جوابیه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری خوزستان به گزارش هورنیوز

روز گذشته پایگاه خبری تحلیلی هورنیوز در گزارشی اختصاصی با عنوان «جور ناکارآمدی میراث فرهنگی بر دوش بناهای تاریخی خوزستان»، به بررسی مشکلات و ضعف های میراث فرهنگی استان خوزستان پرداخت.
در این گزارش سعی شد تا با استناد به اظهارات مسئولان استان، به مشکلات و بی توجهی های اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این زمینه اشاره شود.
برای مشاهده گزارش اینجا کلیک کنید
در همین ارتباط، روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان جوابیه ای با امضای «بینه سادات صدر – مدیر روابط عمومی» برای تحریریه هورنیوز ارسال کرده است که در ادامه، عیناً منتشر می شود:
باسلام و احترام
پیرو انتشار گزارش “جور ناکارآمدی میراث فرهنگی بر دوش بناهای تاریخی خوزستان” در پایگاه خبری “هورنیوز” در تاریخ چهارشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۳۰ ذکر مواردی ضروری است که در ادامه شرح داده میشود.
ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان، همواره دغدغهی اصلی خود را برحفاظت از آثار ارزشمندی قرار داده که هویت و تاریخ این مرزوبوم را رقم میزنند. ما نیز معتقدیم که “خوزستان، قلب تپندهی کشور است که هرگوشه آن دارای ظرفیت های بسیاری است”.
اما گویا برخی از افراد تلاشهای بسیاری که صورت پذیرفته را نادیده گرفته و زحمات همکاران تلاشگر ما در مجموعهی میراث فرهنگی و همچنین تلاش تمام کسانی که دوستدار واقعی میراث این سرزمین هستند و در این راستا زحمات بسیاری متحمل میشوند را به فراموشی میسپارند.
در مورد اخبار منتشرشده از کوشک نورآباد ایذه، همانطور که پیش از این نیز گفته شده و به نظر میرسد که اذهان عمومی در این مورد روشن شده باشد، تأکید میشود که از سال ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۷ این عمارت، به عنوان یک اثر شاخص به صورت صد در صد توسط ادارهی میراث فرهنگی برای راه اندازی موزهی مردمشناسی مرمت شد ولی دانشگاه علوم پزشکی با بیان دلیل وجود معارضین محلی، از واگذاری بنا امتناع ورزید. البته مسئولین دانشگاه علوم پزشکی به تازگی بیان کردهاند که ۱۰۰۰ متر از این محوطه را در اختیار میراث فرهنگی قرار میدهند که جا دارد از این اقدام آنها تشکر نماییم.
و اما درخصوص موارد ذکر شده توسط جناب آقای پاپیزاده که بیان کرده بودند سازمان میراث فرهنگی نسبت به برخی آثار باستانی دزفول که در حال تخریب هستند، بیتفاوت است، لازم است به فعالیتهای انجام شده در شهرستان دزفول اشاره شود تا این موضوع که ادارهکل میراث فرهنگی خوزستان اهمیت بسیار زیادی برای تمام محوطهها و آثار ارزشمند تاریخی استان و از جمله شهرستان دزفول قائل است، روشنتر شود. اختصاص ۱۶۰ میلیون تومان برای مرمت ساختمان امامزاده رودبند، ۱۶۰ میلیون تومان برای کاروانسرای تاریخی، ۱۰۰میلیون تومان برای مرمت خانهی قدیمی سوزنگر و ۱۰۰ میلیون تومان برای مرمت و تکمیل آسیابهای قدیم دزفول تنها بخشی از اقدامات انجام شده در سال ۹۴ بوده است.
درمورد سال ۹۵ نیز ادارهی میراث فرهنگی، پروژه های گوناگونی را در دست انجام داشته که با توجه به اینکه مبادلهی موافقتنامه در اواخر دیماه صورت پذیرفته، در حال انجام تشریفات قانونی و مراحل حقوقی واگذاری پروژهها به پیمانکاران واجد شرایط است.
علاوه بر اینها، پنج خانه با مالکیت خصوصی نیز در بافت قدیم دزفول با رضایت مالکین، مرمت و رفع خطر شده است.
موارد اشاره شده تنها از محل اعتبارات استانی بوده و لازم به یادآوری است که یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان نیز از محل اعتبارات ملی برای مکانهای تاریخی مختلف در دزفول در نظر گرفته شده که در اینزمینه پروژههای مختلف در دست انجام است.
این موارد و اقدامات بسیار دیگر، همه و همه حکایت از توجه بسیار زیاد مجموعهی میراث فرهنگی استان به آثار تاریخی در جایجای استان کهن خوزستان دارد.
درضمن، نباید فراموش کرد که حفاظت از این آثار مهم و ارزشمند عزمی جدی، همه جانبه و البته با مشارکت همهی دستگاهها و مردم را میطلبد و همانطور که در صحبتهای معاون محترم میراث فرهنگی کشور جناب آقای دکتر طالبیان در کنگرهی جندیشاپور ذکر شد، خوزستان در زمینهی میراث فرهنگی تاکنون دستاوردهای ارزشمندی داشته است اما با توجه به کثرت آثار و بناهای موجود و محدودیتهای سازمان در رسیدگی به کلیهی این آثار، توانی فراتر از توانمندیهای این سازمان را میطلبد. لذا ضروری است کلیهی دستگاههای اجرایی با مساعدتهای لازم در امر مرمت و احیای بناها و بافتهای تاریخی کوشا باشند.