نگاهی به امنترین سرمایهگذاریها در ایران

هورنیوز – با وجود اینکه دولت با پایین آوردن سود بانکی سعی داشت تا سرمایههای ساکن در بانکها را وارد چرخه سرمایهگذاری کند تا از این طریق اقتصاد کشور را از رکود نجات دهد اما باز هم در سال ۹۵۵ به دلیل بالا بودن ریسک و ابهام در بازار سرمایه، سپرده گذاری بانکی به خصوص برای مبالغ بالا سودآورترین فرصت سرمایه گذاری بود.
به طوری که اکثریت فعالان اقتصادی و ازجمله فعالان حوزه مسکن و ساختمان به جای سرمایه گذاری در بخش های تولید و بازار مسکن و ساخت و ساز، نقدینگی خود را در بانک¬ها سپرده گذاری کردند.
حالا این سوال مطرح میشود که در حال حاضر کدام بازار از بین بازارهای طلا، ارز، بورس و مسکن برای سرمایه گذاری مناسب تر است؟
پول هست؛ایده نیست
به گفته کارشناسان در اقتصاد فعلی ایران اکثریت مردم تن به ریسک سرمایهگذاری اقتصادی نمیدهند و تنها کسانی که تجربه،تخصص، قدرت ریسکپذیری و حتی پول لازم برای جبران سرمایه خود در صورت ضرر را دارند، وارد گود سرمایهگذاری میشودند.
آلبرت بغزیان کارشناس اقتصاد مسکن درباره امنترین محل برای سرمایهگذاری در شرایط فعلی اقتصادی معتقد است کسانی که هیچ کدام از این ویژگی¬ها را ندارند و نقدینگی در اختیار دارند، تنها جایی که میتواند به عنوان سرمایهگذاری محسوب شود و بازدهی مناسب و بدون ریسک به همراه داشته باشد، سپرده گذاری در بانک ها است.
به گفته او سرمایهگذار باید از امتیازاتی برخوردار باشد تا بتواند ریسک سرمایهگذاری خود را به جان بخرد، یکی از این امتیازات داشتن ایده است بهطوریکه در اقتصاد امروز ایران مشکل نبود پول نیست بلکه مشکل نداشتن ایده است.
بغزیان با بیان اینکه در همین شرایط هم ممکن است سرمایهگذاران بتوانند فعالیت¬هایی را شناسایی و شروع کنند ادامه میدهد: البته این فعالیت¬ها¬ در بخش¬های تولیدی و خدمات خواهد بود و شامل کارهای غیرخدماتی و غیرتولیدی مثل معامله ارز و زمین و خودرو نمی¬شود. چون اسم این اقدامات را نمی توان سرمایهگذاری گذاشت، بلکه حالت سوداگری و بورسبازی است تا سرمایهگذاری.
این کارشناس اقتصادی معتقد است سرمایهگذاری به این معناست که یکسری افراد و نیروهای انسانی را به کار بگیریم و برای آنها اشتغال ایجاد شود، مواد اولیه استفاده و درنهایت آن را تبدیل به یک محصول کنند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اثرات سرمایهگذاری در بورس میگوید : سرمایهگذاری در بورس هم اگرچه شامل افزایش قیمت سهام می شود اما چیزی به تولید اضافه نمیشود. اما اگر در یک کارخانه توان تولید و صادرات افزایش یابد و سودآور شود، بازدهی آن هم بیشتر میشود. در حال حاضر شرایط بهگونهای نیست که افزایش قیمت یک سهم به خاطر وضعیت ترازنامهای و سود و زیان آن باشد.
به گفته بغزیان حجم سرمایهگذاریهای خرد به قدری گسترده نیست که بتوانیم بگوئیم فعالیتها زیادند. بازار ارز به دلیل به توان تولیدی کشور اضافه نمیکند، پس سرمایهگذاری محسوب نمیشود. صرفا در اثر شرایط هیجانی و روانی، وجوهی از جیب یک فرد به جیب فرد دیگر میرود، یعنی خرید و فروش اتفاق می¬افتد که در این بین یکی سود و دیگری ضرر کرده است و به همین دلیل این نوع سرمایهگذاری فعالیت اقتصادی درستی نیست.
