دنیای خرماکاران خوزستانی در بی مهری بازار جهنم شد
به گزارش هورنیوز خرما و شرجی و خوزستان پیوند عجیب و البته ناگسستنی باهم دارند؛ پیوندی که شیرین ترین محصول را تولید و بر سر سفره های مردم کشور می آورد.به روزهای شرجی نزدیک می شویم؛ روزهایی که خرما پزان است و پس از آن سرآغازی برای ورود خرما به بازار.
خرمای خوزستان اما دیگر سال هاست که در موطن اصلی خود غریبانه درحال نابودی و تاراج رفتن است. نخیلات خوزستان به علت خشکسالی های پیاپی، سیاست انتقال آب، وجود آفت های بسیار و…. درحال نابودی و افت کیفیت است.
اما دردناکتر از آن، حراج این محصول استراتژیک به همین شکل ساده به کشورهای حوزه خلیج فارس و سپس بسته بندی و فرآوری آن به نام محصول همان کشورهاست.
در دنیای امروز نقش رنگ و طرح در بسته بندی محصولات جایگاهی بالا و در ردیف کیفیت محصول قرار گرفته از همین رو صنایع جانبی بسیاری در کنار اراضی محصولات کشاورزی شکل گرفته است، امری که در استان خوزستان همواره مغفول مانده و همین مسأله به فرصتی برای کشورهای منطقه به ویژه امارات تبدیل شده تا با خرید محصول خرمای خوزستان آن را در بسته بندی های شکیل قرار داده و به عنوان محصول کشور خود در بازارهای جهانی به فروش برساند.
خوزستان سالانه با صادرات بیش از ۵۰ درصد خرمای کشوررتبه نخست صادرات خرما را درکشور دارا می باشد .سطح نخیلات بارورخوزستان۳۳هزارهکتاراست که بیشترین میزان تولید خرما دراستان به ارقام استعمران، برحی، بریم، کبکاب، زاهدی، گنتار و دیری اختصاص دارد .
رشید فرخی رئیس انجمن ملی خرمای ایران در ارتباط با افزایش قیمت خرما در شرایط و مشکلات جوی عنوان کرد: مشکلاتی همچون ریزگردها و برخی شرایط نامطلوب جوی که منجر به کاهش محصول میشود موجب افزایش قیمت شده که این امر قدرت صادر کننده را در بازارها میگیرد.
وی به مدیریت صحیح اشاره داشت و تصریح کرد: ۲۵ درصد محصولات باغی و میوه جات کشور از استان خشک کرمان تولید میشود در حالی که خوزستان ظرفیت و شرایط بسیار فراتر از آن را داراست اما به لحاظ تولید و بهره وری در رتبههای پایینتری قرار دارد.
سرپرست معاونت اقتصادی و سرمایه گذاری استانداری خوزستان اما شرایط حال حاضر این محصول استراتژیک را برخی سیاست ها می داند و می گوید: با وجود مزیت نخیلات و محصول خرما، به علت لابیهای سیاسی و فشارهایی که وارد میشود برای حل مشکل اشتغال به رستههای دیگری روی میآوریم.
وی اظهار کرد: در شهرستانهای آبادان، خرمشهر و شادگان که خواستگاه نخل و خرما در استان و کشور هستند، متاسفانه بر اساس آمار، با توجه به وضعیت نرخ بیکاری و محرومیت منطقه در شرایط مناسبی نیستند.
اما نکته قابل تأمل آنست که به گفته مسئولان استان خوزستان دارای رتبه دوم از لحاظ سطح زیر کشت و رتبه ششم را از نظر میزان تولیدات داراست که عدم تناسب این آمار گویای بهره وری نامناسب است. از همین رو بهره وری باید به عنوان محوری قابل توجه در بخشهای اتاق بازرگانی و جهاد کشاورزی قرار گیرد.
این درحالیست که درسالهای اخیر مسئولان کشاورزی کشور عراق که نگاهی خاص به محصول خرمای خود برای کسب درآمد دارند، با برنامهریزی موفق شدند سهم خود از بازار فروش خرمای جهانی را افزایش دهند و جایگاه ایران و خوزستان در بازار جهانی را تصاحب کنند.
در شرایطی که کشاورزان خوزستانی به دلایل گوناگونی از جمله قاچاق محصولات، کمبود آب برای کشت اراضی، انتقال آب و عدم تخصیص آن در برخی حوزه ها، پوشش دهی نامناسب بیمه و… در شرایط نامناسبی به سر می برند برخی مدیران با راحت طلبی از نبود زیرساخت ها سخن به میان می آورند حال آنکه مهم ترین زیرساخت ها یعنی وجود خرمای با کیفیت، اراضی قابل کشت، آب و هوای سازگار با این محصول، قابلیت سرمایه گذاری در منطقه و دسترسی به بازارهای جهانی همگی در خوزستان موجود است و تنها حلقه مفقوده در این میان عزم جدی مدیران می باشد.
فراهم کردن زمینه مناسب به منظور تسهیل در امر صادرات خرما میتواند به توسعه هرچه بیشتر این بخش کمک کند. ایجاد بسترهای برای آسان شدن صادرات خرما در خوزستان، علاوه بر اینکه صادرکنندگان استان را تقویت میکند، بلکه کمک شایانی نیز به نخلداران و تولیدکنندگان خرما میکند. بهرهمندی از پتانسیل تولید خرما در خوزستان زمینه را برای عرضه این محصول استراتژیک در بازارهای جهانی و حضور هرچه بیشتر در این بازارها فراهم میکند که در نهایت منجر به رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در استان میشود.