تاوان بی تدبیری برخی مسئولان را مردم خوزستان پرداخت می کنند/ اعتراض خودرا به گوش رهبری و دادستان کشور خواهم رساند

به گزارش هورنیوز در هفته های گذشته استان خوزستان روزهای پرالتهاب و بحران زایی را سپری کرده است؛ بحران هایی که تأثیر بسزایی در زندگی اجتماعی و اقتصادی شهروندان برجای گذاشت. در پانزده سال گذشته اظهارنظرهای مختلفی پیرامون کنترل ریزگردها از سوی مسئولان مختلف بیان شده که برخی از آنها توسط کارشناسان محیط زیست به علت دارا بودن تبعات به مراتب خطرناکتری رد شده اند.

یکی از این شیوه ها، مالچ پاشی مواد نفتی در بیابان ها برای تثبیت شن های روان است که علاوه بر هزینه بسیار بالا، عمر کم و بالا بردن دمای هوا در منطقه، باعث ایجاد آسیب های جدی به محیط زیست از نفس بریده استان می شود.

امید کشمیری رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت صنعت سازه ساتراپ در گفتگو با هورنیوز با اشاره به اینکه مالچ پاشی به هر نوع پوشش در سطح زمین گفته می شود، اظهار داشت:مالچ نفتی درواقع ته مانده قیر است که به جهت تثبیت شن ها بر سطح زمین پاشیده می شود.

وی با بر شمردن اثرات مخرب مالچ های نفتی، افزود: این ماده همانند یک عایق مانع نفوذ آب می شود ضمن آنکه به دلیل حرارت بسیار بالای مالچ نفتی تمام موجودات زنده و پوشش گیاهی منطقه از بین می رود.

کشمیری با اشاره به اینکه عمر این پوشش در بهترین حالت دو سال است، یادآور شد: بیش از ۵۰درصد این ماده از آب تشکیل شده است که به معنای هدر رفت آب می باشد. این پوشش پس از گذشت دو سال به ماده ای شبیه دوده تبدیل و سر از شهرها و روستاهای اطراف در می آورد.

وی با بیان اینکه مالچ نفتی باعث آلودگی زمین و محیط می شود، خاطر نشان کرد: این ماده نفتی به علت رنگ تیره ای که دارد، گرمای زیادی در منطقه منعکس می کند. ضمن آنکه بسیاری از کانون های ریزگرد در اطراف شهرها و روستاها قرار دارد که همین امر خطر مالچ پاشی را دو چندان می کند.

رئیس هیئت مدیره شرکت صنعت سازه ساتراپ یکی دیگر از پوشش های جایگیزین این ماده را استفاده از مالچ های ارگانیک دانست و گفت: هر ماده ای که برای تثبیت ریزگردها استفاده می شود باید حالت چسبیدگی را داشته باشد که این خاصیت در مواد پلیمری وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه برخی از پلیمرها جذب طبیعت می شوند، افزود: مشکل اینجاست که این مواد نیز در نهایت پلیمیری و نفتی هستند . از سویی دیگر ۹۹درصد این مواد پوشش نیست و به صورت محلول است که باید با آب ترکیب و در نهایت به داخل زمین نفوذ می کند.

کشمیری با بیان اینکه در این نوع مواد پلیمری آب به سختی نفوذ می کند، اظهار داشت: نکته مهم، دوام بسیار کم این نوع مالچ است چراکه عمر آنها بین شش ماه تا یکسال می باشد.

وی در بخشی دیگر از سخنان خود به ساخت مالچ طبیعی (MNF) اشاره و تصریح کرد: از ویژگی های مثبت این پوشش آنست که مقام در برابر باد، مقام در برابر گرمای بالای ۲۰۰ درجه و سرمای منفی ۲۰۰ درجه، متشکل از مواد طبیعی و معدنی، دارای الیاف طبیعی و عدم گسستگی مواد حتی درصورت شکسته شدن پوشش می باشد.

