زانو زدن اقتصاد خوزستان زیر فشار پس لرزه های بحران

به گزارش هورنیوز صبح زود با امید به آغاز روزی پر برکت کرکره مغازه را بالا می زنند درب مغازه را آبپاشی و اجناس را با وسواس خاصی در معرض دید عموم می چینند؛ زمان زیادی تا نوروز نمانده و بسیاری از مردم برای خرید شب عید قصد حضور در بازارها را دارند.
منتظر حضور خریداران هستند که ناگهان مهمانی ناخوانده سوار بر باد از راه می رسد و در چند ثانیه قیامتی به پا می کنند. مغازه داران به ناچار اجناس چیده شده جلوی درب مغازه را به امید فروکش کردن خاک به داخل مغازه می آورند که ناگهان آب و برق هم قطع می شود و امیدها برای کسب روزی حلال از بین می رود. با زحمت بسیار کرکره برقی مغازه ها را پایین می کشند و راهی منازل می شوند.
گرد و خاک یا به قول برخی مسئولان ریزگردها سال هاست مانند بختک بر زندگی خوزستانی ها سایه افکنده اند و هرسال بخشی از اثرات مخرب آن بر شهروندان رونمایی می شود؛ در سال های نخست نگرانی ها تنها پیرامون سلامتی شهروندان بود اما رفته رفته تأثیر آن بر افت تحصیلی دانش آموزان، بالا رفتن آمار مهاجرت، افزایش نرخ سرطان در استان، ضربه به صنایع کلیدی کشور همچون نفت و اقتصاد استان آشکار شد.
اقتصاد فروشندگان مرکز شهر فلج شده است
یکی از کسبه خیابان سلمان فارسی در همین خصوص به هورنیوز گفت: پس از جمع آوری دستفروشان و بهبود نسبی فضای اقتصادی استان امیدوار بودیم تا در روزهای پایانی سال شاهد بازار پر رونقی باشیم.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از اجناس را به صورت اقساط خریداری کرده ایم، افزود: هر روز تعطیلی ضربه بسیاری به ما وارد می کند چراکه اجاره مغازه های مرکز شهر بسیار بالا است و باوجود ریزگردها و تعطیلی های مکرر تعداد خریداران بسیار کاهش یافته که همین امر باعث فلج شدن اقتصاد ما شده است.
سالانه ۲۱ هزار ایرانی به خاطر آلودگی هوا دچار مرگ زودرس میشوند که طی ده سال گذشته، ۵ هزار نفر بیشتر شده است. میتوان حدس زد سهم جنوبیها در این میان، رقمی قابل توجه باشد. چرا که سالانه حدود ۲۲هزار نفر در استان خوزستان به دلیل مشکلات ناشی از آلودگی هوا و ریزگردها به بیمارستان و مراکز درمانی مراجعه میکنند.در ماه مهر، غلظت آلودگی هوای اهواز حتی تا ۱۷ برابر بیشتر از اندازه مجاز، گزارش شده است.
آلودگی هوا نه تنها برای زندگی روزانه مردم، بلکه برای اقتصاد نیز اثرات منفی زیادی دارد. سالانه ۲۲۵ میلیارد دلار از اقتصاد جهان به خاطر آلوگی هوا، از دست میرود. در شرایطی که در سطح جهان برای اثرات اقتصادی و اجتماعی آلودگی هوا پژوهشهای جدی انجام شده و با جستوجوی انگلیسی میتوان به نتایج زیادی رسید، در ایران گزارشهای معتبری به جز اظهارنظرهای پراکنده وجود ندارد. معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست به تازگی اعلام کرده است مردم ایران سالانه ۳۰ میلیارد دلار به خاطر مسائل زیستمحیطی خسارت میبینند.
