نگاهی به آسیب شناسی حضور سلبریتی ها در فضای مجازی
هورنیوز-سحر صنیعی دانش آموخته دکترای جامعه شناسی سیاسی و کارشناس ارشد روانشانسی بالینی: در دنیای مدرن با وجود فضای مجازی بخصوص در ایران شاهد اتفاقات نه چندان خوشایند بسیاری هستیم. وجود سلبریتی های ایسنتاگرامی که اغلب آنها شی زدگی و تبلیغات پوچ را برای مخاطبان خود به نمایش می گذارند و یا با بحث های سیاسی و اقتصادی که بیشتر بی پشتوانه و بدون آگاهی است مخاطبان مجازی را به گرایش های پوچ و بیشتر نادرست خود نزدیک ساخته و از آنها تایید و تشویق را می طلبند.
سبک زندگی ، ازدواج ، تفریح ، ادبیات آنها هیچ ساز وکاری با دنیای واقعی نداشته و ندارد و بیشترین آسیب را از نظر جامعه شناسی ، روانشناسی و حتی اقتصادی به مخاطب متوسط رو به پایین یا قشر فقیر وارد می کنند و آنها را با موجی از مصرف گرایی، و پوچ پنداری همراه می سازند. سلبریتی ها خدایان دنیای جدید هستند که اگر آنها برای شفای کسی پُست بگذارند حتما شفا می یابد و یا آنها هستند که قادرند با جمع آوری مبلغی فردی را از بیماری و یا مرگ رهایی بخشند و جالب است که توسط مردم پرستیده می شوند.
در این میان کودکان نیز از این وادی تهی و نا آگاهانه جدا نبوده و بسیار پر رنگ با آن درگیر خواهند بود. لخت نمایش دادن کودکان، استفاده ابزاری از آنها در تبلیغات، به نمایش گذاشتن آنها برای جمع کردن مخاطبان بیشتر برای گرداندگان صفحات مجازی امر بدیهی و عادی قلمداد می شود که آمیزه ای از خودمحوری و ضد عقلانیت محسوب می گردد.
در مقیاس اجتماعی معیار گذاری های عکس های بیشتر و زیباتر از خود یا کودکانشان این باور را به آنها القاء کرده که آنها برتر و شاخص تر هستند و مردم باید از ایدئولوژی و باورهای نامتعارفشان پیروی نمایند و بالاخره به مخاطب عام نشان می دهند که یک حامی دلسوز با حمایت بی دریغ در تمامی عرصه ها (فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، روانشناختی، فلسفی، هنری، ورزشی، تبلیغاتی و ….) می باشند.
این در حالی است که نه تنها معظلات کلان جامعه را درمان نمی کنند بلکه در پاره ای بسیاری از موارد تنگناها، شکاف ها، آسیب های زیادی را ایجاب کرده که نمی توان با آن دست و پنجه نرم کرد و آن را حل و درمان نمود.
در آخر باید یادآور شد ما نتوانسته ایم سلبریتی ها را مدیریت کنیم و برای کسی که سلبریتی شده خطوط قرمز را توضیح بدهیم تا آنها رعایت کنند و اگر این اتفاق رخ ندهد آنها حذف خواهند شد. اغلب سلبریتی ها از قوانین و کلیت نظام سیاسی پیروی نمی کنند و سعی دارند قوانین خود را جایگزین قوانین جدید کرده و رهبری پوپولیست گرایانه را در دست بگیرند و هر کسی که منتقد یا مخالف آنها باشد از لیست مخاطبان و محبوبانشان حذف می شوند.
سلبریتی ها می توانند بسیار اخلاقی و ارزشی عمل کرده و در نظام آموزشی، فرهنگی و اقتصادی نقش بسزایی را ایفا نمایند؛ اما متاسفانه در موثر و مثبت بودن مواضع ملی قدمی را بر نمی دارند و بصورت افسار گسیخته و بدون اندیشه در راستای منافع خود عمل می کنند.