پتروشیمی ها با چشم باز می خوابند

هورنیوز – آخرین اخبار مربوط به ارز پتروشیمی ها و ورود آنها به سامانه نیما را باید در مهر سال ۹۸ جستجو کرد و علت را که از احمد مهدوی ابهری، رییس انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی، جویا شدیم تحریم ها علیه ایران را دلیل مهرسکوت در این موضوع دانست.

 

بنابراین گزارش وی مخفی ماندن اطلاعات را برای سوء استفاده نکردن دشمن در شرایط تحریم عنوان کرد و گفت فعالان صنعت پتروشیمی طی دو سال گذشته، در حوزه صادرات محصولات پتروشیمیایی وظیفه خود را به‌خوبی انجام داده‌اند ولی در شرایط سخت تحریمی «باید» آمار واطلاعات مخفی بماند.

 

این گزارش حاکی از آن است که در سال‌های اخیر، سیاست کشور در قبال فروش نفت در حال دگرگونی است و دولت تصمیم دارد از خام فروشی نفت به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالا گام بردارد.

 

براساس این گزارش با توجه به تحریم ها و شیوع ویروس کرونا در سال «جهش تولید»، یکی از مهم‌ترین تصمیمات در عرصه سیاست‌های کلان صنایع پتروشیمی، انجام اقداماتی در راستای افزایش تاب‌آوری این صنعت ارزش‌آفرین است و برنامه‌ریزی در جهت تکمیل و بهره‌برداری از طرح‌ها و پروژه‌ها، تسهیل صدور مجوزهای جدید به‌منظور تکمیل زنجیره‌های ارزش و متنوع‌سازی سبد تولید محصولات پلیمری، پتروشیمی و شیمیایی در راستای این اهداف، در دستور کار متولیان این صنعت قرار گرفته است.

 

در ابتدای سال به دلیل بحران کرونا، تغییراتی در عملکرد این صنعت رخ داد، اما بر اساس گزارش منابع خبری در حال حاضر معاملات محصولات پتروشیمی در بورس کالا نسبت به سال گذشته ۱۱ درصد افزایش داشته است.

 

**پتروشیمی ها در سال ۹۸

بر اساس گزارش منابع خبری به‌طورکلی صنعت پتروشیمی ۳۵ میلیون تن خوراک تحویل گرفت که این خوراک دربرگیرنده گاز، اتان، میعانات گازی، نفتا و… بود. اگر این ۳۵ میلیون تن را معادل با نفت خام در نظر بگیریم، این میزان به رقم ۸۰۰ هزار بشکه نفت در روز می‌رسد. از ۵۶ مجتمع‌ پتروشیمی که در کشور فعالیت داشتند ۵۳ واحد آن پتروشیمی و ۳ واحد دیگر یوتیلیتی بودند.

 

ظرفیت تولیدی صنعت پتروشیمی در سال گذشته، بالغ‌ بر ۶۶ میلیون تن بود که این محصولات تولیدی در چهار زیرمجموعه پلیمری، شیمیایی، هیدروکربنی و کود اوره بودند. از این میان، رقمی حدود ۳۱ میلیون تن به‌صورت محصول نهایی به فروش رسید که ۲۳ میلیون تن آن به کشورهای دیگر صادر شد و ۸ میلیون تن آن در داخل کشور مصرف گردید.

 

درآمد ارزی حاصل از صدور این اقلام ۱۰ میلیارد دلار بوده و ۵ میلیارد دلار نیز از طریق فروش محصولات پتروشیمی در داخل کشور حاصل‌ شده است. به‌ این‌ ترتیب مجموع درآمد حاصل از این صنعت در سال ۹۸، رقمی بالغ‌ بر ۱۵ میلیارد دلار بوده است.

 

در راستای تحقق اهداف سال جهش تولید، دو برنامه توسعه پتروشیمی به‌صورت جهش دوم و سوم تعریف‌ شده است. طبق برنامه جهش دوم تا پایان سال ۱۴۰۰ از ۲۷ طرح جدید بهره‌برداری می‌شود و میزان تولید از ۶۶ میلیون تن به ۱۰۰ میلیون تن افزایش خواهد یافت.

 

این هدف دقیقا مطابق با برنامه ششم توسعه است که صد در صد محقق خواهد شد. در جهش دوم قرار بر این است که درآمد حاصله از این صنعت، از ۱۵ میلیارد دلار به ۲۵ میلیارد دلار برسد.

 

همچنین فعالان و متولیان این صنعت در نظر داشتند تا انتهای سال ۹۹ احداث ۱۶ طرح پتروشیمی را به پایان برسانند؛ اما به دلیل مشکلات حاصل از شیوع ویروس کرونا این برنامه با کمی تاخیر انجام خواهد شد.

 

به‌ این‌  ترتیب ۱۲ طرح تا پایان امسال بهره‌برداری خواهد شد و اتمام ۴ طرح دیگر به اوایل سال ۱۴۰۰ موکول می‌شود. پس از احداث این ۱۶ طرح، میزان تولید محصولات رشد ۳۵ درصدی خواهد داشت و از ۶۶ میلیون تن در سال ۹۸ به ۹۰ میلیون تن در سال ۹۹ خواهد رسید.

 

پیش‌بینی می‌شود در جهش سوم و تا انتهای سال ۱۴۰۴، ۲۷ طرح دیگر نیز تکمیل خواهد شد و میزان تولیدات صنعت پتروشیمی به ۱۳۰ میلیون تن افزایش خواهد یافت. درآمد حاصل از فروش این محصولات نیز به ۳۴ میلیارد دلار خواهد رسید.

 

در جهش سوم، مشارکت بخش خصوصی سه برابر شده و ۱۰ محصول جدید در پایان برنامه به سبد محصول اضافه می‌شود.

گلناز پرتوی مهر

https://hoorkhabar.ir/686299کپی شد!
40
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.