ریزگردها بخش خصوصی استان را دچار چالش کرده است
شهلا عموری رئیس اتاق بازرگانی اهواز در خصوص تبعات اقتصادی آلودگی هوا میگوید:«صرف نظر از آسیبهای بهداشتی و اثر آلودگی هوا بر سلامتی مردم، این موضوع به صورت غیر مستقیم بر انواع فعالیت های اقتصادی و کسبوکار و تولید تاثیر منفی خود را گذاشته و می گذارد. بزرگترین ضربه آلودگی هوای اهواز و بسیاری از نقاط استان خوزستان در کاهش ساعات مفید و تعطیلی ناخواسته بنگاههای اقتصادی و اداری و خدماتی است. همچنین این مسئله برای سرمایه گذاری نیز چالشهایی ایجاد میکند. بر خلاف همه جذابیتهای زیرساختی و وفور منابع که در استان وجود دارد، اما به دلیل تنزل شاخصهای زیستمحیطی تمایل جدی نسبت به سرمایهگذاری در استان نشان نمیدهند.
رئیس اتاق اهواز در خصوص اهمیت مسائل زیستمحیطی برای سرمایهگذاری چنین توضیح میدهد: فراموش نکنیم که امروزه بهرهمندی از حداقلهای زیست محیطی یکی از شروط جذب سرمایه گذاران تلقی میشود که متاسفانه از این جهت اهواز و خوزستان در شرایط خوبی به سر نمیبرند.
به اعتقاد عموری، آلودگی هوا بخش خصوصی اهواز را در خصوص رقابتپذیری به چالش کشانده است. او میگوید: آلودگی موجود در اهواز و استان و آثار متعدد آن بر بخشهای مختلف اقتصادی باعث افزایش هزینههای نهایی مربوط به بخش خصوصی شده است که این امر در بحث رقابت میان فعالان خوزستانی و مناطق غیر آلوده قابل تامل جدی است. بدون شک نتایج آن، همهی فرایند منتهی به یک کسب و کار را در بر می گیرد. البته افزایش این هزینهها تنها منحصر به بخش خصوصی نیست و به واسطه آلودگی بخش دولتی نیز به نسبت معینی متضرر میشود و در نتیجه رشد تولید ناخالص داخلی تحت تاثیر منفی آن قرار میگیرد.
وی دولت را متولی اصلی مقابله با آلودگی هوا میداند و میگوید: نقش اصلی مقابله با بحران آلودگی آب و هوایی بر دوش دولت است. چرا که این مسئله هم نیازمند هزینه های زیرساختی کلان و عام المنفعه دولت دارد. همچنین به دلیل اینکه سرمایه گذاری اولیه در آن نوعی ریسک برای بخش خصوصی بشمار می رود، بنظر نمی رسد که بخش خصوصی بتواند یا قادر باشد در بعد کلان آن ورود جدی داشته باشد.
صدمه جدی به بخش خصوصی در نتیجه ریزگردها
فرامرز احمدی نژاد نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اهواز نیز درباره تاثیرات منفی گردوغبار بر اقتصاد خوزستان گفت: ریزگردها به صورت مستقیم فعالیتهای اقتصادی را در این استان مختل کرده و به صنایع مختلف، ماشینآلات و نیروی انسانی آسیب جدی وارد ساخته است. فرامرز احمدینژاد افزود: این مسئله بر راندمان تولید تاثیر مستقیم داشته و این شاخص را در کوتاه مدت کاهش داده است.
وی تصریح کرد: متاسفانه در طول این مدت بسیاری از واحدهای تولیدی و کارخانهها فعالیت خود را متوقف کرده بودند زیرا امکان کار و فعالیت وجود نداشت.
احمدینژاد ادامه داد: بنده معتقدم در چنین شرایطی نباید تولید به ویژه در حوزه صنایع خوراکی داشت چرا که میتواند به مسموم شدن تولیدات واحدهای صنایع خوراکی منجر شود.
وی تاکید کرد: در صورتی که وضعیت آب و هوایی اهواز به همین شکل باقی بماند خسارتهای مالی بیشتری به اقتصاد خوزستان تحمیل خواهد شد و اکنون بخش خصوصی به دلیل کاهش ساعت کار با مشکل مواجه شده است.
با توجه به شرایط حساس خوزستان و اینکه این استان جزو آسیبپذیرترین نقاط کشور محسوب میشود تلاش و عزم جدی مسئولان را برای برطرف کردن این معضل میطلبد تا بیش از این شاهد بوجودآمدن خسارت درزمینههای اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی در این استان نباشیم.