تور دلالان در دریای توریسم درمانی استان/ چالش صنعت توریست درمانی استان در سایه عدم نظارت ها
به گزارش هورنیوز گردشگری سلامت به عنوان یکی از بخشهای جدید گردشگری، هم اکنون با توسعه قابل ملاحظهای در کشورهای جهان مواجه شده و سهم عمدهای در زمینه درآمدزایی برخی کشورها ایفا میکند، در کشور ما نیز این امر طی چند سال اخیر مورد توجه قرار گرفته است.
به طوری که کارگروه کشوری راهبری گردشگری سلامت با عضویت نمایندگان برخی سازمانها همچون میراث فرهنگی، وزارت خارجه، وزارت بهداشت و … تشکیل شده و شهرهای بزرگ و برخورداری همچون تهران، مشهد، شیراز و برخی استانهای مرزی همچون تبریز و خوزستان اکنون پذیرای بیمارانی از کشورهای همسایه بویژه حوزه خلیج فارس برای درمان هستند.
طبق اعلام بانک جهانی، صنعت توریسم درمانی سومین عرصه سرمایه گذاری در جهان به شمار می رود. اما ایران و بصورت خاص استان خوزستان سهم ناچیزی از ۱۳۰۰ میلیارد دلار درآمد کشورهای صاحب گردشگری سلامت جز کشورهای با رتبه پایین در جذب گردشگر سلامت را به خود اختصاص داده است.
استان خوزستان که با چند استان عراق و کشور کویت مرز مشترک دارد، بعد از سقوط نظام سابق عراق و تسهیل تردد به ایران و خصوصا خوزستان این امکان وجود داشت تا با بهره گیری از این فرصت با استفاده از مراکز درمانی پیشرفته و ارائه خدمات تخصصی درمانی به عنوان مقصد اصلی بیماران کشورهای همسایه زمینه توسعه توریسم پزشکی را با حداقل سرمایه انجام داد.
می توان گفت استفاده از ظرفیتهای مرزی و توجه به وجود مراکز درمانی پیشرفته در زمینه های تخصصی در کنار کمبود امکانات بهداشتی و درمانی در کشورعراق اهمیت توسعه توریسم درمانی استان خوزستان را بیش از پیش افزایش می دهد.
هر گردشگر سلامت ۴شغل را ایجاد می کند
مهران حق پرست مدیر گردشگری سلامت معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز ضمن بیان اینکه توسعه گردشگری سلامت یک فرصت بی نظیر برای استان می باشد، گفت: تورسیم درمانی یا گردشگری سلامت یکی از بحث های مهم روز دنیاست که در درآمد دولت ها و کشورها نقش مهمی دارد.
وی در ادامه از افزایش ۲۰ درصدی جذب گردشگری سلامت در استان و کسب ۷۰ میلیون دلار ارز آوری برای کشور در استان خبر داد و گفت: به کمک وزارت بهداشت سامانه بسیار خوب رهگیری الکترونیکی بیماران در بیمارستان های نصب شده است که از ورود تا خروج بیمار، روند درمانی بصورت کامل ثبت می شود. خوشبختانه بیمارستان ها و مراکز درمانی داوطلب در سطح استان خوزستان پس از اعلام آمادگی رسمی جهت پذیرش بیماران خارجی، در راستای ارتقاء کیفیت خدمات درمانی و معرفی ظرفیت ها و توانمندی های خود در خارج از کشور از طریق اقدامات مختلف زمینه ساز رقابت مراکز درمانی در بهبود کیفیت ارائه خدمات درمانی شده و هموطنان ما نیز از تبعات مثبت این اقدامات بهره مند خواهند شد.
مدیر گردشگری سلامت معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه ارتباط برون استانی خوبی با استان هایی مانند استان فارس، خراسان رضوی، اصفهان و .. جهت خدمت رسانی به گردشگران سلامت داریم، اضافه کرد: خوشبختانه در استان خوزستان به دلیل موقعیت جغرافیایی و هم مرزی با کشورهای خلیج فارس و عراق وهمچنین بحث هم زبانی و هم مذهبی، رونق خوبی در گردشگری سلامت داشته ایم.
