کابوس مرگ در انتظار نخلستان های سرزمین نخل
به گزارش هورنیوز نخلستان های خوزستانسال هاست به جز آب شور، سهمی از کارون نبردند و کارشناسان معتقدند بیش از دو میلیون نخل استان خوزستان قربانی آب شور شده اند. میلیون ها نخل دیگر استان خوزستان نیز نفس های آخر را می کشند و در صورت عدم تامین آب لازم برای آن بیم آن می رود تا کمتر از ۱۰ سال دیگر خرما در سرزمین نخلستان ها به رویایی دست نیافتنی بدل شود.
یکی از نخل داران آبادان می گوید: قبلا نخلستان ها را از اروندرود آبیاری می کردیم، اما بعد از کم شدن آب کارون و نیز نفوذ دریا تا داخل رودخانه اروند و متعاقب آن شور شدن اروند کنار از سال ها پیش برای تامین آب نخلستانها با مشکل مواجه شده ایم.
نخیلات مانند نفت و پتروشیمی سرمایه هستند
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان چند روز گذشته در کارگروه حفاظت کیفی رودخانه کارون عنوان کرد: تنش آبی در حوزه مارون و زهره داریم و بعد اعلام می کنیم که نخیلات شادگان اهمیت اصلی است ولی کسی نمی آید از انهار بالادستی جلوگیری کنند تا آب به اولویت اول برسد و باید من ورود پیدا کنم و فرماندار و دستگاه ها را تهدید کنم تا آب به این نخیلات برسد. واحدهای ستادی و معاونت های استانداری که کارشان نظارت است همیشه باید خودشان ورود پیدا کنند و کارهای اجرایی را انجام دهند و اینطور که هر دستگاهی کارها را به دیگری واگذار کند که کاری انجام نمی شود.
استاندار خوزستان بیان کرد: وقتی مصوبه ای تصویب شده، همه موظف به اجرای آن هستیم و اینکه شیلات بگوید من کاری با تولید ندارم اصلا درست نیست. این مطلب به هیچ وجه پذیرفتنی نیست و همه باید مکلف به اجرای تصمیمات شورا باشند و هیچ کسی حق تخطی ندارد. شیلات باید در عملکرد و رفتارش تجدیدنظر کند. اینکه می گوید برون سپاری شده جواب نشد. چون ما برای پیمانکار تعیین تکلیف و سیاست را ابلاغ می کنیم و اگر این کارها را انجام ندهد خلع یدش می کنیم و فرقی هم ندارد چه کسی باشد.
شریعتی عنوان کرد: این نخیلات هم مثل نفت و پتروشیمی سرمایه هستند و هر سال تولید ثروت می کنند و باید از آن صیانت کنیم؛ چه کسی صدای آن کشاورز بدبخت را می شوند بنابراین باید رسیدگی لازم را داشته باشیم. به وزارت کشور درخواست دادیم که برای انجام کارهای لازم به منظور احیای نخیلات شادگان از محل۱۰ و ۱۲ کمیته بحران، پنج میلیارد تومان مصوب و به سازمان آب و برق خوزستان ابلاغ شود. همه موظف هستند در این زمینه با سازمان آب و برق همکاری لازم را داشته باشند.
از مرگ نخیلات خوزستان احساس درد می کنم
روز گذشته نیز وزیر نیرو گفت: هر بار که به این منطقه سفر میکردم یا گزارشهایی را راجع به مرگ نخلهای سرپا ایستاده میخواندم در درون خود احساس درد بسیار عمیقی داشتم که چرا باید در سرزمینی که برای حفظ ایران اینهمه خونهای پاک تقدیم کرد، با چنین صحنههایی روبرو شویم که نخلها به دلیل شوری آب دچار چنین سرنوشتی شوند.
حمید چیت چیان عنوان کرد: از عمق جان دنبال راهکاری برای اصلاح کار و احیای نخیلات بودم؛ با اتکا به طرحهای ارائهشده از سوی مشاوران صاحبنام نه تنها در سطح ملی بلکه جهانی طرح اقدام به تعریف پروژه کردیم.
نخیلات بر اثر شوری آب نابود شده اند
عامر کعبی نماینده مردم آبادان بیان کرد: یکی از چالشهای ما بحث آب و تقسیم آن است. به علت برداشتهای بیرویه از رودخانه کارون و انتقالهای متعددی به منظور تأمین آب شرب کشور از آن، شاهد بروز مشکلاتی هستیم. در انتهای آبادان نخیلات بسیاری بر اثر شوری آب از بعد از جنگ نابود شدند. میلیونها درخت نخلی که هزاران فرصت شغلی برای مردم جنگزده داشت و تنها برای آبادی منطقه خود به خرمشهر و آبادان برگشتند.
از سویی دیگر به گفته کارشناسان ریزگردها باعث شده تا گردوخاک بر خرمای نخلستانهایی که هنوز برداشت نشدهاند، بنشیند و محصولات درجه یک نخلستانها را به درجه ۲ تبدیل کند که این موضوع موجب کاهش ۱۵ درصدی قیمت محصولات خواهد شد.در کوتاه مدت این پدیده آثار خسارتبار خود را بر کیفیت تولیدات باغی و محصولات نخیلات خواهد گذاشت و در بلندمدت نیز از نظر کمّی بر باغات و نخیلات اثرگذار خواهد بود.