شرکت “نفت” متهم ردیف اول آلودگی هوای خوزستان!

هورنیوز – وارد استان خوزستان به ویژه شهر اهواز که می شوید آنچه بیش از نمادها و المان های شهر توجهات را به خود جلب می کنند، مشعل های دود کارخانه های اطراف و بعضاً درون شهر، تنگی نفس شهروندان، رنگ خاکستری آسمان شهر و.. است.

از یک دهه پیش واحدهای تولیدی و صنایعی که استانداردهای زیست محیطی را رعایت نمی‎کنند، موظف شدند یک درصد از فروش خود را به عنوان عوارض آلایندگی بپردازند.

قانون مالیات بر ارزش افزوده واحدهای صنعتی آلاینده را می‏توان از سیاست‎های مؤثر در زمینه کنترل عوامل آلودگی با استفاده از ابزارهای اقتصادی دانست و باید به این نکته نیز اذعان داشت که اخذ چنین عوارضی در ایجاد انگیزه صاحبان صنایع برای کنترل آلودگی مؤثر بوده، اما نکته حائز اهمیت این است که این عوارض به دلیل اینکه در مسیر رفع آلایندگی‏های ناشی از فعالیت صنایع صرف نمی‎شوند نتوانسته باری از مشکلات محیط زیست بردارد.

بی شک پرداخت عوارض از سوی صنایع آلاینده در استان به معنای پرداخت بخشی از خون بهای همین شهرها است که در سایه فعالیت های آلاینده نفس خوزستان را گرفته است. چراکه طبق بررسی های صورت گرفته طرح جامع کاهش آلودگی هوای اهواز در سال ۸۳ سهم صنایع را در آلودگی هوای این شهر ۶۵ درصد، و ۳۵ درصد دیگر را ناشی از سایر آلودگی ها اعم از حمل و نقل، سوزاندن مزارع نیشکر و خانگی اعلام کرده است.

گذشته از لزوم پرداخت ارزش افزوده توسط صنایع آلاینده، براساس مصوبه مجلس، شرکت‌های موضوع ماده ۵ قانون خدمات کشوری مصوب سال ۸ مهر ۸۶ که فعالیت آنها موجب آلودگی و تخریب محیط زیست است به ویژه شرکت‌های فعال در امور نفت و گاز مکلف شدند اعتبارات لازم برای جلوگیری و جبران آلودگی‌های زیست محیطی را از محل منابع خود و با هماهنگی سازمان حفاظت محیط زیست و معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری هزینه کنند.

باتوجه به موارد فوق در همین زمینه مدیرکل مدیریت بحران استان خوزستان که این روزها بسیار واضح شرکت نفت و فلرهای نفتی را یکی از عوال اصلی آلودگی هوا می داند در مصاحبه ای به خبرنگار ما گفت: به علت دستبرد به مسائل محیط زیست و دستکاری در طبیعت و افراط و بهره برداری غیرکارشناسی از منابع نفتی مشکلات و بحران های متعدد زیست محیطی به وجود می آید و اینکه امروزه خوزستان با بحران های زیادی درگیر هست، و بسیاری از بحران ها به زیرساخت های بر می گردد.

وی افزود: دستبرد بشر به محیط زیست و دستکاری در طبیعت برای خوزستان بحران ایجاد می کند. درخصوص آلودگی زیست محیطی به ویژه آلودگی هوا در استان و کلانشهرا هواز چندین مولفه عامل آلودگی هستند و یک مولفه نمی تواند به تنهایی عامل آلودگی استان و کلانشهر باشد. یکی از عوامل مهم آلودگی محیط زیست فعالیت های نفتی است.

حاجی زاده تصریح کرد: باتوجه به فرمایش و تأکید مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی، باید به سمت توسعه و افزایش صادرات غیر نفتی حرکت کنیم و اقتصاد کشور را از حالت تک محصولی خارج کنیم و اینکه اقتصاد ما تنها متکی بر نفت نباشد تا دشمنان نتوانند با توسل به تحریم های نفتی اقتصاد ما را دچار مشکل و تزلزل کنند. در اهواز ما همیشه با فلرهای نفت دکل های حفاری روبرو هستیم و شرکت های دیگری غیر از نفت مثل صنایع فولاد هم باعث ایجاد آلودگی می شوند. حالا هم نیشکر در بحث آتش زدن مزارع نیشکر پس از برداشت باعث ایجاد آلودگی محیطی می شود که امسال با تعامل خوبی که بین ما و نیشکر ایجاد شد در حال رفتن به سمت برداشت سبز هستیم می کنم امسال دعبل خزاعی، و دهخدا دو شرکتی که نزدیک به اهواز هستند تا ۵۰ درصد برداشت سبز انجام می دهند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری افزود: در خصوص فلرهای نفتی مدیرکل محیط زیست بارها با مدیران شرکت نفت جلسه گذاشته و مکاتبه و پیگیری کرده است، مسئولان نفت در استان به فکر جمع آوری فلرهای نفتی هستند ولی باید به این مسئله اهمیت دهند و به صورت ویژه به آن نگاه کنند.

حاجی زاده گفت: در خصوص اقدامات برای جلوگیری از آلودگی فلرهای نفتی مدیرکل محیط زیست وارد عمل شده، ضمن اینکه هفته آینده جلسه ای در خصوص حل مشکل فلرهای نفتی داریم که در این جلسه مدیران شرکت های نفتی ها نیز دعوت شده اند. درکنار اینها در زمینه پیگیری اقدامات قضایی و کیفری دادستان اهواز به عنوان مدعی العموم وارده شده است و با معاون محترم دادستان و مدیران نفت مارون و کارون هم مذاکراتی در خصوص ضرورت شتاب در بستن فلرهای نفتی و ایمن سازی آنها برای جلوگیری آلودگی کلانشهر اهواز داشتیم و این اقدامات در شهرهای دیگر استان در دستور کار است و به زودی مصوبات در این زمینه عملی و هرجایی لازم باشد از اهرم های قانون برای استیفای حقوق مردم استفاده خواهیم کرد.

همچنین وی در بخش پایانی و در خصوص چرایی عدم دریافت عوارض آلایندگی هوا گفت: اینها خلاهای قانونی هست که در خصوص اجبار صنایع آلاینده به پرداخت عوارض آلایندگی وجود دارد و متاسفانه اگر هم عوارضی پرداخت شود در اختیار شهرداری ها است که این باید از آنجا پیگیری شود.

به گزارش هورنیوز بسیاری از صنایع آلاینده سال ها پیش در سایه نبود طرح جامع، در درون شهرهای خوزستان ساخته شده اند که همین امر مشکلات تنفسی و زیست محیطی را بیشتر می کند. از سویی دیگر خشک شدن تالاب ها توسط شرکتهای نفتی که همواره از لحاظ اقتصادی، گردشگری و زیست محیطی برای مردم استان نقش حیاتی داشتنه اند امروز در معرض نابودی قرار گرفته اند.

انتظار می رود مدیران این صنایع با در نظر گرفتن مبحث پر اهمیت سلامت شهروندان درخصوص پرداخت به موقع و کامل عوارض همکاری کرده و درصدد استفاده از تکنولوژی های جدید در راستای کاهش آلایندگی باشند تا اگرچه مردم این استان سهمی از سود و اشتغال این صنایع ندارند، دست کم بیش از این مورد هجمه مضرات آن هم نباشند!

https://hoorkhabar.ir/669363کپی شد!
1299
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.