وی با بیان اینکه به ازای ورود هر نفر گردشگر سلامت به کشور، اشتغال زایی ۴ نفر را خواهیم داشت، خاطرنشان کرد: در سال ۹۳ بیش از ۳ هزار نفر، در سال ۹۴ بیش از ۴ هزار نفر و در از ابتدای سال ۹۵ تاکنون بیش از ۵ هزار و ۵۰۰ هزار نفر بیمار از کشورهای عراق و حوزه خلیج فارس برای درمان بیماری های خود از جمله قلب و عروق، کلیه و مجاری ادراری، داخلی، جراحی، نازایی و … به بیمارستان های استان خوزستان مراجعه کردند که این آمار جدا از آمار حجم گسترده و تعداد زیاد بیماران سرپایی است و مجموع بیماران سرپایی و بستری رقم قابل ملاحظه ای را نشان می دهد. همچنین تاکنون ۷۰۰ میلیون دلار ارز آوری برای کشور داشته ایم.
از سالیان گذشته دلالان و واسطه ها سود اصلی از توریسم درمانی را در استان خوزستان به جیب می زنند، که برای ساماندهی این بخش و ایجاد اعتماد سازی در بین اتباع خارجی برای سفر به استان و استفاده از امکانات پزشکی ایجاد شده، به نظر می رسد دانشگاه علوم پزشکی اهواز که متولی نظام پزشکی استان است در این زمینه ورود کافی و مقتدرانه نداشته است.
جلوی دلالان را می گیریم
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان خوزستان، طبق مصوبه اخیر کارگروه گردشگری سلامت این استان، شرکتهای خدمات گردشگری رسمی و معتبر شناسایی و در نقاط مرزی خوزستان و چند استان جنوبی عراق از جمله بصره مستقر میشوند تا بیماران را از نقاط صفر مرزی یا داخل عراق شناسایی و به کشور منتقل کنند. هم اکنون نیز دو شرکت در بصره مستقر شده و فعالیت خود را در این زمینه آغاز کردهاند. این امر علاوه بر این که موجب رونق و توسعه گردشگری سلامت در استان میشود، جلوی فعالیت دلالان را نیز خواهد گرفت.
توانمندی های خوزستان مورد غفت واقع شده است
در همین خصوص رییس اتاق بازرگانی اهواز اظهار کرد:اخیرا طی سفر رسمی به استان بصره عراق که شش نفر از پزشکان استان من را همراهی کردند، طی بررسی هایی که انجام دادیم، شهروندان عراقی بعد از کشورهای هند و لبنان به بیمارستان ها و مراکز ایران مراجعه می کنند.
شهلا عموری گفت: صرف ارزان بودن خدمات پزشکی، همیشه دلیل کافی برای جذب بیماران کشورهای مبدا نیست و سایر معیارهای کیفی و وجود زیرساختهای مناسب نیز در این امر دخیل هستند.
او ادامه داد: باید اعتراف کنیم که در مقوله توریسم درمانی و هتلینگ که از جمله راهکارهای توسعه صنعت توریسم درمانی هستند چندان موفق نبوده ایم.
عموری اضافه کرد:تسهیل در پذیرش بیماران با حذف مراحل زائد اداری، بهکارگیری نیروی انسانی زبده در ارائه خدمات و تدابیر ویژه جهت پذیرش بیماران خارجی و ساماندهی اقامت خانواده آنها از دیگر راهکارهای گردشگری سلامت در استان خوزستان هستند.
به گزارش هورنیوز یکی از چالش های اساسی در حوزه سلامت استان، امکانات و تجهیزاتی است که باید در ارائه خدمات درمانی و بهداشتی به بیماران و مردم، در دسترس همگان قرار گیرد. در این بین، کمبود تخت بیمارستانی به ویژه در بخش دولتی، یکی از مشکلات پیش روی دست اندرکاران و تصمیم گیران حوزه سلامت کشور است که از چالش های پیش روی توجه به مقوله توریسم درمانی و گسترش آن نیز خواهد بود.
باتوجه به ارز آوری و زمینه اشتغال فراوان این صنعت، انتظار می رود مسئولان در جهت مقابله با دلالان و تجهیز بیمارستان ها و مراکز درمانی راه را برای ورود هرچه بیشتر توریست فراهم کنند.