیت اسمی ۳ میلیون و سیصد هزار تن در سال به خود اختصاص دهد. هر چند شاید برخی به ظرفیت عملیاتی و واحدهای تولیدی اشاره کنند که این مولفه ها هم قابل بررسی است.
