واردات برای تنظیم بازار؛ مشق تکراری مسئولان!

هورنیوز – امسال اقلام ضروری مردم به ویژه برنج و گوشت، نرخ های پرنوسانی را پشت سرگذاشت تا جاییکه افزایش قیمت گوشت طی دوماه گذشته به صورت هفته ای افزایش می یافت و برنج ایرانی نیز با کمیاب شدن در بازار، عطش واردکنندگان به گرفتن مجوز برای واردات را چندین برابر کرد و در نهایت نیز هدف واردکنندگان برای واردات محقق شد.
بازار دیگر اقلام مانند میوه ها که برای خرید شب عید ضروری است نیز دست کمی از دیگر کالاها ندارد و در غیاب نظارت و برنامه ریزی، قیمت هر کیلو پرتقال به دلیل سرمازدگی پرتقال شمال، به بیش از ۹ هزار تومان رسیده است.
این در حالی است که برخی مسئولان میادین میوه و تره باز معتقداند از مدت ها پیش پرتقال جنوب در انبارها وجود داشت اما برخی استان های جنوبی مانند شیراز برای داغ کردن بازار در غیاب پرتقال شمال تصمیم به عدم عرضه و ارسال بار به استان های دیگر گرفتند و به همین سب نیز اکنون هم پرتقال جنوب هم شمال، نرخ صعودی در پیش گرفته است.
راه واردات هم با این روند باز شد و مسئولان تنظیم بازار تصمیم گرفتند برای جلوگیری از آشفتگی در خرید و فروش، همان چاره همیشگی و دقیقه نودی را در کشور پیاده کنند.
سوال اینجاست که اگر قرار است، برای برقراری تنظیم در بازار در نهایت تصمیم همه مسئولان به ثبت سفارش و واردات ختم شود پس مدیران تنظیم بازار در طول سال دقیقا در جلسات خود راجب به چه موضوعی تصمیم گیری می کنند و اگر تصمیمات آنها نمود اجرایی دارد چرا نرخ ها بی توجه به دستورالعمل ها و فارغ از وضعیت معیشتی مردم، نوساناتی لحظه ای را تجربه می کند؟!.
شرایطی که بازار اقلام ضروری با آن روبرو است، درست شبیه وضعیت است که هیچ جایگاه و ساز و کاری برای تنظیم کردن بازار در کشورمان ایجاد نشده است؛ حال آنکه بیش از ۱۰ سازمان و نهاد مسئول تنظیم بازارها به ویژه در ایام خاص سال هستند اما هرسال نیز سناریوهای حاکم بر بازار و راهکارها، همان راه حل های همیشگی است!.
تنظیم بازار یک تکنیک و هنر است که مسئولان ما آن را با ساده ترین راه آن هم در لحظات آخر و نه در طول سال، اشتباه گرفته اند و از همین رو، هرسال با وجودیکه ظرفیت های فراوانی برای تولید و انبار، اقلام مورد نیاز مردم با توان داخلی کشاورز و تولیدکننده و دامدار، وجود دارد اما این واردکننده است که منتفع تصمیمات تنظیم بازار می شود و در نهایت نیز قولی که مسئولان برای رساندن جنس با کیفیت به مردم در طول سال می دهند، محقق نمی شود.
در همین رابطه، در خصوص بزرگترین نگرانی مردم برای اقلام شب عید در تهیه میوه و نرخ های آن، مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور درباره زمان آغاز توزیع میوههای تنظیم بازار عید از چه زمانی آغاز خواهد شد؟ اظهار داشت: هنوز کارگروه تنظیم بازار در این زمینه تصمیمی اتخاذ نکرده، متعارف این است که از ۲۰ اسفندماه این کار آغاز گردد؛ اما احتمال دارد این تاریخ به توجه به شرایط بازار جا به جا و توزیع دیرتر یا زودتر از زمان مذکور شروع شود.
حسین صفایی تاکید کرد: به هرحال هنوز تصمیمی در این زمینه اتخاذ نشده است. وی درباره حجم سیب درختی و پرتقالی که قرار است برای این ایام توزیع شود، افزود: میزان این محصولات مشخص شده اما نمیتوان آن را رسانهای کرد.
صفایی در بخش دیگری از سخنان خود درباره واردات پرتقال از مصر و توزیع این محصولات برای تنظیم بازار شب عید، اضافه کرد: طی روزهای آینده یکی از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی در نشستی مطبوعاتی درباره این مساله به طور مفصل صبحت خواهد کرد.