بحران‌های بی‌پایان در استان زر خیز ایران؛ از ریزگردها تا کمبود آب و برق منبع

هورنیوز – در روزهای گذشته استان خوزستان صحنه اعتراض‌های گستره به وضعیت آب در برخی شهر‌های این استان بوده است. این اعتراض‌ها شب گذشته در خرمشهر به اوج خود رسید و کار به درگیری خیابانی کشیده شد. براساس گزارش‌ها در این درگیری‌ها چند نفر زخمی شدند.

در همین زمینه فرارو نوشت: گزارش‌ها و تصاویر و ویدئو‌های منتشر شده در فضای مجازی نشان می‌دهد شب گذشته خرمشهر صحنه درگیری خیابانی معترضان به وضعیت آب با نیرو‌های امنیتی بوده است. گزارش‌های رسمی از زخمی شدن چند نفر حکایت دارد، اما گزارش‌های غیر رسمی می‌گویند این اعتراض‌ها کشته هم داشته است. اما وزیر کشور و فرماندار خرمشهر کشته شدن معترضان را رد کرده اند.

ولی الله حیاتی معاون استاندار خوزستان و فرماندار ویژه خرمشهر گفت: «در جریان نا آرامی‌های شب گذشته خرمشهر یک نفر جراحت جدی برداشته و تعدادی از پرسنل خدوم نیروی انتظامی نیز به دلیل پرتاب اشیاء مصدوم شدند که با تدابیر اتخاذ شده حال مصدومان خوب گزارش شده است.»

رحمانی فضلی وزیر کشور نیز امروز در نشست خبری در پاسخ به این پرسش که چند نفر در اعتراضات شهر خرمشهر کشته شدند گفت: “چند نفر کشته شده نیست، تیراندازی بوده و یک زخمی به بیمارستان رفته است.”

رحمانی فضلی از عملکرد نیروی انتنظامی دفاع کرد و گفت: «وقتی اعتراضاتی به کف خیابان می‌رسند، افرادی پیدا می‌شوند که هیجانی می‌شوند و افرادی هستند که سوءاستفاده می‌کنند. اقداماتی می‌کنند و موجب خدشه دار شدن امنیت و انتظامات می‌شوند. در این صورت نیرو‌های انتظامی وظایفی دارند که اگر به وظایفشان پاسخ ندهند، امنیت و انتظام دچار خدشه می‌شود. تلاش ما در این است که هر چه زودتر این اعتراضات را با خویشتنداری نیروی انتظامی و همکاری مسئولان به پایان برسانیم. اما اگر خلاف این باشد قوه قضاییه و نیروی‌های انتظامی وظایف خود را انجام می‌دهند.»

اعتراض‌ها در خرمشهر چگونه به خشونت کشیده شد؟

خبرگزاری دولتی ایرنا در این باره گزارش داده است که شب گذشته پلیس ابتدا به معترضان هشدار داده است که تجمع را پایان دهند و متفرق شوند، اما برخی معترضان” پس از دعوت مسالمت آمیز پلیس از آنان برای متفرق شدن به سوی پلیس سنگ و اشیا پرتاب کردند.

” به گزارش ایرنا “آنان سپس در خیابان‌ها به راه افتاده و به برخی اموال عمومی از قبیل: بانک‌ها و سطل‌های زباله خسارت وارد کردند و یک پل در خرمشهر را نیز آتش زدند و گفته می‌شود به موزه دفاع مقدس نیز خساراتی وارد کردند.”

ایرنا از شلیک گاز اشک آور توسط پلیس خبر داد، اما تاکید کرد که “بسیاری از این افراد غیر بومی بوده و با هدف بر هم زدن اوضاع و آرامش شهر خود را به حلقه معترضان رسانده اند.”

فرماندار ویژه خرمشهر نیز آغاز اعتراض‌های خشونت امیز را اینگونه توضیح داده است: «به دنبال تجمع مردم در خصوص شوری آب در ساعت ۲۰.۳۰ دقیقه غروب روز گذشته ‘شنبه’ تجمعی در میدان مطهری شکل گرفت که متاسفانه عده‌ای معدود اخلال گر مسیر مطالبه گری مردم را تغییر دادند.»

