هورنیوز – مجمع تشخیص مصلحت نظام از کاخ مرمر میرود؛ اگرچه شنیدهها حاکی از این است که کاخ همچنان تحت اداره مجمع باقی خواهد ماند. ساختمان فعلی، ٢٠ سال دفتر کار و خانه دوم هاشمی بود. سال ٧۶ و بعد از ترک ساختمان ریاستجمهوری، ساختمان فعلی معروف به ساختمان قدس که متعلق به قوه قضائیه بود، در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفت. غلامعلی رجایی، مشاور هاشمیرفسنجانی میگفت: او هر روز عصر با بغلی از پرونده راهی منزل میشد و در خانه هم کار میکرد. این روند تا روز آخر هم همین بود.
از این به بعد، تاریخ مجمع تشخیص مصلحت را باید به دو دوره تقسیم کرد. دوران هاشمی و دوران پساهاشمی. تاجاییکه به گزارش خبرآنلاین، محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، در نخستین نشست خبری بعد از انتصابات جدید، گفته است: «ساختار مجمع تشخیص و مصلحت آن نیز به کلی تغییر خواهد کرد…». شنیدهها از درون مجمع تشخیص مصلحت نظام حاکی از این است که تقریبا بخش زیادی از نیروها باید در سازمانها و نهادهای دیگر دنبال جایابی برای سمت و شغل جدید باشند؛ چراکه شنیدهاند آیتالله محمود هاشمیشاهرودی تصمیم دارد همان محل دفتر ریاست حل اختلاف قوا را به عنوان دفتر ریاست مجمع تشخیص مصلحت استفاده کند و آن را با همان نیروهای موجود بچرخاند و باز هم شنیده شده است که احتمالا جلسات مجمع، از این پس، در ساختمان مجلس قدیم در خیابان امامخمینی برگزار شود.
مرکز تحقیقات منحل میشود
اعضا و رئیس دور جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام، هفته گذشته با حکم مقام معظم رهبری تعیین شدند. همیشه به همراه حکم انتصاب اعضا، پیوستهایی هم به رئیس جدید ارائه میشود که خواستهها و انتظارات رهبری در آنها درج شده است.
محسن رضایی در نشست خبری روز گذشته خود راوی این تغییرات بود. بر اساس روایت او، در ساختار جدید، مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت به ریاست علیاکبر ولایتی منحل میشود و کارهای پژوهشی آن هم به دانشگاهها سپرده خواهد شد. در مقابل، وزن دبیرخانه سنگینتر میشود. در نخستین جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام پساهاشمی، محسن رضایی بود که بر جای هاشمی نشسته بود. برخی گمانشان این بود که ممکن است دبیر مجمع بهجای رئیس بنشیند؛ اتفاقی که نیفتاد. چراییاش را در جملهای از خود محسن رضایی میتوان دریافت، اینکه: «مجمعی که میخواهد بالای سر شورای نگهبان باشد، باید ریاستش را یکی از
فقها و مجتهدان بر عهده بگیرد»؛ اما در عمل به نظر میرسد که وزن دبیر مجمع در مقایسه با قبل، دچار دگرگونی شده است.
در ساختار جدید، نقش دبیرخانه به ریاست فرمانده سابق سپاه پررنگتر میشود و زیرمجموعههای دیگر ریاست یا منحل شده یا ذیل دبیرخانه قرار میگیرند. دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام در ساختار فعلی تقریبا حالتی تشریفاتی داشت و در عمل کار سیاستگذاری و تصمیمات و پژوهش، ذیل بخش ریاست انجام میشد؛ اما حالا، آنطور که محسن رضایی گفته است، همه مسئولیتهای بخش ریاست به دبیرخانه منتقل میشود.
فرمانده سابق سپاه گفته است: «ساختار مجمع در این دوره تغییر میکند و کل مجموعههای منتسب به مجمع، همه به دبیرخانه منتقل میشود. از جمله مرکز مطالعات راهبردی. وظیفه مرکز مطالعات راهبردی به دبیرخانه منتقل شده و این مرکز منحل میشود. همه سازمانهای وابسته مانند مرکز مطالعات راهبردی و حوزه ریاست، در دبیرخانه مجمع ادغام میشوند و این کار به چابکسازی تشکیلات مجمع کمک خواهد کرد. همچنین تعداد اعضای مجمع از ۴۴ نفر به ۴٩ نفر رسیده که دو نفر از آنها یعنی آیتالله شاهرودی و آیتالله جنتی هم شخصیت حقوقی و هم شخصیت حقیقی مجمع تشخیص هستند. ما همچنین موظف شدیم همه سیاستهای کلی را ساماندهی کرده و آییننامه نظارتی مجمع نیز تغییراتی خواهد داشت. ضمن آنکه بخشی از کارهای مطالعاتی و پژوهشی مجمع، به دانشگاههای کشور سپرده خواهد شد. مرکز مطالعات استراتژیک منحل و به دبیرخانه منتقل خواهد شد. درباره مسئله نظارت نیز قرار شد هیئتی از سوی اعضای مجمع تعیین شود که آن هیئت به شکل مستقیم بر امور نظارتی رسیدگی داشته باشد».
او در ادامه گفته است: «در بخشی از حکم رهبری آمده است که به این سؤال که سیاستهای مجمع تشخیص مصلحت نظام به چه میزان اثربخش بوده است، پاسخ داده شود؛ یعنی پاسخ دهیم که سیاستهای اصل ۴۴ باید به همین شکل کنونی نوشته شود یا تغییر کند. بر همین اساس، گروهی را تعیین میکنیم که به مسائل سیاستگذاری نگاهی دوباره داشته باشند و در این راستا از نظر کارشناسان نیز استفاده خواهند کرد». او همچنین گفته است: «محل مجمع قطعا از مکان کنونی به مکان دیگری منتقل خواهد شد و زمان اعلام محل جدید جلسات مجمع بعد از قطعیشدن اعلام خواهد شد».
ارکان فعلی مجمع
مجمع تشخیص مصلحت نظام درحالحاضر پنج رکن دارد؛ ١۵ کمیسیون و کمیته و شش معاونت. ارکان عبارتاند از: ریاست، دبیرخانه، شورا، کمیسیونهای دائمی و مرکز تحقیقات استراتژیک. ارکان دائمی هم عبارتاند از: اقتصاد کلان، بازرگانی و اداری، حقوقی و قضائی، زیربنایی و تولیدی، سیاسی، دفاعی و امنیتی، علمی، فرهنگی و اجتماعی، موارد خاص و نظارت. باقی کمیتهها و کمیسیونها هم عبارتاند از: علمی و راهبردی، چشمانداز و نخبگان، تلفیق، مبارزه با قاچاق و مواد مخدر، مطالعات اسلامی، کمیسیون مشترک دفتر مقام معظم رهبری و دبیرخانه مجمع، کمیته خاص محیط زیست، کمیسیون کارآفرینی و کسبوکار، کمیته بانوان و جوانان. مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین شش معاونت دارد؛ هماهنگکننده، اطلاعرسانی و امور بینالملل، امور حقوقی و کمیسیونها، امور قوا و شوراها، حفاظت و بازرسی و اجرائی.