پیامدهای ناشناس بیشتری با کرونا در راه است

هورنیوز – دراین باره درروزهای تازه سپری شده از سوی کارشناسان اقتصادی داخلی و خارجی و نیز فعالان اقتصادی نوشته های پرشماری منتشر شده است و درروزهای آینده بازهم منتشر خواهد شد. به نظر می رسد انچه اکنون جایش در ادبیات اقتصادی این روزها خالی است بررسی های کارشناسانه و دقیق از سوی نهادهای پژوهشی است. واقعیت این است که وزارت صنعت معدن و تجارت و بازوی پژوهشی آن ، بانک مرکزی و بازوی پژوهشی این نهاد ، وزار ت اقتصاد و بازوی پژوهشی ان مستقر در معاونت اقتصادی و سازمان برنامه و بودجه کاری دراین باره نکرده اند و پیامدهای استیلای ویروس کرونا برسرزمین ایران را بررسی نکرده و اگر کرده اند نتایج آن را به شهروندان گزارش نداده اند. به نظر می رسد اگر این گزارش های کارشناسانه به طور دقیق و به دور از داوری های سیاسی تهیه و دراختیار شهروندان قرار نگیرد دیر یازود شهروندان به رسانه های خارجی و پژوهشکده های غربی پناه خواهند برد. اما آنچه قابل مشاهده است و می تواند دستمایه داور قرار گیرد درباره پیامد این رخ داد را به طور خلاصه به شرح زیر دید:
یکم – بدون تردید کسب و کار بنگاههای کوچک و متوسط در بخش خدمات و به ویژه گردشگری وحمل ونقل و خرده فروشی های غیر از خواربار و موادغذایی آسیب جدی دیده اند. دولت می تواند با بررسی های کارشناسانه و ارایه برخی کمک ها و معافیت ها راه آسیب بیشتر بر این کسب وکارها را کاهش داده و مانع از سونامی بیکاری و ناامیدی در این بخش شود.
دوم – با توجه به افزایش تقاضا برای موادغذایی و دارویی و بهداشتی بدیهی بود که قیمت این کالاها با شتاب به سوی بالا می روند که همین طور نیز شده است. دولت توجه داشته باشد با بگیر و ببند و تکرار آزمایش های دهها بار شکست خورده برخورد فیزیکی نمی تواند راه را باز کند. بازکردن راه واردات این کالاها برای یک دوره کوتاه مدت و تنظیم بازار این کالاها باید درستور کار قرار گیرد.
سوم – با توجه به اینکه درروزهای تازه سپری شده شاهد بستن راههای ورود و خروج کالا و مسافر به کشورهای همسایه بوده ایم واین احتمال وجوددارد که صارات ایران به عراق و افغانستان با آسیب جدی مواجه شود و با توجه به سهم بازار عراق در صادرات و ارز آوری از این کشور باید راهی رابرای بازنگه داشتن مرزها در کوتاه ترین زمان ممکن پیداکنیم. درغیر این صورت احتمال دارد شرکتها و کشورهای دیگر بخشی از بازار ایران درعراق را از چنگ ایران خارج کنند.
چهارم – بنگاههای تولیدی وابسته به واردات مواد اولیه و کالاهای واسطه ای نیز درروزهای آتی با تنگنا رو به رو خواهند شد و اگر بخواهند نسبت ذخیره این کالاها رابا تولید روزانه به هم بزنند با دردسر مواجه خواهند شد که باید این داستان را خوب واکاوی کرد. فراموش کردن این موضوع به هردلیل راه را تنگ تر خواهد کرد.
پنجم – واقعیت این است که هنوز پیامدهای بزرگتر و ناشناسی از سوی پیامدهای کرونا برکسب و کار ایرانیان را در پیش داریم و باید به این داستان خوب نگاه کنیم. بدترین اتفاقی که می تواند خر دهد و اقتصاایران رادر شرایط بدتر ی قرار دهد از دست رفتن همین میزان اعتماد به نهاهای اداره کننده کشور است. . با راست گویی و بیان واقعیت های مربوط به ویروس کرونا می توان در باز سازی اعتماد گامهای بلندی برداشت و راه را تنگ ترنکرد.