او افزود: «در جریان ناآرامی شب گذشته برخی از این افراد نیز با شکستن شیشه‌های مراکز تجاری و دولتی و آتش سوزی در برخی از پارک‌ها و بوستان‌های شهر باعث برهم زدن نظم عمومی شدند که با حضور به موقع پرسنل آتش نشانی آتش سوزی‌ها مهار شد.»

در همین حال معاون امنیتی وزارت کشور نیز از زخمی شدن پرسنل پلیس در درگیری‌های خرمشهر خبر داد و گفت: «یک نفر از مردم از سمت پهلو زخمی شده است.

حسین ذوالفقاری گفت: «طبق گزارشی که به ما رسیده یک نفر مسلح در داخل جمعیت بوده که هنوز این فرد پیدا نشده است.» درگیری‌های خرمشهر واکنش‌های فراوانی در شبکه‌های اجتماعی در پی داشته است. بسیاری از فعالان فضای مجازی با یادآوری وضعیت این شهر در دوران جنگ تحمیلی از شرایط کنونی خرمشهر ابراز تاسف کردند.

آسیه باکری فرزند شهید باکری از فرماندهان جنگ در خوزستان در این باره توئیت کرد: «می دونم که این وضعیت خرمشهر نتیجه‌ی سال‌ها سو مدیریت و شاید خاموشی امثال من به درد و رنج اون مردم هست. هیچ صدای تیری به اندازه‌ی صدای تیر فیلم امروز خرمشهر قلبم رو نلرزوند چشمهام رو پر نکرد! یک روز صدای تیر برای دفاع از شهر امروز صدای تیر…» و مصطفی تاج زاده فعال سیاسی اصلاح طلب هم در این باره از وزیر نیرو خواست: “به خوزستان برود و با مردم بی‌واسطه گفتگو کند تا اگر مشکلات آنان در کوتاه مدت حل نمی‌شود، هموطنان خونگرم، زحمت‌کش و فداکار آن استان زرخیز، دست‌کم همدلی مقامات و تلاش آنان را برای حل معضلات از نزدیک ببینند.

کیفیت آب شهر‌های خوزستان به خصوص خرمشهر و آبادان از مدتی قبل در شرایط نامناسبی قرار گرفت. آب آلوده و شور سلامت شهروندان این مناطق را در خطر انداخته است. در این راستا دولت در تلاش است با ترمیم شکستگی خط لوله انتقال آب غدیر این مشکلات را رفع کند. براساس گفته مقامات محلی ترمیم این خط لوله در مرحله نهایی خود است.

صادق حقیقی پور مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خوزستان در این باره اظهار کرد: «از اواخر پنجشنبه شب (۷ تیرماه) شکستگی موجود در خط یک غدیر تعمیر شد و تلمبه خانه این خط آغاز به کار کرد. با توجه به اینکه در گذشته نیز در محل کنونی شکستگی ایجاد شده بود، اینبار با طمآنینه بیشتری پمپ‌ها را وارد مدار کردیم.»

مقامات محلی می‌گویند از شب گذشته وضعیت آب در خوزستان و آبادان به شکل محسوسی بهبود پیدا کرده است.

چرا این بحران ایجاد شد؟

در افکار عمومی خوزستان بسیاری معتقدند که انتقال آب از خوزستان به عراق و حتی کویت باعث شده است این بحران ایجاد شود. اما مقامات دولتی تاکید می‌کنند هیچ آبی از ایران به عراق و کویت منتقل نمی‌شود و بحران ایجاد شده دلایل دیگری دارد. این گمان زمانی تقویت شد که تصاویر ویدئویی‌هایی از شکست لوله‌های آب و جا به جایی آن منتشر شد.

مدیرعامل آب و برق خوزستان با رد مجدد شایعه صادرات آب به کشور‌های عراق و کویت، تصریح کرد: “ایران نه آبی به کشور‌های همسایه صادر می‌کند، نه قصدی در این رابطه دارد.” او تاکید کرد هیچ قراردادی برای انتقال آب وجود ندارد.

