عوامل بروز سیل در خوزستان چیست؟

هورنیوز – منصور قطبی سرابی سیل اخیر و خسارات آن را ناشی از غفلت ۶۰ ساله وزارتخانه‌های نیرو، کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه دانست و افزود: سیلاب‌های فصلی رودخانه‌ها باعث لایروبی طبیعی بستر رودخانه‌ها می‌شود. این درحالی است که احداث سدهای بزرگ و بدون اجرای طرح‌های آبخیزداری روی رودخانه‌ها، سبب پر شدن مخازن سد‌ها و بستر رودخانه‌های پایین‌دست شده و زمینه بروز سیل را فراهم کرده است.

این کارشناس با بیان اینکه تا پیش از احداث سدها، سیلاب‌های فصلی باعث لایروبی و پاکسازی بستر رودخانه‌های کرخه، دز، کارون، مارون-جراحی و زهره-هندیجان می‌شد، گفت: متأسفانه بعد از احداث ۲۰سد روی رودخانه‌های مذکور با حجم ۲۱میلیارد مترمکعب در سال، لایروبی طبیعی این رودخانه‌ها که از طریق سیلاب‌ها صورت می‌گرفت در پایین‌دست سدها متوقف شد که نتیجه آن طغیان رودخانه‌ها و بروز سیل است. علاوه براین، رسوبات بالادست سدهای مذکور باعث پر شدن مخازن سد‌ها و کاهش عمر طبیعی سدهای ذخیره‌ای به کمتر از نصف شده است.

نقش جنگل و مرتع در مهار سیل

قطبی سرابی درخصوص عملکرد جنگل و مرتع برای پیشگیری از سیل هم گفت: پوشش گیاهی جنگل‌ها و مراتع به‌عنوان ابزار بیولوژیکی عمل می‌کند و در کنترل سرعت و میزان رسوب سیلاب‌ها نقشی کارساز دارد.

به همین دلیل طی سالیان سال و تا پیش از تخریب جنگل‌ها و مراتع و تا زمانی که هنوز بستر و حریم رودخانه‌ها از دخالت‌های غیرمسئولانه انسان مصون مانده بود، پوشش گیاهی جنگل‌ها و مراتع موجود در حوضه‌های آبریز رودخانه‌ها و لایروبی طبیعی رودخانه‌ها که از طریق سیلاب‌های فصلی صورت می‌گرفت، مانع از طغیان رودخانه‌ها و بروز سیل می‌شد. پایداری و پیشینه ۶۲۰۰ساله شهر شوش که در حد فاصل ۲رودخانه دز و کرخه واقع شده، مهر تأییدی بر این ادعاست.

وی با تأکید بر اینکه احداث سد‌های بزرگ در صورت اجرای طرح‌های آبخیزداری و اصلاح رودخانه‌ها قادر به کنترل سیلاب‌های استان خوزستان است، تصریح کرد: در سال۱۳۴۱ با احداث نخستین سد بزرگ روی رودخانه دز و در پی آن، احداث ۱۹سد دیگر روی رودخانه‌های کرخه، کارون، مارون-جراحی، زهره-هندیجان، سیلاب استان‌های خوزستان، لرستان و چهارمحال و بختیاری به‌طور موقت و تا حدودی تحت کنترل درآمد اما از نقش جنگل‌ها و مراتع در حفاظت از منابع خاک نیز عملکرد سیلاب‌های فصلی در شست‌وشوی طبیعی رسوبات بستر رودخانه‌ها غفلت شد و زمینه بروز طغیان رودخانه‌ها فراهم شد.

سرگردانی ۱۵میلیارد مترمکعب آب در خوزستان

منصورقطبی‌سرابی، حجم آب‌های ورودی ۵رودخانه به استان خوزستان را  ۳۶میلیارد مترمکعب اعلام کرد و گفت: با ساخت ۲۰ سد روی رودخانه‌های مذکور فقط ۲۱میلیارد مترمکعب آب در سال ذخیره می‌شود و برای ذخیره‌سازی‌ ۱۵میلیارد مترمکعب دیگر اقدامی صورت نگرفته است. بنابراین، طغیان رودخانه‌های استان خوزستان، دور از انتظار نبود.

در عین حال این کارشناس مهندسی آب تأکید کرد: حتی با ذخیره‌سازی‌ ۱۵میلیارد مترمکعب باقیمانده منابع آب استان خوزستان، جلوگیری از خسارات سیل‌های اخیر امکان‌پذیر نبود، زیرا عامل مؤثر در این زمینه، زمان‌های بازگشت طولانی‌مدت هزارساله و بیشتر است؛ چراکه حجم سدها براساس سیلاب‌های یکصدساله محاسبه می‌شود، درحالی‌که ظرفیت سرریز سدها بر اساس زمان‌های بازگشت هزارساله و بیشتر باید محاسبه شود.

همشهری

https://hoorkhabar.ir/679549کپی شد!
138
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.