لزوم ایجاد آمادگی به منظور پیشگیری از تکرار پیامدهای حوادث طبیعی
هورنیوز – سردار غلامرضا جلالی در شورای پدافند غیرعامل استان که امروز، (۲۰ فروردینماه) در استانداری برگزار شد، اظهار کرد: استان خوزستان ویژگیهای بسیار خاصی در کشور دارد؛ خوزستان در بسیاری از حوزهها رتبههای اول تا سوم کشور را در اختیار دارد و استانی استراتژیک است.
وی ادامه داد: موضوعاتی که در استان خوزستان بسیار مهم است و باید به آن توجه شود و ما در حال بررسی آن هستیم، شامل چند موضوع جدی است که خوزستان با آن مواجه است و باید در این موارد اگر آمادگی ندارد، آمادگی تولید کند و اگر هم آمادگی دارد، آن را ارتقا ببخشد و حفظ کند تا بتواند با حوادث مقابله کند.
پدافند غیرعامل
رییس سازمان پدافند غیرعامل افزود: یکی از این موضوعات در خصوص مباحث زیستی است؛ یک حادثه جهانی و بینالمللی در حوزه زیستی در حال شکل گیری است و مدتی پیش در کنفرانس امنیتی مونیخ یک سرمایهگذار بزرگ سایبری در یک سخنرانی امنیتی و زیستی هشداری عمومی به دنیا داد که هشدارهای زیستی آن قابل توجه است. وی اشاره کرد که دو حادثه ممکن است در اپیدمی بینالمللی و جهانی اتفاق بیافتد و افق آن را نیز پنج ساله پیشحبینی کرد که البته ممکن است این زمان مدیریت شود.
وی خاطرنشان کرد: بنا بر این هشدار، یکی از این اپیدمیها که بر آن تاکید هم داشت، این است که بیماریهای فلج اطفال، آنفلوآنزا و آبله به جز سه کشور در دنیا، میتوانند موضوعات جدی و اساسی باشند و موضوع دوم نیز ویروسهای مشترک حوزه سایبری و بیولوژیک هستند. این اپیدمیها بسیار جدی هستند و این سرمایهگذار توصیه میکند که تمام کشورها مانند ارتشها باید آماده مقابله با آنها باشند و به این منظور، یک آمادگی در حد نظامی را پیشنهاد داد.
جلالی بیان کرد: طبیعتا در حوزه بیولوژیک و زیستی به دلیل آن که دستگاههای مقابله کننده تقریبا شامل ۲۳ دستگاه هستند، همکاری و هماهنگی و کار مشترک در این زمینه بسیار مهم است و نقش اساسی دارد. یکی از بخشهایی که باید در این استان دنبال شود، طبیعتا ایجاد آمادگی و هماهنگی بین تمام دستگاهها و همچنین تقسیم وظایف، سازماندهی، آموزش و تمرین و مانور بوده که توجه به این موارد بسیار مهم است.
وی گفت: یکی از موضوعاتی هم که میتواند در دستور کار این جلسات باشد، آمادگی برای مقابله با حوادث زیستی استان خوزستان است، به شکلی که وظایف تمام دستگاهها نسبت به سناریوهای پایه تهیه و به دستگاهها ابلاغ و همچنین آموزشهای لازم داده شود.
رییس سازمان پدافند غیرعامل عنوان کرد: بزرگترین قطب شیمیایی کشور در استان خوزستان قرار دارد که هر گونه حادثه امنیتی، نظامی و صنعتی در این حوزه میتواند تبعات آلودگی شیمیایی را در منطقه به دنبال داشته باشد. پس باید اقدامات لازم در این زمینه در دستور کار خوزستان باشد.
وی افزود: موضوع دیگر پدیده گرد وخاک و تاثیر آن روی زیرساختهای اساسی است. اگر نتوانیم پیوست بین زیرساختها را کنترل کنیم، این مشکلات وارد تبعات سیاسی، اجتماعی و امنیتی میشود که خوشایند و زیبنده مردم خدوم استان خوزستان نیست. ما در این زمینه از وضعیت زرد عبور کردهایم و وارد وضعیت نارنجی شدهایم، پس باید در گام اول حادثه استان خوزستان را توسط پدافند غیرعامل استان مستندسازی کنیم تا بدانیم آستانههای تحمل کجاها هستند. در گام دوم نیز باید آسیبشناسب انجام شود و بتوانیم با نگاه استانی و ملی و نه نگاه دستگاهی کار کنیم و اشکالات و آسیبها را بشناسیم.
جلالی خاطرنشان کرد: بر اساس برنامهای که استاندار خوزستان دنبال کرده است، همه مصمم هستند که تبعات گرد و غبار دیگر تکرار نشود. قرار است در نیمه دوم خردادماه سال جاری یک مانور تست آمادگی برق داشته باشیم و تمام دستگاههایی که وابستگی برقی دارند، معادل سازی کنند. حادثه بهمن ماه در استان خوزستان میتواند بهعنوان سناریوی پایه قرار داده شود تا اگر مشکل تکرار شد، پیامدهای آن تکرار نشود و درگیر حادثه نشویم.
وی گفت: همچنین باید زمانی را برای رزمایش در نظر بگیریم و به حدی برسیم که اگر حادثه طبیعی تکرار شد، پیامد آن به حوزه اجتماعی و مردم وارد نشود.
رییس سازمان پدافند غیرعامل اظهار کرد: ممکن است در حوزه برق مشکلی با منشأ سایبری اتفاق بیافتد که باید رزمایش سایبری هم در نظر گرفته شود تا بتوانیم این آمادگی را توسعه دهیم و در نهایت به نتایج مورد نظر دست یابیم.