در همین زمینه، صابر علیدادی، معاون آبرسانی سازمان آب و برق خوزستان نیز با اشاره به فیلم منتشر شده در فضای مجازی با موضوع انتقال آب به عراق با تصریح بر این که سازمان آب و برق خوزستان هیچ برنامه‌ای برای انتقال آب به عراق ندارد، گفت: “خط لوله منتشر شده در فیلم، مربوط به خط آبرسانی به شهر‌های آبادان و خرمشهر است.”

او با اشاره به شکسته شدن شیر‌های تخلیه هوا در این خط انتقال آب تصریح کرد: «همانگونه که در فیلم مشخص است، شیر‌های تخلیه هوا توسط اهالی بومی منطقه شکسته شده و از آب آن به صورت غیرمجاز برای مصارف کشاورزی و احشام استفاده می‌شود.»

علیدادی، دلیل عمده کاهش آب و فشار در خط انتقال آب به شهر‌های آبادان و خرمشهر برای تامین پایدار آب را برداشت‌های غیرمجاز اهالی منطقه دانست.

مسمومیت تعدادی از شهروندان به دلیل مصرف آب آلوده در رامهرمز مسمومیت در چند شهر در این شرایط اخبار نگران کننده‌ای هم از مسمومیت‌های گسترده مردمی به دلیل استفاده از آب آلوده در استان خوزستان گزارش شده است.

در دهستان ابوالفارس شهرستان رامهرمز دست کم ۲۱۰ نفر ازشهروندان به دلیل مسمومیت به مراکز درمانی مراجعه کرده اند.

شکرالله سلمان زاده، رییس مرکز بهداشت خوزستان درباره مسمومیت این افراد گفته است “علت مسمومیت قطعا به علت مصرف آب آلوده بوده به صورتی که مردم به علت بیست ساعت قطعی آب، از آب چشمه استفاده کرده و بعد از وصل شدن چندین ساعت آب بدون کلر وارد شبکه شده است.”

ظاهرا دلیل قطعی آب در این دهستان این بوده که پمپی که آب را به دهستان می‌رسانده سوخته و به علت دوری مسافت و برخورد به شب، ۱۴ ساعت بعد پمپ جدید نصب شد است. در این فاصله ساکنان روستا‌های این منطقه برای تامین آب مورد نیاز خود از چشمه و رودخانه مجاور آن استفاده کردند.

علیداد کیانی معاونت نظارت بر بهره برداری شرکت آب و فاضلاب روستایی استان خوزستان امروز تاکید کرد که آزمایش‌های انجام شده نشان می‌دهد که آب لوله کشی این دهستان سالم است.

او گفت: «مردم این منطقه برای تامین نیاز شرب خود از آب خام چشمه و آب بدون کلر در شبکه، استفاده کرده و درنتیجه دچار عارضه شده اند.» بحران‌ها در استان خوزستان فقط به آب ختم نمی‌شود. در کنار آلودگی هوا و ریز گرد‌ها و بحران کم آبی در تابستان گرم این استان بحران برق نیز در راه است.

امروز مدیر کل مدیریت بحران استانداری خوزستان اعلام کرد: «براساس اطلاعیه هواشناسی مبنی بر افزایش دما، به منظور کاهش مصرف برق، تمامی ادارات دولتی و بانک‌های استان خوزستان در روز چهارشنبه هفته جاری تعطیل شدند.» براساس اخطاریه آنی اداره کل هواشناسی خوزستان با توجه به تقویت قابل ملاحظه الگوی تابستانی بر روی استان خوزستان در هفته جاری وقوع دما‌های ۴۹ درجه و بالاتر از روز یکشنبه ۱۰ تیر تا اواخر هفته جاری در سطح استان و دما‌های ۵۰ درجه و بالاتر در برخی مناطق را شاهد خواهیم بود.

 

https://hoorkhabar.ir/674082کپی شد!
195
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.