لیپوساکشن و عوارض آن
هورنیوز – یک فوق تخصص جراح پلاستیک و زیبایی اظهار کرد: با توجه به تغییرات سبک زندگی، چاقی در کشور ما افزایش یافته و مد روز زنان یک هیکل تراشیده و لاغر است.
دکتر علی اکبر عطایی افزود: بسیاری از مسایل مربوط به زیبایی به مد روز شده وابسته شده و مردم به جای استفاده از روش تغذیه ای مناسب و ورزش به دنبال راه میانبر هستند و این امر باعث شده از روش علمی لیپوساکشن، سوء تعبیر اجتماعی و سوء استفاده اقتصادی شود.
وی ادامه داد: سوء استفاده اقتصادی به این شکل است که از نیاز جامعه به عنوان یک فرآیند پول ساز بدون تخصص و تشخیص نادرست استفاده شود.
عطایی بیان کرد: برخی از مردم استفاده از روش های جراحی را راه میانبر می دانند و تصور می کنند با لیپوساکشن و هزینه کردن به سرعت به نتیجه می رسند به همین دلیل در چند سال گذشته انواع لیپوساکشن ها با تکنولوژی های مختلف از جمله لیپولیزر، اولتراسونیک و یا لیپو ماتیک مطرح شده است.
دبیر انجمن جراحی پلاستیک و زیبایی خوزستان اضافه کرد: پایه اصلی تمام این روش ها این است که پزشک با تکنیک های مختلف، چربی های زیر پوست را تخلیه می کند؛ به عنوان مثال در روش التراسونیک با امواج اولتراسون، در لیپو لیزر با اشعه لیزر و در لیپوماتیک با فشار باد سلول های چربی جدا می شود.
وی اظهار کرد: هیچ کدام از روش ها برتری ثابت شده ای نسبت به روش لیپوساکشن دستی ندارند اما روش قدیمی مطمئن تر است چون مشخص شدن عوارض روش های جدید، به زمان بیشتری نیاز دارد.
عطایی گفت: آسان تر شدن روش های جدید دلیل بر افزایش کیفیت کار نیست چون تاکنون مطالعه قطعی مبنی بر اثبات برتری یک روش نسبت به دیگری انجام نشده و در نهایت روش قدیمی همچنان توسط یک پزشک حاذق، نتیجه خوبی را ارایه می دهد.
** کاهش وزن در لیپوساکشن معنی نمی دهد
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اضافه کرد:کاهش وزن در روش لیپوساکشن معنی نمی دهد چون وزن حجمی چربی پایین است و بیشترین تاثیر را در شکل ظاهری بدن دارد.
وی گفت: با انجام عمل لیپوساکشن فقط چربی زیرپوست خالی شود و اگر پوست افتادگی زیادی داشته باشد نتیجه قطعی آن قابل قبول نخواهد بود.
عطایی اظهار کرد: پزشک فوق تخصص جراحی پلاستیک، حتما باید بیمار را از نظر مناسب بودن برای انجام عمل بررسی کند چون ممکن است نیاز به جراحی و برداشتن پوست اضافه نیز داشته باشد.
این فوق تخصص جراح پلاستیک و زیبایی ادامه داد: هر فردی با هر اندازه و حجم بدنی نمی تواند درخواست لیپوساکشن کند بنابراین ابتدا باید با پزشک فوق تخصص جراحی پلاستیک مشورت کند و بیمار باید از نظر نسبت وزن به قد نیز مناسب باشد.
وی گفت: فرد باید آزمایشات لازم از نظر ابتلا به بیماری های عمومی و از جمله تنفسی، قلبی، عروقی و ریوی را انجام داده و تحمل انجام عمل را داشته باشد که در صورت صلاحدید پزشک صورت می گیرد.
**خطر آمبولی چربی و لخته خون در صورت رعایت نشدن اصول
عطایی بیان کرد: عمل جراحی فقط باید توسط پزشک فوق تخصص انجام شود و همچنین اگر کارها به صورت تخصصی و دقیق انجام نشود خطر آمبولی چربی و لخته شدن خون در رگ ها را به دنبال دارد و ایجاد آمبولی می تواند فرد را درگیر ICU و حتی مرگ کند.
وی ادامه داد: از آنجا که نقاط حساسی در زیرشکم، پهلو، ران و بازوها مورد عمل این جراحی قرار می گیرند در صورت نبود دانش کافی برای محل قرارگیری این عناصر، ابزار جدا کردن چربی گاهی آسیب های جدی را وارد می کند.
** مراجعه کنندگان نباید درخواست تخلیه کامل چربی را داشته باشند
عطایی با اشاره به اینکه باید بین پوست و لایه زیرین آن یک حجم مناسب از چربی وجود داشته باشد تا لطافت و کیفیت پوست حفظ شود گفت: گاهی مراجعه کنندگان درخواست تخلیه کامل چربی را دارند که البته افراد فوق تخصص این خواسته را اجابت نمی کنند اما اگر این اقدام صورت گیرد پوست فرد در صورت نیاز به جراحی های دیگری در آینده، ممکن است تحمل جراحی را نداشته باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: با تخلیه کامل چربی به عروق تغذیه کننده پوست آسیب می رسد و در نتیجه پوست به صورت کامل از بین می رود و مانند سوختگی درجه چهار می شود.
وی اظهار کرد: مراجعه کنندگان باید خواسته های واقع بینانه و در حیطه استاندارد درمان از پزشک بخواهند که البته پزشکان فوق تخصص خارج از استانداردهای پزشکی فعالیت نمی کنند و به دنبال راضی کردن بازاری (بدون پایه علمی) بیمار نیستند.
** ماندگاری نتیجه با رژیم غذایی و ورزش
عطایی گفت: باید بیمار مراقبت های پس از عمل را به صورت کامل انجام دهد و این روش در صورتی ماندگار است که فرد برای همیشه رژیم غذایی مناسب و ورزش کافی داشته باشد.
دبیر انجمن جراحی پلاستیک و زیبایی خوزستان ادامه داد: بر این اساس نتیجه می گیریم که لیپوساکشن از عمل های استاندارد شده پزشکی است که قابل انجام توسط پزشکان فوق تخصص جراحی پلاستیک است که در صورت انتخاب مناسب بیمار و پزشک، و با دید واقع بینانه بیمار، بسیار نتیجه بخش است.
** هیچ عملی بدون عارضه نیست
وی تاکید کرد: در پزشکی هیچ درمان و عملی بدون عارضه وجود ندارد و مردم نباید گول تبلیغات با ذکر واژه بدون عارضه را بخورند.
عطایی اظافه کرد: ژل ها و روغن های موضعی کاهش چربی که تبلیغ می شود، قدرت جذب پوستی و رسیدن به بافت چربی زیرپوست را ندارند.
این فوق تخصص جراح پلاستیک و زیبایی بیان کرد: اما روش مزوتراپی با یکسری داروهای موضعی تخصصی امکان کاهش چربی را در نقاط با حجم چربی محدود دارد که باید توسط پزشک فوق تخصص انجام شود و همچنین لباس های لاغری نیز بیشتر حالت فرم دهی داشته و تاثیری در کاهش چربی ندارند.
وی خاطرنشان کرد: مردم برای انجام جراحی های پلاستیک و زیبایی حتما به پزشکان فوق تخصص مراجعه کنند و برای اطمینان پیش از انتخاب به سایت انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران به آدرس plasticssurgeons.ir مراجعه کنند.
ایرنا