این مخترع کشور با بیان اینکه این پوشش طبیعی(MNF) در دو رنگ رُسی و سفید تولید شده است، یادآور شد: به دلیل روشن بودن این ماده، گرمای کمی منعکس و حتی قادر به کاهش دمای محیط تا سه درجه است ضمن آنکه ساختار مواد به گونه ای است که رطوبت بالایی را در خود نگه می دارد.همچنین این مالچ جذب صد در صدی دارد و آب باران را به اراضی تحت پوشش هدایت می کند.

وی دیگر ویژگی مثبت این نوع پوشش را قابلیت کشت همزمان بذر دانست و اذعان کرد: عمر این نوع پوشش بیش از شش سال است و پس از آنکه جذب طبیعت می شود به علت دارا بودن مواد معدنی باعث تقویت خاک نیز می شود و همانند کود عمل می کند. نکته مهم دیگر آنست که مالچmnf قابلیت تحمل وزن احشام و تردد وسایل نقلیه را دارد.

کشمیری گفت: هر یک واحد مالچ های پلیمری موجود در بازار نیازمند سه تا هجده لیتر آب شیرین نیاز دارد تا به صورت محلول درآید و مالچ های نفتی نیز به بیش از ۵۰درصد آب نیاز دارند.این درحالیست که مالچ طبیعی (MNF) در هر یک کیلوگرم تنها نیازمند ۸۰۰ سی سی آب است و نکته مهم آنست که هر نوع آب مانند گچی، آهکی، نمکی و … فرمول آن را تغییر نخواهد داد. مالچ عمدتا در مناطقی استفاده می شود که به دلیل خشکسالی با مشکل کمبود آب مواجه هستند و نباید اندک آب باقی مانده نیز راهی بیابان کنند.

وی با اشاره به اینکه ساخت پوشش طبیعی(MNF) هفت سال و مستندسازی آن نیز چهار سال به طول انجامیده، یادآور شد: درحال حاضر دو پایلوت موفق در تپه ماسه های گرمسار و دریاچه ارومیه داریم.

مدیرعامل شرکت صنعت سازه ساتراپ درپاسخ به این پرسش که آیا مسئولان استان خوزستان در این زمینه با شما همکاری داشته اند یا خیر، خاطر نشان کرد: بیش از سه سال با مسئولان مختلف خوزستان از جمله استاندار سابق خوزستان ، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری سابق، رئیس سازمان جهادکشاورزی استان نامه نگاری داشتم اما هیچ اهمیتی به این موضوع ندادند.

وی ادامه داد: حدود دوماه پیش استاندار فعلی خوزستان و مدیرکل حفاظت محیط زیست پس از آنکه از وجود چنین مالچی مطلع شدند از من برای حضور در جلسه دعوت کردند اما نکته ای که باید بدان توجه کرد آنست که سایر سازمان ها و ادارت استان خوزستان مانند سازمان تحقیقات و منابع طبیعی نسبت به این مسأله حساسیت ندارند.

کشمیری گفت: دو سال است که نمونه مالچ ساخته شده من در سازمان تحقیقات منابع طبیعی موجود است اما مسئولان مدعی نبود اعتبار برای انجام پژوهش هستند و در پاسخ بیان می کنند که پس از تزریق اعتبار تحقیقی را آغاز و چهارسال بعد پاسخ آن را اعلام می کنیم.

وی با انتقاد از سنگ اندازی های مسئولان اظهار داشت: بیابان زدایی شامل مالچ پاشی، نهال کاری، نصب بادشکن و پخش سیلاب است و هیچ کدام به تنهایی جوابگو نخواهد بود. از سویی دیگر هر نهال دست کم به ۵۰ لیتر آب نیاز دارد و اگر در هر هکتار ۲۰۰ نهال کاشته شود میزان آن در ده هزار هکتار به دو میلیون نهال می رسد که بیش از ۲۰ میلیون مترمکعب آب نیاز دارد.

