تب تابستان به اوقات فراغت جوانان نرسید/فرصت هایی که به آسیب تبدیل می شوند

به گزارش هورنیوز بار دیگر سازمان هواشناسی طی اخطاری از گذشت دمای بسیاری شهرهای خوزستان به ویژه اهواز از مرز ۵۰درجه سانتی گراد خبر داده است و این به معنای مختل شدن برخی امور در شهر است.
تابستان، فصلی که بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان برای رسیدن آن لحظه شماری می کنند تا در کنار دفع کردن خستگی چندین ماهه، به دنبال پر کردن فراغت خود باشند.از همین رو آغاز فصل تابستان برای بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان به معنای شروع اوقات فراغت و برنامه ریزی برای استفاده بهینه از این ایام است اما برای نوجوانان و جوانان خوزستان معنایی جزء فصل زدگی ندارد.
اوقات فراغت نقش قابل توجهی در ایجاد انگیزه و روحیه اقشار مختلف جامعه بهویژه نسل جوان دارد و در صورت استفاده بهینه از آن میتواند زمینههای ایجاد خلاقیت و آرامش بیشتری را فراهم کند.در این میان آنچه حائز اهمیت است اوقات فراغت کودک، نوجوان و یا جوانی است که نباید به بطالت بگذرد و با فراهم آوردن خرده امکاناتی نیز میتوان آن را به سمت و سوی مشخصی هدایت کرد.این مقوله به ویژه در مناطق محروم بسیار کمرنگتر دیده شده و چه بسا دیده نمیشود.
پارک هایی که تنها یک نام از آنها باقی مانده است
نام اوقات فراغت همواره با پارک های بازی و فضاهای سبز گره خورده است اما حکایت شهربازی های اهواز بسیار تلخ و غم انگیز است. پارک های شهربازی پاداد، لاله، جزیزه، پل راهنمایی(شهید باهنر)، زیتون کارمندی و… روزگاری محلی برای حضور پرشور خانواده ها و کودکان و بازی با وسایل آن اماکن بود، به گونه ای که صدای هیاهوی کودکان و جوانان ذوق زده حتی توجه عابران خیابان ها را هم جلب می کرد، اما در سال های اخیر با بی مهری مسئولان در حق شهروندان این پارکها بیش از هر چیز دیگر به یک مخروبه شباهت دارند.
یکی از راه های گسترش فضای تفریحی و تجهیز شهربازی ها استفاده از توان سرمایه گذاران و بخش خصوصی است. امری که با تنگ نظری برخی مدیران شهرداری از سی سال گذشته تا کنون محقق نشده است و چوب این بی تدبیری در چشم شهروندانی می رود که تمام ایام سال را باید بدون تفریح مناسب سپری کنند.
شهریه بالای باشگاه ها، مانعی بر سر راه سلامتی شهروندان
دیگر امکانی که همواره به عنوان یک فرصت برای پر کردن اوقات فراغت و مهارت آموزی از آن تعبیر می شود کلاس های ورزشی و حضور در باشگاه ها است. کمبود باشگاه های ویژه بانوان، هزینه بالای کلاس ها و البته افزایش شهریه خارج از مصوبه توسط مدیران این مراکز از جمله مشکلات بر سر راه حضور در باشگاه ها است.
در شرایطی که شهروندان خوزستانی به ویژه بانوان به علت گرمای هوا، آلودگی و نبود پارک های بانوان امکان کمتری برای ورزش های گروهی در پارک ها و پیاده روی در بیشتر فصول سال دارند، لزوم توجه به باشگاه های ورزشی بیش از پیش احساس می شود اما هزینه بالای کلاس ها سبب شده تا شهروندان عطای سلامتی را به لقایش ببخشند.
توسعه اماکن سرپوشیده لازمه شهر اهواز
در شب های داغ تابستان قطعا خانواده ها اگر هوس تفریح نیز به سر داشته باشند حضور در مکان های سرپوشیده را بر سایر اماکن ترجیح می دهند و دقیقا در همین نقطه است که کمبود موزه ها، سینماهای مجهز، نمایشگاه های آثار هنری، شهربازی های سرپوشیده، فرهنگسراها و… نمایان می شود.
تعدادی که توانایی مالی خانواده آنها اجازه می دهد، با ثبت نام در کلاسهای ورزشی، موسیقی، زبان خارجه و… وقت خود را سپری می کنند و گروهی دیگر گشت و گذار در خیابان ها و پارک های شهر همراه با دوستان را ترجیح می دهند اما نوجوانان خوزستانی چاره ای جزء ماندن در خانه و بازی های رایانه ای عمدتا گزینه دیگری ندارند.
کلاس های فنی و حرفه ای، راهی برای مهارت آموزی جوانان
در این میان اما پیکان تمام انتقادات به سمت مسئولان شهر باز نمی گردد و خانواده ها نیز در این بلاتکلیفی سهمی بزرگ دارند که نمونه بارز آن در کم توجهی به سازمان های فنی و حرفه ای باز می گردد چرا که به صورت رایگان در پی برگزاری کلاس های عملی و مهارت آموزی هستند. این کلاس ها که متناسب با سلایق قشر بانوان و آقایان تشکیل می شوند راهی برای خودباوری، شکوفایی استعدادها و کسب درآمد هستند از همین رو لازم است تا خانواده ها، دانش اموزان و دانشجویان در کنار آموزش های تئوری توجه ویژه ای بدان داشته باشند.
این درحالیست که بررسی ها نشان می دهد از نظر گذراندن اوقات فراغت حدود ۷۰ درصد از دانش آموزان برنامه خاصی برای تعطیلات تابستان ندارند و وظیفه مسئولان است تا با ایجاد زمینه لازم آنها را به سمت صحیحی سوق دهند چراکه نوجوانان انرژی زیادی دارد که اگر نتواند بخوبی آن را تخلیه کد، به شیوه نادرست تخلیهاش میکنند.
هر ساله برپایی پایگاههای اوقات فراغت و دورههای آموزشی در این خصوص تکرار مکرراتی است تلخ که با نزدیک شدن به فصل تابستان بار دیگر دل و جان نسل جوان را آزرده خاطر میکند. ایدههایی نو و اقداماتی خلاقانه، جذب اعتبارات و فراهم آوردن امکانات تفریحی و رفاهی، راه اندازی استخر و سینما در مناطق محروم که اکثر شهرهای استان از آن محروم هستند و اینگونه موارد سالهاست رخت از خوزستان بربستهاند و آنچه از ظواهر امر پیداست به زودی قصد بازگشت به این استان را ندارند.