بند آمدن نفس خاک در رسم غلط سوزاندن مزارع

به گزارش هورنیوز با شروع فصل برداشت محصول از مزارع گندم جنبههای متفاوتی از کشاورزی و طبیعت مشاهده میشود.
آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی مبحث چندین ساله و گستردهای است، دلیل اصلی روی آوردن کشاورزان به آتش زدن کاه و کلش گندم و جو کنترل آفات و علفهای هرز، پاک شدن سریع زمین از بقایای گیاه قبلی و آسان شدن عملیات شخم برای محصول بعدی است ولی غافل از اینکه به کار بردن تناوب زراعی صحیح و استفاده مناسب از سموم نتیجهای بسیار مطلوب تر دارد.
این آتش سوزیها علاوه بر اینکه چهره نازیبایی از طبیعت نشان میدهند باعث بروز مشکلات زیست محیطی زیادی برای مردم و اکوسیستم منطقه و همپنین وارد آمدن خسارات اقتصادی میشود و گاهی آتش به مزارع همسایه نیز سرایت کرده و با سوزاندن خوشههای طلایی حداقل باعث خسارات مالی و روحی جبران ناپذیری می شود.
محمد قاسمینژاد معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در گفتگو با ایسنا اظهار کرد: با توجه به پیگیری و تلاشهای صورت گرفته در زمینه ترویج اصول کشاورزی و آموزش کشاورزان، سوزاندن مزارع پس از برداشت، به میزان بسیار کمی رسیده است.
وی افزود: کشاورزان بعد از برداشت غلات پاییزه خود، در اواخر خردادماه مزارع خود را آتش میزنند و دلیل کار آنها این است که سرعت عمل برای آمادهسازی زمین برای کشت آینده بیشتر میشود و آب سریعتر به زمین رسانده خواهد شد.
قاسمینژاد با اشاره به اینکه این اقدام کشاورزان اشتباه است، بیان کرد: آتش زدن کاه و کلش باعث از بین رفتن مواد آلی خاک میشود و خاک حاصلخیزی خود را از دست میدهد و تبدیل به یک خاک بیارزش خواهد شد.
وی با بیان اینکه در کشاورزی حفاظتی حداقل ۳۰ درصد از سطح خاک باید از بقایای گیاهی پوشیده شود، عنوان کرد: این اقدام موجب حاصلخیزی خاک، بالا رفتن ظرفیت نگهداری رطوبت در خاک، کاهش مصرف انرژی و پایداری و حفاظت از خاک میشود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان تصریح کرد: مجلس در سالهای ۹۶ و ۹۵ مصوبههایی در خصوص آتش زدن مزارع توسط کشاورزان تصویب کرد اما هنوز این مصوبهها ابلاغ نشده است.
قاسمی نژاد گفت: به کشاورزان توصیه میکنم که کاه و کلش خود را آتش نزنند و در مزرعه نگهداری کنند و با مصرف کود فرآیند پوسیده شدن بقایای گیاهی در خاک را سرعت بدهند و مواد غذایی را در خاک مهیا کنند تا گیاه از عناصر موجود در خاک استفاده کند.
وی اظهار کرد: آتش زدن مزارع کار بسیار غلطی است که باعث کاهش حاصلخیزی خاک و آلودگی محیطزیست میشود و مشکلاتی را به وجود میآورد.
با توجه به مشکلات بسیار زیاد به وجود آمده از آتش زدن بقایای محصولات و خسارات جبران ناپذیر آن از مسئولان تقاضا می شود با نگاهی ویژه به این موضوع روش های قابل قبول و به صرفه ای برای کشاورزان ایجاد کنند و از کشاورزان زحمتکش نیز انتظار می رود برای سلامت همنوعان خود و همچنین حفظ چرخه طبیعی حیات گیاهان، حیوانات و خاک روش های دیگر را جایگزین این روش نامناسب کنند.