سوء‌استفاده وزارت بهداشت از پرستاران داوطلب/شغل پرستاری باید حاکمیتی باشد

هورنیوز – محمد شریفی مقدم گفت:« در مورد بیماری کرونا متخصصین امر می گویند کسانی که بیشترین مواجهه را با بیماری های پرخطر دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن بیماری هستند در گذشته هم بیماری هایی مانند ایدز و هپاتیت و سارس و … را داشته ایم.بیماری کرونا یک بیماری نوظهور است و هنوز ابعاد کامل این بیماری شناخته شده نیست. پرستاران به عنوان گروهی که در خط اول ارائه خدمات به مبتلایان به کرونا هستند بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند.»

وی در ادامه گفت:« مهمترین مسئله برای کسانی که در صف اول ارائه خدمت هستند این است که پوشش حفاظتی داشته باشند که این نوع پوشش به دو دلیل است یکی پیشگیری از خود پرستار و دیگری حفاظت کننده از بیماران. بُعد دوم این قضیه متاسفانه برجسته نشده است که یکی از دلایل آلودگی همین مسئله دوم است. »

وی افزود:« موقعی که دستکش کافی در اختیار پرستاران قرار نگیرد مجبورند با یک دستکش به طور مداوم کار کند. پرستاران به ازای هر اقدامی که برای مبتلایان به کرونا انجام می دهند مثلا تزریق و یا دادن دارو در محیطی که بیماران کرونایی بستری هستند ممکن است هر قسمتی از آن بخش از جمله تخت و میز و وسایل بیمار آلوده باشد بنابراین پرستارانی که با این بیماران در تماس هستند باید به طور مرتب وسایل پیشگیری از جمله دستکش را تعویض کنند. اگر دستکش کمبود داشته باشد و پرستار دیر به دیر دستکش را تعویض کند خیلی راحت باعث انتقال بیماری به دیگران می شود.»

دبیرکل خانه پرستار خاطرنشان کرد:« پرستار باید جانش ایمن باشد که بتواند ارائه خدمت دهد. پرستارانی که به کرونا مبتلا شده اند به دلیل کمبود وسایل پیشگیری از کرونا بوده است. یکی از مشکلات عمده پرستاران در سطح کشور کمبود وسایل حفاظتی از جمله دستکش و ماسک و لباس های مخصوص است در گذشته در ابتدای شیوع این بیماری کمبودها شدید بود و در برخی مراکز مثل مسیح دانشوری و کامکار قم و یا در رشت اوضاع بهتر شده است و فکر می کنم دیگر کشورها از نظر کمبود وسایل پیشگیری وضعشان از ایران بدتر است.»

وی افزود:« وسایل حفاظتی و پیشگیری در یکسری از شهرها تا حد پایه ای وجود دارد اما کافی نیست. نگرانی ما از شهرهایی است که سرعت شیوع بیماری در آنها بیشتر است مثل جاهایی که بیماران مشکوک دارند و هنوز تست کرونای انها مشخص نیست.همکاران ما باید فرضشان بر این باشد که هر بیماری که مراجعه می کند امکان دارد که کرونا داشته باشد. قبلا علایم این بیماری را تب و سرفه و تنگی نفس می دانستند اما اکنون مشاهده شده که تعدادی از بیماران علایم تب نداشته اند ولی تست کرونای آنها مثبت اعلام شده است لذا هر بیماری که به بیمارستان مراجعه می کند باید اینطور تلقی شود که کرونا دارد و باید مراقبت ها و پیشگیری های لازم انجام گیرد اما متاسفانه در برخی بیمارستان ها به این مسئله توجهی نشد و بیشترین جاهایی که همکاران ما مبتلا شده اند در همینجاهاست.»

وی با اشاره به اینکه لازم است در تمامی بیمارستان های کشور وسایل حفاظتی در اختیار تیم درمان قرار گیرد،‌گفت:« دیروز از یکی از بیمارستان ها در تهران تماس گرفته اند که درست است که در بخش کرونا مشغول به کار نیستیم ولی دستکش و ماسک به میزان کافی در اختیار ما قرار نمی دهند. این کمبود در تمام کشور وجود دارد البته کمبود وسایل پیشگیری نسبت به گذشته در جاهایی که بیماری شیوع بیشتری داشته کاهش پیدا کرده است چون توجه مسوولین و خیرین بیشتر شده است. نگرانی ما در جایی است که بیماران به عنوان مبتلا به کرونا هنوز تشخیص داده نشده اند و همکاران ما در مضیقه هستند و حتی ماسک های معمولی را از آنها دریغ می کنند.»

