حذف طلاق از شناسنامه؟
هورنیوز – سلمان خدادادی، عضو کمیسیون اجتماعی از موافقان این موضوع، تصمیم دولت در اینباره را درست و تأثیرگذار میداند، چرا که یکی از اثرات روانی و منفی در ذهن و وجود زنان واژه طلاق در شناسنامه است. او با تأکید بر اینکه حذف واژه طلاق از شناسنامه زنان مطلقه بهمنزله کتمان ازدواج نیست و این امکان وجود دارد تا درصورت لزوم از ثبت احوال درخصوص ازدواج قبلی این افراد استعلام شود، میگوید: «زنان بعد از طلاق به همسر قبلی خود تعلق ندارند لذا لزومی برای ذکر نام همسر در شناسنامه آنها وجود نخواهد داشت. بر این اساس میتوان با اتخاذ تدابیری واژه طلاق از شناسنامه حذف شود.» اباذر اشتری، جامعهشناس نیز معتقد است این اقدام میتواند نوعی حمایت از حریم خصوصی افراد باشد:«چرا خانم یا آقایی که جدا شده، باید هر جا شناسنامهاش را ارائه میکند همه از جزئیات زندگیاش با خبر شوند یا احتمالا هر بار که به شناسنامهاش نگاه میکند، خاطره شکست در زندگی زناشوییاش زنده شود؟»
اعتراض مخالفان
مخالفان این طرح البته به حقوق مرد در اطلاع از دوشیزهبودن یا نبودن همسرش و احتمال دروغگویی در این زمینه اشاره میکنند. به عقیده افسر افشار نادری، جامعهشناس با این کار مردم به دروغگویی عادت میکنند، چراکه مخفیکردن ازدواج اول توسط برخی از این زنان باعث میشود تا در زندگی دوم خود نیز با مشخصشدن ازدواج اولشان دچار مشکل شوند و حتی آمار طلاق بیشتر هم شود. افشارنادری به همشهری میگوید: «پاککردن واژه طلاق از شناسنامه زنان پاککردن صورت مسئله است. الان در برخی دانشگاهها استادان خانمی که مطلقه هستند به جرم مطلقهبودن از تدریس منع میشوند. اول باید فرهنگ رفتار با افراد مطلقه را در جامعه تصحیح کرد و بعد به فکر اقدامات نمایشی مثل این موضوع بود.
به جای این اقدامات صوری باید محرومیتهایی که بر اثر طلاق برای زنان بهوجود میآید را حذف کرد تا بعد مجبور نشوید برای جبران این محرومیتها واژه طلاق را از شناسنامهها حذف کنید و مردم با این کار بدون اینکه بخواهند دروغگو تلقی شوند.» جعفر بای هم جامعهشناس دیگری است که با این موضوع مخالف است: «برنامهریزان این اقدام باید مشخص کنند هدف اصلیشان از این اقدام چیست؟ زنان مطلقه با محدودیتهای زیادی در جامعه روبهرو هستند و انگهایی که به این افراد زده میشود، مشکلاتی را برایشان بهوجود میآورد. اگرچه با حذف این عنوان در شناسنامه زنان مطلقه کمی آسودهتر میشوند اما زن مطلقه همچنان مشکلات مطلقهبودن را به دوش میکشد.»
دکتر علی نجفی توانا، حقوقدان نیز با بیان اینکه این اقدام قانونگذار بیشتر برای افرادی است که به هر علتی نتوانستهاند زندگی موفقی داشته باشند و میخواهند شانس دوبارهای داشته باشند، میگوید: «اگر فردی درباره زندگی ناموفق گذشته خود به همسرش هیچ اطلاعاتی ندهد، تداوم زندگی جدیدش نیز با مشکل مواجه میشود و اختلافهایی بین زوجین بهخاطر همین کتمان بهوجود میآید. باید سازوکار مشخصی برای اطلاع از سابقه این افراد هنگام ازدواج وجود داشته باشد.»
آیا قانون تغییر میکند؟
همین حالا هم براساس قوانین و در شرایط خاصی زن میتواند نام مرد را از شناسنامهاش حذف کند. مثلا اینکه با حکم پزشکی قانونی تأیید شود که روابط زناشویی نداشته است. علاوه بر این بعد از ازدواج مجدد و درصورت صاحب فرزند نبودن از همسر اول، طلاق از شناسنامهاش حذف میشود. گزارشهایی ادعا کردهاند عدهای با گرفتن مبالغ میلیونی این کار را خارج از قوانین انجام میدهند که البته از سوی ثبت احوال تکذیب شده است.