نگاهی گذرا به رخدادهای سال ۹۷ در خوزستان

هورنیوز – سال ۱۳۹۷با تمام رویدادهای مهم و تلخی و شیرینی ها روزهای آخر خود را سپری می کند سالی که برای خوزستان قدم بر پله نخستش با یک برنامه کودک و عروسکهایی که اهل همه جا و هر زبانی بودند جز خوزستانی عرب با حاشیه شروع شد.
تقویت اتحاد ملی
برنامه «کلاه قرمزی» عروسکی بختیاری را روی نقشه خوزستان چسباند تا جرقه اولین خبر فرودین ۹۷ باشد، مردم خوزستان در اعتراض به این برنامه انتظار داشتند مسئولان رسانه ملی با هدف تقویت اتحاد به همه اقوام توجه یکسان داشته باشند.
۳۰۱ نقطه معروف
در همان ابتدای سال شورای شهر اهواز در آخرین جلسه خود اعلام کرد در ۳۰۱ نقطه اهواز، آب شرب با فاضلاب تلاقی دارد و این موضوع در دادگاه نیز مطرح شده است، همین مسئله وحشت از هپاتیت و وبا و… را به وجود آورد که استاندار قول پیگیری داد.
معلم ها کتک می خورند
روز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۹۷، کتک خوردن یکی از معلمان دهکده حمیدیه از پدر شاگردش شروع دومین پله خبری سال خوزستان است، این حادثه شاید یادآوری کند با وجود ادعای کارشناسان جدید مبنی بر آموزش ناصحیح گذشته در مدارس، آموزش جدید هم کارساز نبوده، مدارسی که در خوزستان به علت گردوغبار تعطیلی های زیادی را نیز تجربه می کردند.
پرلرزه
ماه دوم سال، استان خوزستان در صدر پرلرزههای هفته با ثبت ۵ زلزله که کمترین بزرگای آن ۲.۵ و بزرگترین آن ۴.۲ بوده است قرار گرفت، اما خوشبختانه پیش بینی سال گذشته مدیریت بحران مبنی بر احتمال وقوع زمینلرزه ۶.۵ ریشتری ناشی از گسل اهواز محرز نشد و این زمین لرزه ها کاری از پیش نبردند.
ادارات خاموش
خرداد ماه مدیرعامل شرکت برق منطقهای خوزستان گفته بود، اگر میزان مصرف برق کم نشود در تابستان خاموشی خواهیم داشت شاید همین موضوع کافی بود تا استاندار خوزستان تصمیم بگیرد، ساعت اداری از ۱۹ خردادماه تا ۱۵ شهریورماه به منظور صرفه جویی در مصرف برق و جلوگیری از خاموشی در ساعات اوج مصرف، تغییر کند بدین ترتیب تمام ادارات و شرکتها به جز شرکت فولاد عملا از کار مفید افتاد، اداراتی که پیش از این هم بر اثر گردو غبار توفیق کاهش ساعت اداری را بدست آورده بودند.
خبرهای خرداد پایانی نداشت تا به نظر آید تمام اتفاقها در خرداد می افتد، آب در خرمشهر و آبادان شور شده بود و رامهرمز دچار یک بیماری از آب.
اشک و آب
مثل همیشه اما شوری آب به کشمکش سیاسی رسید و مردمی که برای یک مطالبه به شکل مسالمت آمیز تجمع کرده بودند را به حاشیه ای که گروهی منفعت طلب ساخته بودند کشاند و متاسفانه دشمنان توانستند در محقق نشدن خواسته مردم با به جنجال کشاندن موضوع موفق شوند.
صفهای طولانی برای آب شربی که نمک را کنارش داشت به یزله در کنار مسجد جامع خرمشهر رسید تا معاون اول رییس جمهور برای افتتاح طرح آبرسانی غدیر به خوزستان بیاید.
انتقال فرنگی
مردم خوزستان در ۲۲ خرداد لوله های انتقال آب را می شکستند؛ شایعه شده بود آب را از خوزستان به سمت عراق و کویت می برند تا اینکه امام جمعه خرمشهر وعده داد اگر صحت این انتقال ثابت شود در صدر معترضان می ایستد و ماجرا مسکوت شد.