وی در واکنش به اینکه اخباری رسیده مبنی بر ترک کار برخی از پرستاران بویژه پرستاران در گیلان آیا این موضوع صحت دارد، گفت:« برخی از پرستاران شرکتی قراردادهای خود را تمدید نکرده اند. ما سال ها در خانه پرستار فریاد می زدیم کمبود پرستار در بیمارستان ها داریم ده سال است می گوییم تعداد کادر پرستاری به نسبت تخت های بیمارستانی کم است و این شغل باید حاکمیتی شود به دلیل اینکه اگر حاکمیتی شود پرستاران دیگر نمیتوانند ترک کار کنند.»

شریفی مقدم افزود:« به این دلیل باید شغل پرستاری حاکمیتی شود که هم پرستار اطمینان داشته باشد که آینده شغلی وی تضمین شده و استخدام رسمی است و هم اینکه متقابلا پرستار به راحتی نتواند ترک کار کند حتی اگر هم ترک کار کرد برخوردهای قانونی با وی انجام گیرد اما این اتفاق نیفتاد . ۸ سال گذشته وزارت بهداشت بیشترین استخدم پرستاران رسمی را داشته اما بعد از آن پرستاران شرکتی شدند و شرکتی به نام آوای سلامت شکل گرفت که زیرمجموعه وزارت بهداشت بود که این شرکت به تدریج پرستاران استخدامی را که یا بازنشسته می شدند یا ترک کار می کردند، اقدام به کارگیری پرستاران شرکتی کرد.»

وی گفت:« پرستاران شرکتی یا ۸۹ روزه هستند یا یکساله قرارداد دارند و امنیت شغلی جندانی هم ندارند و سیاست وزار ت بهداشت هم اخیرا این بوده که این پرستاران را استثمار کند . این پرستاران با حداقل ها کار می کنند و با کوچکترین اعتراضی کارفرما می تواند آنها را اخراج کند. تعداد این پرستاران به حدود ۲۰ هزار نفر رسیده است و حدود ۲۰ درصد پرستاران وزارت بهداشت را تشکیل می دهند. الان اتفاقی که افتاده است ۵۰ درصد به حقوق کارکنان دولت اضافه کرده اند که شامل حال کارکنان وزارت بهداشت نیز شد پرستاران نیز جزو کارکنان وزارت بهداشت محسوب می شوند. افزایش حقوق در کارکنان پیمانی و رسمی ها اعمال شد اما هیچ حقوقی به حقوق پرستاران شرکتی اضافه نشده و و آنها پایین ترین حقوق را دارند و قراردادهایشان هم یکساله است این پرستاران به این مسئله اعتراض شدیدی داشتند و می خواستند تجمع کنند که ما از آنها خواستیم با توجه به شرایط فعلی اقدامی نکنند.»

دبیرکل خانه پرستار در ادامه گفت:« پرستاران شرکتی می گویند ما جانمان را در دست گرفته ایم و به میدان آمده ایم و کار می کنیم ولی دولت هیچ توجهی به ما ندارد نه وسایل حفاظتی در اختیار ما در برابر کرونا قرار می دهد نه امنیت شغلی داریم و کمترین حقوق را دریافت می کنیم پرستاران رسمی دو برابر پرستاران شرکتی حقوق می گیرند.»