این مخترع با اشاره به اینکه اگر شرایط زیست نهال فراهم باشد ده سال بعد جلوی ریزگردها را می گیرد، ادامه داد: پیشنهاد ما اینست که این حجم از آب در زمین های بایر کشاورزی به مصرف برسد تا مانع مهاجرت، افزایش اشتغال و مدیریت بهینه آب شود چراکه اگر اراضی کشاورزی احیاء شود قطعا جلوی بخش عمده ای از ریزگردها را خواهد گرفت.

وی با بیان اینکه با این روش حجم آب باقی مانده نیز قابل انتقال به تالاب ها است، توصیه کرد: با بکارگیری روش های علمی قطعا بخش عمده ای از مشکل ریزگردهای کشور در سه سال حل خواهد شد

کشمیری در پاسخ به این پرسش که مشکل اصلی برای عدم تحقق این امر چیست، اظهار داشت: مشکل اصلی مدیرانی هستند که به صندلی ریاست خود تکیه و از هر ایده ای که آنها را به چالش بکشاند وحشت دارند.

وی با اشاره به اینکه میلیاردها تومان هزینه مطالعات و ساخت این نوع مالچ شده، تصریح کرد: به راحتی امکان ساخت این نوع مالچ در کشورهایی همچون آمریکا و سوئیس وجود داشت حتی بسیاری از کشورهای حوزه خلیج فارس خواهان خرید این مالچ با قیمت بالایی هستند اما هدف من ارائه خدمت به کشور ایران است؛ امری که متأسفانه برخی مسئولان آن را درک نمی کنند.

این فعال محیط زیست گفت: قطعا در آینده ای نزدیک اسناد و مدارک حاصل از پژوهش های خود را برای دادستانی کل کشور، بازرسی کشور و مقام معظم رهبری ارسال خواهم کرد تا مسئولان پاسخگو باشند.

وی با طرح این سؤال که کشورهای عربی به راحتی به مالچ نفتی دسترسی دارند اما چرا از آن استفاده نمی کنند؟ افزود: درحال حاضر کشور قطر هر یارد مالچ پلیمری را ۱۵ دلار از آلمان می خرد. این درحالیست که حمایت از طرح بومی ظرفیت بزرگی برای ارز آوری و اشتغالزایی در کشور به ویژه استان های خوزستان خواهد داشت.

کشمیری یادآور شد: مسئولان میلیاردها تومان بابت تعمیر زیرساخت های استان خوزستان پرداخت می کنند اما حاضر نیستند مشکل را از ریشه حل کنند ضمن آنکه ادامه این روند سلامت شهروندان خوزستانی را به خطر می اندازد و در واقع تاوان بی تدبیری برخی از مدیران را مردم پرداخت می کنند.

وی در بخشی دیگر از سخنان خود در پاسخ به این پرسش که آیا به امید اجرای این طرح در دولت دارد یا خیر، خاطر نشان کرد: متأسفانه این نکته برای من مشخص شده که مسئولان صرفا وعده و وعید می دهند و این یک بازی است. وزیر جهادکشاورزی از کاشت میلیون ها نهال سخن می گوید درحالیکه بخشی از نهال های کاشته شده در سال های پیش خشک شده اند.

مدیرعامل شرکت صنعت سازه ساتراپ در پایان گفت: هشت شرکت و دانشگاه از جمله من مالچ های ساخته شده خود را در دریاچه ارومیه بندر خشک شده شرفخانه پاشیدند اما غیر از مالچ  طبیعی(MNF) همه مالچ ها بر اثر بارندگی از بین رفتند. این درحالیست که شرایط اقلیمی ارومیه به دلیل دریاچه نمک و بارش شدید باران بسیار خاص است.

https://hoorkhabar.ir/648407کپی شد!
400
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.