کیسه دوزی دلالان برای مردم در آستانه نوروز
به گزارش هورنیوز نام نوروز برای بسیاری با خرید لوازم سفره هفت سین، برنامه ریزی برای سفرهای مختلف، تغییر وسایل منزل و پوشاک گره خورده است اما دغدغه بسیاری مردم از تهیه حداقل مایحتاج عید فراتر نمی رود.
در روزهای پایانی سال به هر مغازه یا فروشگاهی که سر بزنیم رنگ و بوی بهار با گرانی ها و قیمت های سلیقه ای به مشام میرسد که برای مصرف کنندگان، آن هم اقشار ضعیف و متوسط جامعه قابل پذیرش نیست.
گرانی و افزایش قیمت کلماتی هستند که همسو با بالا رفتن تب تقاضا در برهههایی خاص از سال همچون شب عید مردم را غافلگیر میکند اما متاسفانه جای تعجب دارد که دولت نمی تواند از تجربه سال های گذشته در خصوص این گرانی ها استفاده کرده و راهکاری را برای بهبود اوضاع در نظر بگیرد زیرا گرانی مفهوم غیرملموسی نبوده و هرساله تکرار می شود.
بازار آجیل و خشکبار در آستانه نوروز، یکی از بی سر و سامانترین بازارهاست، به گونهای که هر کیلوگرم از این محصولات در هر نقطه از شهر، نرخ متفاوتی دارند و فروشندگان تا جایی که بتوانند اجناس خود را گرانتر میفروشند و پول بیشتری از مصرف کنندگان میگیرند.
نکته ای که در این میان بیش از همه به چشم می خورد تفاوت قیمت انواع مختلف مغزها و شیرینی ها در نقاط مختلف شهر است؛ این نابسامانی به گونه ای است که برخی انواع آجیل با کیفیت مشابه بعضا تا ٢٠ هزارتومان اختلاف قیمت دارند. به طوری که قیمت پسته با یک کیفیت مشابه از نقطه ای به نقطه دیگر شهر تهران از ۴۵ تا ۶۵ هزارتومان در نوسان است.
در اینباره مصطفی احمدی، رییس اتحادیه آجیل و خشکبار میگوید: نمیتوان رنج قیمتی برای آجیل عید ۹۶ گفته شود، زیرا قیمتها براساس میزان عرضه و تقاضا در بازار تعیین میشود.اما براساس محاسباتی که انجام شده است، قیمت آجیل برای بازار شب عید امسال تفاوتی با سال گذشته نخواهد داشت و مردم، آجیل شب عید امسال خود را میتوانند به قیمت نوروز ۹۵ تهیه کنند.
وی افزود: امسال برای تامین ۶۰ محصول از اقلام مصرفی در انواع آجیل و خشکبار مشکلی وجود ندارد و حتی کیفیت هم از سال گذشته بهتر است و قیمتها هم ۷ تا ۸ درصد نسبت به سال ۹۵ ارزانتر خواهد بود. کنترل قیمتها به این صورت است که سود عمده فروشی ۳ درصد و سودخرده فروشی ۱۰ درصد است.
طرح نظارت بر بازار شب عید از مهمترین وظایف دستگاه های نظارتی است، زیرا که در این ایام برخی از سودجویان اقدام به افزایش بی رویه قیمت ها می کنند که نظارت مستمر بازرسین اداره صنعت، معدن و تجارت، مجمع امور صنفی و تعزیرات حکومتی می تواند مانع سوء استفاده این افراد سودجو شود .اعضای ستاد تنظیم بازار و دستگاه های اجرایی وظیفه دارند با برگزاری جلسات مستمر و ارائه راه کارهای عملی، به مهمترین دغدغه مردم در تأمین کالاهای مورد نیاز رسیدگی نمایند.
از سویی دیگر کشمکش میان وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت جهادکشاورزی درخصوص واردات برخی مغزها همچون بادام هندی باعث شده است که امسال میزان آنها در بازار بسیار محدود و کم باشد که بدون شک عدم تعادل بین عرضه و تقاضا میتواند منجر به گرانی بیش از حد این محصول در بازار شود.
اتحادیه آجیل و خشکبار نرخ هر کیلو گرم پسته را بین ۱۸ تا ۵۰هزار تومان تعیین کرده اما این درحالیست که برخی مغازه های پرزرق و برق شهر هر کیلو پسته را تا ۶۸هزار تومان نیز به فروش می رسانند.
ضعف نظارت بر بازار شب عید موجب شده تا برگزاری نمایشگاههای فروش بهاره نیز به فرصتی برای سودجویی بیشتر عرضهکنندگان کالا تبدیل شود. نمایشگاه هایی که بدون ارزیابی کیفی آنها، هرسال در آخرین روزهای اسفندماه قارچ گونه در سطح شهر رشد و با فروش محصولات بی کیفیت و گران اعتماد مردم را نشانه می روند.
در شرایطی که بازار میوه شب عید نیز به دلیل مشکلاتی همچون سرمای هوا به شدت دچار بحران های کمی و کیفی است انتظار می رود مسئولان با مدیریت صحیح و نظارت بر مغازه های آجیل و شیرینی فروشی مانع تلخ شدن کام شهروندان در آستانه سال جدید شوند.