خرداد خرمشهر یک خبر دیگر هم داشت، قرار بود محمره بعد از آن همه سالهای بعد از جنگی، که مورد بی مهری قرار گرفته بود مملو از فرصت تجارت، تعامل و نمونه شدن شود، افسوس آنچه برای مردم شهر ماند بازاری که اجناسش قسمت اتباع عراقی و سایه ناامنی اش بر سر مردم بود.
قهر شرجی، رکورد گرما
تابستان ۹۷ کمی عجیب بود در حالی که کمترین روزهای شرجی در آن بود ،اهواز که تا کنون ۲ بار لقب آلوده ترین شهر جهان را کسب کرده بود، رکورددار عنوان گرم ترین شهر جهان کرد تا در هشت شهر خوزستان دمای ۵۱ درجه سانتیگراد ثبت شود.
۱۳تیر ماه وقتی وطن امروز تیتر «ناامیدی از اروپا» را می زد و دلالان به بازار ارز حمله می کردند، تعطیلی ادارات بر اثر افزایش دما ادامه داشت، دلار گران می شد و خودرو ایرانی قدرت مالی می گرفت، همچنان «آب» نقش اول خبرهای خوزستان را بازی می کرد. ۲۷ مرداد نیز به یمن گرما تعطیل شد تا با بهره وری کمتری وارد شهریور شویم.
آبگیری دروغین
خبر آبگیری هورالعظیم و تالاب شادگان در تابستان خبر خوبی بود برای خوزستانی که به خبرهای بد عادت کرده بود، حتی اگر فقط دستان جسد بیجانش را بالا نگه دارند تا مردم دلخوش به زنده بودنش باشند، نفت اما مسئله مهم تری بود تا قربانی کردن هور برای نفت مدتی ذهنها را مشوش کند، متاسفانه تیر ماه هور العظیم آتش گرفت تا دروغ آبگیری اش هم خاکستر شود.
تلخِ تلخِ تلخ
شهریور شوری اشکهای مردم جای شوری آب را گرفت وقتی در واپسین روزش میان رژه نیروی زمینی ارتش، سربازهای ایرانی جان دادند، حمله مسلحانه در شهر اهواز میان شوک از دست رفتن هموطنان یک حلاوت داشت، سربازانی که معنای لباس تن خود را می دانستند و سپر زن و فرزند کشورشان شدند تا آسیب بیشتری نبینند، در این حادثه بیش از ۵۰ مجروح و ۲۵ نفر شهید شدند، روز دوشنبه دوم مهر عزای عمومی اعلام شد.
مهری که چندروز صدای، خوزستان_ خوزستان_ خوزستان همه کشور بلند بود.
جشن نخل
کارون در تابستان و پاییز ۹۷ جشنواره های مختلفی برپا می کرد از جشنواره انگور و خرما تا صنایع دستی، تا همراه با نشان دادن فرهنگ و آیین داشته های شهر را نیز معرفی کند، شاید کمی هم از خبرهای بد کنده شویم.
فولاد آره نا
در ۲۲ آبان نیز ورزشگاه شهدای فولاد با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور و مسعود سلطانی فر وزیر ورزش و جوانان در کنار مقامات استانی و باشگاه فولاد خوزستان مورد بهره برداری قرار گرفت تا یکی از برترین ورزشگاه ها فخر اهواز باشد.
در روزهای بد قطبِ فوتبال خوزستان «قطبی» وارد شد
یکشنبه ۱۱ آذر یک خبر ورزشی از فوتبال که جان و جهان جوانان خوزستان است حال مردم را بعد از آنهمه خبر بد جا آورد، در روز هایی که حال قطب فوتبال ایران خوب نبود افشین قطبی سرمربی فولاد خوزستان شد.
نشد
دی ماه مردم هنوز مشکل شوری آب دارندکه کمی بیرون ازاین شهر، خاک «ام الدبس» به جز احساس انگشتان برهنه کودکان و کشیده شدن دمپایی مردان دشداشه پوش، رد لاستیکهای خودروهای گران قیمت و کفشهای براق مدیران را نیز حس می کند؛ تا چشم کار می کند خودرو با چند مدیر و لشگری از محافظ و خبرنگار آمده اند تا قسمت دیگری از سریال تکراری «تکمیل پروژه غدیر» را به قاب تصویر چشم های امیدوار مردم آبادان و خرمشهر بنشانند.
