احمدینژاد به درستی میگفت مسئول اجرای قانون اساسی است
هورنیوز – رئیسجمهور در نشست خبری با اهالی رسانه بر اصل ۱۱۳قانون اساسی تأکید کرد و گفت که «اصل ۱۱۳ را شورای نگهبان تفسیر کرده که عملا انگار این اصل را نداریم. به مجلس تذکر میدهم می گویند طبق تفسیر شورای نگهبان چنین است، به قوه قضاییه می گویم همین را میگویند. اصل ۱۱۳ اصل مهمی است مردم به رئیسجمهور رای نمیدهند که فقط مسئول اجرای قانون باشد. مسئول نظارت هم هست. اگر می خواهیم تفسیری کنیم بگذاریم برای رئیس بعدی و از قبل به مردم این موضوع را بگوییم. تفسیری که می گوید هرجا مسئول مستقیمی ندارد رئیس جمهور باید باشد، پس این اصل را برای چه تصویب کردند. به نظرم اگر این اصل اجرا شود مشکلات بر طرف میشود».
این انتقادها در حالی است که عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان پس از سخنان روحانی در حساب توئیتر خود نوشت: «همانطور که اصل۱۱۳ به درستی جایگاه و اختیارات رئیس جمهور را معین کرده، اصل۹۸ نیز تفسیر را بر عهده شورای نگهبان نهاده است که این تفسیر عین قانون اساسی بوده و بر همگان لازمالاجراست. ضمن اینکه تفسیر اصل۱۱۳ در دوره رئیس جمهور قبلی در سال۱۳۹۱ انجام و ابلاغ شده است».
علی مطهری، نماینده مجلس شورای اسلامی باور دارد که اجرای اصل۱۱۳ قانون اساسی به معنی نظارت رئیسجمهور بر اجرای قانون اساسی در کشور است که ضامن حقوق ملت است. او درباره این موضوع به «نامهنیوز» گفت: «اصل ۱۱۳ روشن است و ابهامی در آن وجود ندارد و اساسا نیازی نبوده که شورای نگهبان آن را تفسیر کند. این اصل میگوید رئیسجمهور مسئول اجرای قانون اساسی است. علت آن این است که رئیس جمهور مستقیما از سوی عموم مردم انتخاب میشود و وظیفه دفاع از حقوق مردم را دارد. رئیسجمهور علاوه بر نظارت بر اجرای قانون اساسی در قوه مجریه، در مواردی که در سایر قوا و نهادهای کشور تخلف از قانون اساسی میبیند باید اخطار و تذکر دهد. تفسیر شورای نگهبان از این اصل در سال۵۹ همین بوده است. عجیب است که بعدا تفسیر خود را عوض کرده است. این امر نشان میدهد که نگاه سیاسی نیز دخالت داشته است. تفسیر بعدی شورای نگهبان از این اصل اساسا آن را بلااثر کرده و در واقع آن را از قانون اساسی حذف کرده است. شورای نگهبان بهجای آنکه این اصل را تفسیر کند صورت مسئله را پاک کرده است. خبرگان قانون اساسی به این موضوع توجه داشتهاند که این امکان وجود دارد که بعضی نهادها قانون اساسی را نقض کنند؛ از اینرو مسئولیت نظارت بر اجرای قانون اساسی را بر دوش رئیسجمهور یعنی نماینده مردم گذاشته است».
این نماینده مجلس در ادامه تصریح کرد: «به نظر من اساسا تفسیر قانون اساسی باید به عهده نهادی بالاتر از شورای نگهبان باشد؛ مثلا مجلس مؤسسان یا خبرگان قانون اساسی یا مانند بعضی کشورها دادگاه قانون اساسی. شورای نگهبان چون یک نهاد انتصابی است ذینفع است، لذا ممکن است تفسیرهای آن دقیق نباشد و عنصر سیاست در آن دخالت داشته باشد. البته ایجاد چنین نهادی نیاز به تغییر قانون اساسی دارد».
مطهری اضافه کرد: «قانون تعیین حدود اختیارات، وظایف و مسئولیتهای ریاست جمهوری که به تأیید شورای نگهبان رسیده است خود مؤید اختیار رئیسجمهور در نظارت بر اجرای قانون اساسی است. تفسیر شورای نگهبان باید به گونهای باشد که لااقل مورد قبول اکثر حقوقدانان باشد، نه تفسیری که اکثر قریب به اتفاق حقوقدانان قبول ندارند. در دوره ریاستجمهوری آقای احمدینژاد هم این مشکل وجود داشت و او مدام به درستی میگفت که مسئول اجرای قانون اساسی است اما آن زمان هم شورای نگهبان زیر بار نرفت. نظارت رئیسجمهور بر اجرای قانون اساسی باعث میشود که تمام قوا و نهادهای حکومتی حواسشان را جمع کنند تا از حقوق مردم عدول نکنند. این نظارت به نظر من شامل نهادهای زیرمجموعه رهبری نیز میشود».
او در پایان در پاسخ به این پرسش که چه قدر میتوان این احتمال را مطرح کرد که روحانی برای توجیه برخی ناکارآمدیها در اواخر دوران ریاستجمهوریاش این گونه مسائل را مطرح میکند اظهار کرد: «نمیتوانیم نیتخوانی کنیم اما به هر حال فردی که سخنی را مطرح میکند باید به آن پایبند باشد و در مقام عمل نیز اقدام کند. لذا رئیسجمهور باید در جایی که تخلف از قانون اساسی میبیند اخطار قانون اساسی بدهد و به این وسیله مردم را در جریان قرار بدهد. نظر مقام معظم رهبری در زمان ریاست جمهوریشان نیز حق نظارت رئیسجمهور بر اجرای قانون اساسی بوده و درصدد تشکیل یک واحد بازرسی بودهاند».