پاکسازی ساحل کارون از زباله بر عهده کیست؟

هورنیوز – رودخانه کارون یکی از قدیمیترین رودهای ایران است که به تعبیر بسیاری از کارشناسان، منشأ حیات و سرزندگی خوزستان است.
یکی از بحثهایی که بهویژه در سالهای اخیر مورد توجه برخی شهروندان اهوازی قرار گرفته است، موضوع آلودگی و وجود زباله در ساحل کارون در محدوده شهر اهواز است. مسئلهای که قطعا برای همه مردم اهواز ناراحت کننده است، اما بسیاری نمیدانند چگونه و از چه مجرایی باید پیگیر پاکسازی ساحل کارون باشند.
اگر فعلا بحث ورود و سرازیر شدن فاضلاب به کارون در محدوده اهواز را نادیده بگیریم، دیدن زبالهها در حاشیه کارون قطعا آزاردهنده است و برای هر شهروند اهوازی که کارون را بهعنوان قلب تپنده این شهر دوست دارد، ایجاد دغدغه میکند. در این بین، به محض اشاره به آلودگی و وجود زباله در ساحل کارون، نگاهها به سمت شهرداری میرود و اغلب شهرداری را مسئول پاکسازی ساحل کارون در محدوده شهری اهواز میدانند اما به راستی متولی این کار کیست؟
پاکسازی ساحل کارون نیازمند همکاری متقابل شهرداری و سازمان آب و برق است
علیرضا شربتدار، مدیرعامل سازمان عمران ساحل کارون در پاسخ به این سوال که متولی پاکسازی کارون کیست؟ پاسخ داد پاکسازی ساحل کارون یکی از مسائلی است که همواره تأکید داشتهام که باید با همکاری متقابل شهرداری و سازمان آب و برق انجام شود و هر کدام از این دو نهاد باید بخشی از مسئولیت را در این حوزه بر عهده بگیرند.
مسئولیت پاکسازی رودخانه کارون با سازمان آب و برق است
اما منصور کتانباف شهردار اهواز در این رابطه با خبرنگار فارس بی پرده تر و شفاف تر صحبت می کند او می گوید:شهرداری کار نظافت شهر را بر عهده دارد که این وظیفه را انجام میدهد، اما نظافت شهر تا مجاورت نردههای کنار رودخانه کارون، محدوده کار شهرداری است که معمولا زبالهای در این محدوده دیده نمیشود، ولی از بعد از نردهها مسئولیت پاکسازی رودخانه کارون با سازمان آب و برق است که با این وجود گاهی نیز ما در این کار مشارکت و کمک میکنیم.
این حوزه را در کل در محدوده کاری شهرداری میدانم
بعد از پاسخ بی تعارف شهردار سراغ مصطفی شبه، معاونت حفاظت و بهره برداری از منابع آب سازمان آب و برق رفتیم تا پاسخ او را در این رابطه بشنویم وی نظری غیر از نظر شهردار اهواز داشت و به ما گفت: شهرداری باید از ورود زباله و نخالههای ساختمانی به رودخانه جلوگیری کند و در صورت مشاهده تخلف بااین موضوع برخورد کند که من این حوزه را در کل در محدوده کاری شهرداری میدانم. اگر ساختوساز و فعالیت غیرقانونی در محدوده رودخانه انجام شود با سازمان آب و برق است و آن وقت ما پیگیر این مسائل خواهیم بود.
وی افزود: ولی در کل اگر گروههای مردمی فعال محیط زیستی بیایند و درخواست خود را مبنی بر در اختیار قرار دادن امکانات در سازمان آب و برق مطرح کنند، تا حد توان با آنها همکاری میکنیم.
کمبود امکانات داریم…
اما مردمی که نگران کارون و شهرشان هستند منتظر این مسئول و آن مسئول نماندند و آستین همت را بالا زدند و بهطور داوطلبانه و خودجوش اقدام به پاکسازی ساحل کارون میکنند معمولا این گروهها انتظار دارند کمکهایی از نظر سختافزاری از طرف دستگاههای دولتی در جهت تسهیل امور پاکسازی در اختیارشان قرار بگیرد.
وحید فقیهی، فعال محیط زیست و از هنرمندان اهوازی که آثار نمایشی خوبی را نیز با موضوع کارون کارگردانی کرده است، با تأکید بر اینکه کارون هویت و ماهیت شهر اهواز است و زیبایی کارون باعث زیبایی اهواز میشود، بیان کرد: چند سالی است که برخی ایام را از قبل تعیین میکنیم و از یکی دو روز قبل از روز موعود، برنامه پاکسازی ساحل کارون در اهواز را از طریق شبکههای اجتماعی اعلام میکنیم. نقاطی را که نیاز به پاکسازی بیشتری دارند و زباله زیادتری در آنجا وجود دارد از قبل شناسایی میکنیم و در این مکانها وعده میگذاریم که معمولا شهروندان استقبال خوبی از این برنامه میکنند.
وی افزود: اما گاهی در طول عملیات پاکسازی که انجام میدهیم مشکلاتی برای ما بهوجود میآید که اغلب ناشی از کمبودامکانات است. مثلا پیش آمده که یک موکت ۱۲ متری کهنه را از درون گِلهای ساحل میخواستیم بیرون بکشیم که واقعا کاری بود که بدون امکانات میسر نمیشد. بعضا به وسایلی مانند بیل، لودرهای کوچک یا حتی ماشینهایی برای انتقال زبالهها نیاز داریم که انتظار داریم دستگاههای مسئول در این زمینه این امکانات را در اختیار ما قرار دهند.
به سَمَنها برای پاکسازی کارون کمک می کنیم
شهردار اهواز این قول را داد که به گروه هایی که به صورت خودجوش به دنبال پاکسازی کارون هستند کمک خواهد کرد وی گفت: ما همه نوع همکاری با شهروندان و سَمَنهایی که مایل به انجام چنین فعالیتهایی در جهت نظافت ساحل کارون هستند، میکنیم و حتی حاضریم نیروهای خود را در اختیار این عزیزان قرار دهیم و در تأمین کیسه و امکانات نیز آنها را همراهی کنیم.
به هرحال آنچه مسلم است این است که ساحل کارون به توجه بیشتری نیاز دارد تا اولا از ریخته شدن زباله به آن جلوگیری شود و با متخلفین در این زمینه برخورد شود و ثانیا، بین نهادها و دستگاههای مسئول در این زمینه هماهنگی بیشتری بهوجود بیاید، ضمن اینکه همانطور که گفته شد شهروندان دغدغهمندی نیز وجود دارند که برای توسعه و بهبود فعالیت خود در بحث پاکسازی و حتی زیباسازی ساحل کارون، به همکاری هرچه بیشتر دولتیها نیاز دارند.
فارس