امحای زباله؛ دردسر جدید خوزستانیها
هورنیوز – هوا خنکتر شده است و به لطف بارندگیهای گاه و بیگاه هم خبری از بلند شدن ریزگردها در آسمان خوزستان نیست. همچنین از ابتدای سالجاری با ثبت بارندگی ۲ /۲۴۱ میلیمتری و افزایش بارشها نسبت به مدت مشابه سال گذشته معضل خشکسالی هم کاهش یافته است. با این حال این روزها باز هم مسئله دیگری برای خوزستانیها دردسر ساز شده است. معضلی که به شیوه تفکیک و امحای زباله بر میگردد و ظاهر شهرهای این استان را ناپسند کرده است. زبالههایی که وجودشان به عنوان تهدیدی جدی برای سلامتی و بهداشت عمومی تلقی میشود و نیازمند رسیدگی فوری مسئولان است.
مدتی است دردسر ریزگردها خوابیده است و خوزستانیها میتوانند با خیال آسوده نفس بکشند. خشکسالی هم به لطف بارندگیهای گاه و بیگاه و افزایش بارشهای پاییزی نسبت به مدت مشابه سال گذشته تا حدودی کاهش یافته است. با این حال هنوز مشکلات مردم این استان تمام نشده است و این روزها درگیر مسئله جدیدی به نام انباشت زبالهها هستند. پسماندهایی که چهره شهر به شهر خوزستان را نا زیبا کردهاند و به عنوان تهدیدی برای بهداشت عمومی معرفی میشوند. بهرغم اینکه این معضل در اکثر مناطق استان دیده میشود، اما مردم شهرستان آبادان به طور جدیتری با این مشکل مواجه هستند.
در این راستا معاون خدمات شهری شهرداری آبادان با اشاره به حجم زبالههای تولیدی در روز میگوید: «روزانه بین ۱۰۰ تا ۱۸۰ تن زباله خانگی تولید میشود و هر چند شهرداری هرروز سه بار نسبت به جمعآوری زباله اقدام میکند، اما به دلیل حجم بالای زبالهها، باز هم این مشکل پا برجاست.»
علاوه بر این مسعود سلمانزاده با اشاره به اینکه مردم از یک برنامهریزی واحد برای بیرون گذاشتن زبالههایشان پیروی نمیکنند، ادامه میدهد: «ساکنان برخی مناطق آبادان زبالههای خود را بعد از ساعت ۲۱ یا در ساعات روز در خارج از منازل قرار میدهند که این امر موجب پراکندگی زباله در برخی مناطق شهری شده است.»
مدیر سلامت محیط و کار دانشکده علوم پزشکی آبادان نیز با اشاره به مشکلات پیش آمده برای شهروندان آبادانی میگوید: «متأسفانه وضعیت جمعآوری زبالهها در این استان بخصوص در آبادان نامناسب است.»
جعفر ربیحاوی میافزاید: «طی چند روز گذشته معابر و حتی پارکهای سطح شهر آبادان به دلیل جمعآوری نشدن به موقع زباله از نظر بهداشتی با مشکل مواجه شده است. بنابراین انتظار میرود شهرداری در این امر کوشاتر باشد.»
اجرای طرح جامع مدیریت پسماندها در کما
در حال حاضر گفته میشود که بخشی از معضل پیش آمده در خصوص جمعآوری زبالههای این شهرستان به دلیل عدم پرداخت به موقع حقوق کارکنان شهرداری است. با این حال با توجه به معضلات طی چند سال گذشته استان خوزستان به نظر میرسد این مشکلات ریشهایتر از این مسائل باشند و به معضل عدم برنامهریزی و مدیریت درست در این استان برگردد. مشکلاتی که نه تنها آبادان بلکه مناطق دیگر استان را هم درگیر کرده است.
گواه این ادعا که مشکل پسماندها در دیگر مناطق استان خوزستان هم وجود دارد همین است که ابتدای سالجاری شهرام دهکردی، مدیر انجمن مهرورزان زمین و طبیعت پاک خوزستان با اشاره به اینکه بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه، شهرداریهای شهرهای ساحلی و شهرهای با بیش از ۲۰۰ هزار نفر جمعیت، نظیر آبادان، ماهشهر و امیدیه مؤظف به بکارگیری شیوههای نوین و فناوریهای نو در چرخه مدیریت پسماندهای شهری هستند، گفته بود که متأسفانه در هیچ کدام از ۷۶ شهر خوزستان دفن اصولی زباله وجود ندارد.
این نیز درحالی است که این استان همچون مناطق شمالی کشور که با معضل بالا بودن سطح آبهای زیرزمینی مواجه هستند و بر اساس گفته کارشناسان محیطزیست عملاً هیچ شیوهای در آن مناطق با موفقیت کامل در زمینه امحای زباله مواجه نمیشود؛ نیست. بنابر این هزار و یک شیوه میتوان برای رفع مشکل زبالههای خوزستان در نظر گرفت. شیوههایی که شامل احداث کارخانه زباله سوز، احداث کارخانه تولید کمپوست و کارخانه تولید برق از زباله میشود. با این حال زبالهها روی زمین میمانند و سلامت مردم را به خطر میاندازند و مسئولان هم دست روی دست میگذارند.
لازم به ذکر است که از سال ۱۳۹۱ شهرهای اهواز، ماهشهر، آبادان، دزفول، دشت آزادگان و ایذه به عنوان ۶ منطقه اصلی برای اجرای طرح جامع مدیریت پسماندها انتخاب شدند، با این حال هنوز خبری در خصوص اجرای این طرح به گوش نمیرسد.
میترا شهبازی