از تولید تا توزیع زباله در خیابان ها،در سایه عدم جمع آوری استاندارد
به گزارش هورنیوز بی شک صحنه حضور زباله گردها در کنار سطل ها و بوی مشمئذ کننده ناشی از شیرابه آن در گرمای تابستان برای هر شهروند اهوازی بارها پیش آمده است.
چند سال پیش بود که سطل های فلزی چرخدار در سطح کوچه و خیابان برای دفع مکانیکی زباله های شهری تعبیه شدند، تصور بر این بود که سرانجام دفع زباله در کلانشهر اهواز سر و سامان گرفته و برای همیشه از شر شیرابه، بوی بد زباله و حیوانات موذی نظیر موش و گربه خلاص خواهیم شد. اما با گذت سالها از دفع مکانیزه زباله روشن شد هنوز تا رسیدن به امحای استاندارد و بهداشتی زباله راه بسیار است.
امروزه استفاده از زباله به عنوان طلای سیاه یکی از مهمترین شاخصههای توسعه کشورها محسوب میشود. از سوی دیگر پیشرفت روزافزون تکنولوژی، توسعه زندگی شهری و تولید ویرانگر زباله در کلانشهرها لزوم بازیافت زباله و راهاندازی نیروگاههایی با عنوان بیوگاز را اجتنابناپذیر میکند.
وعده فراموش شده استحصال برق از زباله در اهواز
سید جعفر حجازی استاندار اسبق خوزستان سال ها پیش با اشاره به راهاندازی نیروگاههای بیوگاز اظهار داشت:با راه اندازی این نیروگاه ها میتوان حجم انبوه زبالهها را امحا کرد و همچنین از زبالهها در تولید انرژیهای پاک استفاده نمود.
وی اضافه کرد: به همین منظور، شهرداری اهواز مطالعات طرح جامع پسماند را در برنامه قرار داد که این مطالعات در آذرماه ۸۸ به پایان رسید. در این طرح، مراحل مختلف فرهنگسازی و تفکیک زباله از مبدأ به زبالهتر و خشک و مکانیزاسیون خدمات شهری در پسماند و رفت و روب و اجرای سایتهای بازیافت زباله اعم ازتر و خشک، پیشبینی شده است. در سایتهای بازیافت زباله، زبالههایتر در تهیه بیوگاز و کمپوست مورد استفاده قرار میگیرند که بیوگاز، جایگزین بسیار مناسبی برای سوخت خودروها و نیروگاههای تولید برق خواهد بود و کمپوست نیز برای مصارف کشاورزی و باغبانی به عنوان کود، استفاده میشود. زبالههای خشک نیز اعم از کاغذی و پلاستیکی و فلزی به تدریج بازیافت میشوند.
حجازی اظهار داشت: در این طرح، یک محل دفن جدید زباله نیز در جاده اهواز ـ ماهشهر جانمایی شده که ظرفیت ۵۰ ساله خواهد داشت. در این محل دفن، ضوابط زیست محیطی اعم مرز رعایت توسعه آتی شهر اهواز و حومه آن و پیشگیری از آلودگی سفرههای آب زیرزمینی در نظر گرفته شده است.
متولیان جمع آوری و تخلیه زباله در قبال وظایف خود مسئول نیستند
عبدالحمید فخاری مقدم معاون برنامه ریزی فرماندار اهواز اما بیش از همه پیمانکاران را مسئول چنین آشفته بازاری می داند و با اشاره به اینکه در برخی از نقاط شهرستان جمع آوری و تخلیه زباله به خوبی انجام نمی شود، افزود: متاسفانه پیمانکاران تخلیه زباله در سطح شهر هیچ مسئولیت پذیر نیستند و کار را به درستی انجام نمی دهند.
وی با بیان اینکه متاسفانه هیچ برنامه ریزی مناسبی از سوی متولیان این امر وجود ندارد، اضافه کرد: کارفرما باید به درستی کار جمع آوری و تخلیه زباله را انجام دهد و اگر ماموری بخواهد کم کاری کند و وظیفه خود را به خوبی انجام ندهد باید با جدیت با آن مامور متخلف برخورد شود.
معاون برنامه ریزی فرماندار اهوازبا تاکید بر فرهنگ سازی برای مدیریت زباله ها افزود:شهرداری ها باید با استفاده از روش های نو برای مردم فرهنگ سازی کند و خود مامور جمع آوری زباله باید به درستی وظیفه خود را بداند.
فخاری مقدم با بیان اینکه زباله ها باعث بوجود آمدن بسیاری از بیماری هاست و سلامت شهروندان را تهدید می کند گفت:جمع آوری زباله های شهری نیازمند مدیریت مناسب است وضمن اینکه باید نظارت بیشتری بر روی خودروهای تخلیه زباله صورت بگیر تا در مکان مناسب تخلیه کنند.
نظافت سطل های زباله با کیست؟
آنچه مسلم است این است که سطل های زباله به جهت نگه داری زباله های شهری و خانگی خود یک منبع کامل و غنی شده از میکروب ها محسوب می شوند. بنابراین ضد عفونی و شستشوی دائم آنها یکی از ضروریات محسوب می شود. اما در عمل کمتر شاهد شستشوی این سطل ها هستیم چرا که عمدتاً برای تخلیه آب و محتویات حاصل از شستشو، از جوی آب استفاده می شود و چون در بسیاری از کوچه جوی آبی وجود ندارد، بالتبع اراده ای برای شستشوی این سطل ها دیده نمی شود! از سویی به دلیل استفاده شبانه روزی از این سطل ها امکان نظافت اطراف سطل ها برای کارکنان شهرداری وجود ندارد مگر این که برای هر سطل یک مامور در نظر بگیریم!
آشغال جمع کن ها و سطل های مکانیزه
بعد از تعبیه این سطل ها تصور ما بر این بود که به جهت ارتفاع این سطل ها از تعداد کسانی که داخل زباله ها دنبال مواد بازیافتی می گردند کاسته شود. اما در عمل اینگونه نشد و این افراد از شیوه های مختلفی برای جستجو در سطل های زباله کمک می گیرند. شیوه هایی نظیر استفاده از چوبی که دارای چنگه یا میخ است، خواباندن سطل آشغال و در مواردی هم رفتن به داخل سطل آشغال!
اقدام این افراد در پاره کردن کیسه های پلاستیکی زباله زحمت خانواده هایی که زباله خود را به صورت استاندارد دفع کرده اند، هدر می دهد و باعث آلودگی بیشتر محیط و ایجاد محیط مناسب برای جولان و زاد و ولد حشرات و جانوران موذی می شود.
به گزارش هورنیوز یکی از اساسی ترین ایراداتی که در سال های اخیر در فرآیند حل مشکلات و معضلات شهری به چشم می خورد، ارائه طرح ها و برنامه های کوتاه مدت است. البته نمی توان از کم کاری در حوزه مهمی همچون فرهنگ سازی نیز چشم پوشید. این امر نیز بدون شک مستلزم هزینه و زمان کافی است. ولی ذکر این نکته ضروری است که هر قدر بیشتر برای آموزش هزینه کنیم، در سال های بعد با مشکلات کمتری مواجه خواهیم بود.