وی خاطرنشان کرد:« الان پرستارانی که شرکتی هستند چون موعد قراردادشان رو به اتمام است دیگر نمی خواهند قراردادشان را تمدید کنند وقتی می گوییم باید پرستاران نیروی حاکمیت باشد به همین دلیل است که در مواقع بحرانی با چنین مشکلی روبرو نشوند. امنیت و سلامت دو موضوعی است که نیروهای آنها باید حاکمیتی باشند اگر پرستار استخدامی باشد نمی تواند براحتی ترک کار کند. کلیه پرستاران شرکتی در سراسر کشور تصمیم داشتند دست از کار بکشند و دیگر قراردادشان را تمدید نکنند تصور کنید اگر کلیه پرستاران شرکتی حاضر به تمدید قرارداد خود نشوند وزارت بهداشت فلج می شود ما توصیه مان این است که در شرایط فعلی که مردم به خدمات این افراد نیاز دارند چنین اقدامی نکنند ولی عده ای که تعدادشان زیاد هم نیست حاضر به تمدید قرادادشان نشده اند.»

وی افزود:« یکی از بندهای قرارداد پرستاران شرکتی این است که اگر پرستار بخواهد می تواند یک ماه جلوتر از اتمام قرارداد ، قراداد خود را فسخ کند و سستی این نوع قرارداد برای این است که بتوانند با پرستار برخورد کنند البته پرستار هم می تواند از این بند استفاده کند الان شرایط به گونه ای شده که پرستاران می توانند از این بند استفاده کنند و سرکار نیایند. اگر حقوق پرستاران شرکتی اضافه نشود قطعا این ریزش به شدت افزایش خواهد داشت. قطعا پرستاران با حقوق دو میلیون تومانی در این شرایط سخت حاضر به تمدید قراردادشان نخواهند بود.»

وی در واکنش به اینکه آیا موضوع استخدام رسمی پرستارانی که داوطلبانه برای مقابله با کرونا کار کنند، صحت دارد، گفت:«خیر. از سیاست های غلط وزارت بهداشت بویژه معاونت پرستاری این است که گفته اند کسانی که به صورت داوطلبانه برای ارائه خدمت به مبتلایان به کرونا کار کنند را در اولویت جذب قرار می دهیم. نباید با چنین وعده هایی پرستار را به صحنه بکشانند پرستاری که داوطلب است ارزش و اعتقاداتی برای خدمت دارد بنابراین وزرت بهداشت این داوطلب بودن پرستاران را تخریب نکند این کار زیرسوال بردن اجر معنوی و حالت داوطلبانه پرستاران است.»

وی افزود:« از طرف دیگر وزارت بهداشت پرستارانی که داوطلب می شوند را می خواهد ۸۹ روزه به کار بگیرد اگر وزارت بهداشت واقعا حسن نیت داشت آنها را ۸۹ روزه به کار نمی گرفت یعنی تا پایان بیماری کرونا و بعد از آن دیگر پرستاران را کاری ندارند اگر واقعا حسن نیت داشتند قراداد شرکتی با پرستاران را لااقل یکساله می بستند نه ۸۹ روزه چراکه با این شرایط بیمه هم به این دسته از پرستاران تعلق نمی گیرد و اگر پرستار فوت کند هیچگونه مزایایی به وراث وی تعلق نمی گیرد. این حرکات حرکاتی است که پرستاران را آزرده خاطر می کند. وزارت بهداشت از نیاز ۳۰ هزار پرستار بیکاری که وجود دارد سو استفاده می کند و اعتماد جامعه پرستاری را خدشه دار می کند. وزیر بهداشت در روز پرستار گفت ۱۰ هزار پرستار را تا پایان سال جذب می کنیم اما یک پرستار هم جذب نکرده است.»

وی درباره آمار ابتلا و فوت پرستاران بر اثر کرونا در کشور گفت:« آمار فوتی ها همان ۴ نفر پرستار است که به صورت رسمی اعلام شده است سه نفر در گیلان و یک نفر در تهران که البته یک نفر هم در آبادان فوت کرده که گفته اند ایست قلبی کرده است. وزارت بهداشت آمار مبتلایان را به تفکیک اعلام نمی کند و ما هم اجازه اعلام آمار را نداریم.البته یکی از نمایندگان آمل اعلام کرده بود که ۵۰ درصد کادر درمان به کرونا مبتلا شده اند که البته نمی دانیم تا چه حدی قابل اتکا است ولی ما آماری از میزان ابتلای پرستاران به کرونا را نداریم.»

سلامت نیوز

https://hoorkhabar.ir/683735کپی شد!
36
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.