سپرده بانکی؛ امنترین سرمایهگذاری در ایران
آنطور که کارشناسان میگویند فعالیتهای مثل تبدیل به زمین، مسکن، ارز، خودرو، آپارتمان و کالاهایی که البته برای مصرف نیست، بلکه برای سوداگری است، به عنوان سرمایهگذاری شناخته میشوند. این در حالی است که قیمت مسکن به کف رسیده و بهترین زمان برای خرید مسکن باشد، اما حال اینکه چه مسکنی و با چه قیمتی جای بحث دارد. تنها کالایی که میشود با سرمایه خرد هم خریداری کرد، ارز است که البته تجربه نشان داده در برخی مواقع آن بازدهی که فرد از سپرده گذاری بانک میگیرد، با انتظار و نگرانی ناشی از سقوط و یا افزایش قیمت ارز همراه نیست.
بغزیان در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به تبعات سرمایهگذاری در بازار ساختوساز و معاملات مسکن میگوید: در حال حاضر هر کسی نمیتواند وارد بازار مسکن وارد شود. درواقع دلار را میتوان از یک صرافی تهیه کرد ولی مسکن را نمیتوان به اندازه یک متر خریداری کرد.
این کارشناس مسکن با تاکید بر اینکه هم اکنون زمان خوبی برای خرید مسکن است تاکید میکند: آن دسته از مالکانی که نیاز به پول دارند و یا باید پروژهای را تکمیل کنند، فروشنده واقعی هستند و با قیمت مناسبی واحدهای مسکونی خود را عرضه میکنند ولی در کل به دلیل اینکه قیمت مسکن همچنان بالا است، در رکود قرار دارد و قیمت باید پائین بیاید تا افراد ترغیب به خرید مسکن شوند.
این کارشناس اقتصادی درباره سرمایهگذاری در بازار طلا معتقد است: نرخ طلا بستگی به نرخ دلار دارد بهطوریکه به طلای جهانی هم هیچ ارتباطی ندارد. درواقع تا زمانی که دلار تغییری نکند، نرخ طلا پائین نمیآید. اینکه نرخ دلار پایین بیاید باعث گران شدن طلا میشود باور لشتباهی است. آثار سرمایهگذاری در بخش طلا و دلار یکسان است. اما از آنجایی که طلا بیشتر حالت مصرفی هم دارد و به عنوان هدیه هم استفاده میشود، خریداری آن بهتر است. البته تا حدی بحث امنیت و اعتبار هم درسرمایهگذاری در بخش طلا و تقلبی نبودن آن مطرح است.
سرمایه گذاری در بخش مسکن باید کلان باشد
در حال حاضر بازار سپردههای بانکی و صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت یعنی اوراق مشارکت ۲۱ درصدی در بورس و اوراق صکوک و سپردههای بانکی جزو بازارهای مناسب جهت سرمایهگذاری است، اینرا علی رحمانی رییس هیات مدیره انجمن حسابرسی داخلی ایران، میگوید و معتقداست اگر عملکرد صندوقها را در نه ماهه نخست سال نگاه کنیم میبینیم که بهترین صندوقها حدود ۲۳ درصد بازدهی داشته است.
به گفته مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار سهم بازار مسکن در سرمایهگذاری مسکن قابل مقایسه با بازارهای دیگر نیست و مبالغ سرمایه جهت سرمایه گذاری در بخش مسکن باید بزرگ و کلان باشد. یعنی اگر سرمایهگذاری خُرد را در نظر بگیریم، بازار مسکن معنی ندارد و سرمایههای بزرگ هم راه خود را میدانند.
سیاستهای اقتصادی دولت کمکی به خروج از رکود نمیکند
در شرایط بیثباتی اقتصادی همه فعالان اقتصادی لطمه میبینند، از جمله کسانی که در حوزه مسکن سرمایهگذاری میکنند. آنچه که به عنوان مشکل اصلی اقتصاد ما در نظر گرفته میشود، بخشهای دولتی ما هستند که در مقابل آن در بخش¬های خدمات و واسطه گری مالی، بازدهی بالا وجود دارد و سرمایه¬ها به سمت این بخش¬ها می رود. بنابراین به گفته کارشناسان تصور نمیشود که سیاست های کنونی دولت بتواند اقتصاد ایران را از وضعیت رکود خارج کند.
به گفته محمدقلی یوسفی عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی اقتصاد کشور علاوه بر تورم، دچار رکود تورمی است. این تورم در شرایطی وجود دارد که اقتصاد ایران توسعه نیافته و متکی به درآمد نفت طبیعی است. مشکل اقتصاد ایران بازدهی پائین در بخش های صنعت و کشاورزی، کم بودن انگیزه سرمایه گذاری در این بخش ها و بالا بودن ریسک سرمایه گذاری در این بخش ها است