اما در پایان استاندار خوزستان با یک عذرخواهی به مردم می گوید؛ آب شرب آنها از کانال سلمان تهیه می شود!
یادبود یداللهی
البته دی ماه، اهواز طلایه دار اولین بزرگداشت جایزه ادبی افشین یداللهی شد تا خبر فرهنگی خوبی به اهالی هنر بدهد.
سیل بندهایی که به مویی بندند
با آغاز پاییز و زمستان کمتر کسی انتظار چنین بارش هایی را داشت اما باران همچنان بارید و بارید و کمی دورتر از لنز دوربین هایی که با کارون نیمه جان عکس یادگاری می انداختند، خانه و زندگی های زیادی بود که آب همه را با خود برد تا باران هم روی خوشش را به خوزستانی ها نشان ندهد. در بهمن ماه وقتی حاشیه نشینان “هور” بر اثر بی آبی تقریباً تمام روستاهای مجاور به جز شهر رفیع، را به کلی از دست داده بودند، سیلاب ناشی از بارش باران و البته باز کردن سدها شهر رفیع را به زیر برد تا مردم این شهر و مدیریت بحران و استاندار چکمه به پا کنند برای ساختن آبگیرهای دستی.
همزمان کل دشت آزادگان آسیب دید و دستور تخلیه چند روستا در آستانه صادر شدن بود که ابرها کوتاه آمدند و با خوش خبری اینکه بالاخره امسال تابستان کم آب نیست تا ماهی ها در قفس حوضچه ها خودکشی کنند یا منع کشت شویم، دست از بارش کشیدند.
حقوق از دست رفته
رتبه اولین استان در بیکاری و مهاجرفرست بودن را ماهانه کسب نکردیم تمام امسال را علاوه بر این عناوین خوزستان درگیر اعتراضات گسترده کارگران «گروه ملی فولاد» «نیشکر هفت تپه» «شهرداری» «آبفا روستایی» و حتی بازنشستگان بیمه بود تا ثابت شود این استان مدیران اقتصادی شایسته ای ندارد، هرچند حاشیه، کشتی این مطالبه گری ها را نیز سوراخ کرد و نه تنها مشکل حل نشد همه را به غرق شدن کشاند.
جابجایی
بهمن ماه پر از جابجایی های مدیریتی در خوزستان بود، پایگاه خبری شوشان در این باره چنین نوشت؛ “امپراتور رفت” و این تیتر خبر از رفتن شمسایی، مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان می داد که رفتن لاهیجان زاده محیط زیست را پوشاند، مدیری که معاون کلانتری و جایگزین؛ مخالف انتقال آب دریای خزر به سمنان شد.
مین ها هنوز جان می گیرند
مرگ دو جوان خوزستانی یکی در خرم آباد توسط تروریست ها و دیگری بر اثر انفجار مهمات باقی مانده از جنگ از دیگر خبرهای بهمن بود، هردو مشترک اما یکی شهید و دیگری…
قصه ادامه دار “بِرم نَرم” شهردار اهواز
شروع اسفند قرار بود پروژه عزل شهردار که از همان ابتدای آمدنش کلید خورده بود به سر انجام برسد اما در لحظات آخر اعضای شورا تصمیم گرفتند به تلاشهای یک ساله خود رای ندهند و کتانباف همچنان شهردار بی پاسخ اهواز بماند.
۱۷ اسفند فیلم سینمایی «سامی» به کارگردانی حبیب باویساجد و به تهیهکنندگی محبوبه هنریان به عنوان نخستین فیلم عربی خوزستانی در تاریخ ۱۲۰ ساله سینمای ایران پس از یک سال آماده نمایش شد.
روزهای بد به در
حالا تب و تاب سال جدید در خیابانهای شهر جاری است، یک نفر در مغز همه ما می گوید میان این وضع اقتصاد و دیوانگی قیمت ها و دنیایی که همه در آن دست به یکی کرده اند به تک تک ایرانی ها ثابت کنند آدم های بدبختی هستند چرا باید نسبت به خبرهای بدو خوبی که گذشته چیزی بخوانیم، اما وقتی می دانی در گذشته چه چیزهایی باعث رنج و آسیب دیدنت بوده، یعنی؛ می دانی چه اتفاقاتی نباید تکرار شوند.
طیبه قاسمی