تهدید سلامتی شهروندان در سودای ثروت/جای خالی نظارت بر عطاری های داروساز
به گزارش هورنیوز این روزها سراسر شهر اهواز را مغازه هایی با توهم مطب پزشکی پر کرده است؛ مغازه هایی که از شیر مرغ تا جان آدمی زاد در آنها به فروش می رسد.
اکثر مغازه های عطاری با سوء استفاده از سادگی افکار عمومی در جامعه و استفاده از تبلیغات کاذب داروهای شیمیایی کاهش و افزایش وزن، ترک اعتیاد و …. را با مبالغ بالا به فروش می رسانند.
این درحالیست که از گذشته تا کنون تاثیر گیاهان دارویی بر سلامتی در بین مردم رواج داشته و بسیاری از افراد همچنان بر استفاده از گیاهان دارویی تاکید دارند و برای رفع بیماری با مراجعه به عطاری گیاه دارویی را تهیه و مصرف می کنند.
متاسفانه برخی از سودجویان با استفاده از نام عطاری اقدام به فروش داروهایی می کنند که گاهی سلامتی مصرف کننده را تهدید می کند و منجر به مرگ می شود، عطاری هایی که غیر مجاز فعالیت می کنند و روز به روز بر تعدادشان افزوده می شود.
متاسفانه وجود مواد مخدر و داروهایی که خطر مرگ را به همراه دارند در عطاری ها دیده شده اما با این وجود همچنان فعالیت عطاری های غیر مجاز ادامه دارد.
گاهی با گذر از جلوی عطاری، آنقدر کاغذهایی با نام انواعی از داروها روی شیشه چسبانده که معلوم نیست این مغازه عطاریست یا داروخانه و گاهی همین فروشندگان در عطاری های غیر مجاز در نقش پزشکان قرار می گیرند و داروهایی تجویز می کنند.
داروهای نیروزا، روانگردان، افزایش حافظه، لاغری، چاقی و …تنها بخشی از داروهایی است که در برخی از عطاری ها وجود دارد و برخی از افراد هم به دلیل در دسترس بودن عطاریها و ارزان قیمت بودن آنها، این داروها را خریداری می کنند و بدون توجه به عوارض، مصرف می کنند.این درحالیست که عطاری ها تنها مجاز به فروش گیاهان دارویی هستند.
کارشناسان طب سنتی معتقدند که مصرف بیش از اندازه گیاهان دارویی و داروهای گیاهی، مصرف ندانسته گیاهان و داروهای گیاهی مشکوک یا تقلبی و آسیبهای غیرعمدی توسط درمانگران ناشی و بیتجربه مهمترین روشهای استباه از طب سنتی است.
این کارشناسان تاکید میکنند که تهیه گیاهان دارویی حتما میبایست با توصیه و مشورت یک متخصص در زمینه گیاهان دارویی انجام شود.
همچنین روش مصرف، میزان مصرف، تداخلات داروی، عوارض جانبی و موارد از این قبیل جزو آثار دارویی به شمار میرود و صرفا برای داروهایی مجاز است که از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجوز تولید دریافت کردهاند.
عطاریها و فروشگاههای عرضه گیاهان دارویی به دلایل مختلف از رسالت و جایگاه اصلی خود یعنی عرضه گیاهان دارویی و سنتی و تازه یا خشک شده فاصله گرفته و سودآوری و کسب مناقع اقتصادی، سلامت گیاهان عرضه شده را به دلیل عدم رعایت استانداردهای نگهداشت گیاهان دارویی به خطر انداخته است.
حسین برزگر، معاون غذا و داروی اهواز در این زمینه گفت: فقدان سامانه ثبت و بانک اطلاعاتی مناسب عطاریها باعث شده تا امکان نظارت و رصد وضعیت هر یک از واحدهای فعال به صورت مطلوب وجود نداشته باشد.
وی با بیان اینکه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اهواز به تنهایی نمیتواند وارد عرصه کنترل کار عطاریها شود و به دلیل اینکه مجوز فعالیت عطاریها از سوی این معاونت صادر نمیشود و نظارت بر آنها نیز به عهده ما نیست.
برزگر، این را هم گفت که بسیاری از عطاریها هیچ پروانه کسبی ندارند و زیر نظر هیچ ارگانی نیستند که این نیز مشکلات دیگری ایجاد کرده است.
به نظر می رسد متولیان و مسئولان مربوطه نسبت به فعالیت عطاری های غیر مجاز نظارت بیشتری داشته باشند تا با عرضه داروهایی غیر مجاز سلامتی مردم تهدید نشود.