شبکه برق اهواز اصلاح نمیشود!
هورنیوز – آنگونه که رضا کلاهی میگوید: ترس از اتهامات سیاسی و انگ فساد به مدیران دولتی در بسیاری موارد جرأت سپردن امور به بخش خصوصی را از آنها گرفته و اعتمادبهنفس آنها را بشدت کاهش داده است؛ اما این مخالفت در شرایطی صورت گرفته که آلودگی هوا و قطعیهای مکرر برق و بهتبع آن آب این شهر بشدت خبرساز شده بود. اهواز که بعد از کسب عنوان آلودهترین شهر جهان، ٨ تیر با ثبت دمای ۵۴ درجهای، امسال لقب گرمترین شهر جهان را نیز از آن خود کرده بود، سالهاست که مردمانش از حداقل امکانات رفاهی محروم هستند. به گفته مسئولان استانی تجهیزات این استان بسیار فرسوده و در برخی موارد مربوط به سالهای قبل از انقلاب است؛ اما منابع لازم برای نوسازی آن را ندارند.
ولی فعالان بخش خصوصی در حالی ریشه بسیاری از مشکلات این روزهای صنعت کشور را نبود اعتماد لازم به بخش خصوصی و حمایت بیچون و چرای دولت از صنایع مادر عنوان میکنند که رئیس سندیکای صنعت برق امیدوار است در دولت دوازدهم اعتماد به بخش خصوصی افزایش یابد. ضمن اینکه مرکز پژوهشهای مجلس هم پیشنهاد داده که یک شورای مشورتی با حضور ١٠ نفر از متخصصان و پیمانکاران و تولیدکنندگان برق در این شورا حضور داشته باشند تا مشکلات صنعت برق کاهش یابد.
ناپختگی فاینانسهای خارجی
او با تأکید بر اینکه خوشبختانه دولت به این جمعبندی رسیده است که از تفکرات و ایدههای خوب بخش خصوصی که دنبال منافع عام هستند، استفاده کند، گفت: عملکرد وزارت نیرو در دولت قبل خوب نبود و صنعت برق رشد چندانی نکرد.
نایبرئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران که معتقد است عملکرد وزارت نیرو در دولت قبل خوب نبود و صنعت برق رشد چندانی نکرد، از عجله این وزارتخانه در اجرای فاینانسهای خارجی بهویژه در بخش نیروگاهی و از ناپختگی متن قراردادها گله کرده و ادامه میدهد: بهعنوان مثال قرارداد ساخت نیروگاه توسط یونیت ترکیه در ایران یک اقدام اشتباه است؛ چرا که یونیت ترکیه اصلا نیروگاهساز نیست که بخواهد در این سطح بزرگ در ایران نیروگاه احداث کند.
به گفته کلاهی از آنجا که شرکت یونیت توان اجرای این کار را ندارد، در روزهای اخیر شرکت SK کرهجنوبی ٣٠درصد سهام این شرکت را خریداری کرده و عملا پروژههایی را که این شرکت در ایران گرفته این شرکت کرهای اجرا خواهد کرد.
آنگونه که این فعال صنعت برق میگوید ورشکستگی در صنعت برق ادامه دارد و پیمانکاران و کارخانههای فعال در این بخش با ٢۵درصد ظرفیت کار میکنند. فضای نامساعد کسبوکار شرایطی را رقم زده که حتی برخی حاضرند در عوض پرداخت بدهیهایشان شرکت را به صورت مجانی واگذار کنند.
بدهکار تحویل گرفت، بدهکار تحویل داد
او با اشاره به اینکه وزیر نیرو یک وزارتخانه بدهکار را تحویل گرفت و یک وزارتخانه بدهکار را تحویل داد، اظهار داشت: وزارت نیرو در حال حاضر ١۵هزار میلیارد تومان کسری سرمایهگذاری و ٣٠هزارمیلیارد تومان بدهی دارد؛ اما تنها اتفاقی که در ۴سال گذشته در این وزارتخانه رخ داد، این بود که ماهیت بدهیها تغییر کرد.
کلاهی اضافه کرد: نقطه ضعف وزارت نیرو این بود که نتوانست بهدرستی از ظرفیتهای موجود استفاده کند؛ بنابراین اگر این وزارتخانه از ماده ١٢ قانون رفع موانع تولید به خوبی استفاده میکرد، از این بحرانها عبور میکرد و فضای کسبوکار در صنعت برق بهتر میشد.
کلاهی با انتقاد از این موضوع که متاسفانه قیمت تمام شده کالا در ایران بالا است، گفت: بالابودن قیمت تمام شده کالا به دلیل قیمت بالای مواد اولیه و بالابودن سود انتظاری است که برخی از تولیدکنندگان تصور میکنند باید سودی که کسب میکنند با سودی که در بانکها میتوانند با سپردهگذاری به دست بیاورند، برابر باشد.
فروش مواداولیه با قیمت بالا توسط صنایع مادر
نایبرئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه «صنایع مادر و تولیدکننده مواد اولیه در ایران دریافتکننده میلیاردها دلار یارانه دولتی هستند» گفت: در شرایطی که سود سرمایهگذاری در صنایع مختلف پایینتر از نرخ سود سپرده بانکی است، اگر صنایع کوچک و متوسط مواد اولیه خود را به صورت اعتباری دریافت کنند، انتظار آنها برای کسب سود کمتر میشود و این امر چرخه صنایعی مختلف ازجمله صنعت برق، لوازم خانگی و… را به حرکت در میآورد. بهزعم این فعال بخش خصوصی، درواقع فروش اعتباری مواداولیه از سوی صنایع مادری که دریافتکننده میلیاردها دلار یارانه دولتی از محل سوخت و… هستند، کمترین انتظاری است که در صورت تحقق میتواند صنایع را از رکود خارج کند.
رئیس هیأتمدیره سندیکای صنعت برق ایران با بیان اینکه تعرفهگذاری برای صادرات مواد اولیه در این زمینه راهگشا است، گفت: در شرایطی که عرضه محصولات به دیگر کشورها مشمول معافیت مالیاتی است، صنایع مادر به جای تأمین نیاز داخل به سمت صادرات مواداولیه گرایش پیدا میکنند.