از دست دادن بازار عراق تاوان بی توجهی به کیفیت محصولات/ تجار خوزستانی قربانی بروکراسی اداری

به گزارش هورنیوز هربار که نام ظرفیت ها و منابع خوزستان به گوش می رسد همگان به یاد چاه های نفت می افتند اما این استان با دارا بودن ظرفیت‌های بالقوه و بالفعل در بخش صنایع پتروشیمی، فولاد و ذوب‌آهن، کشاورزی، دامداری، شیلات، ۹۲ شهرک صنعتی، ۱۲ واحد پتروشیمی، زمین‌های حاصلخیز، آب و هوای مساعد، بنادر و شاهراه‌ها، خطوط ریلی و هوایی و امکانات حمل‌ونقل ترکیبی، نیروگاه‌های حرارتی و گازی و صنایع سبک و سنگین استانی کاملا مستعد برای صادرات غیرنفتی است.

وجود چنین منابع عظیم انسانی، معدنی و کشاورزی نه تنها امکان تغذیه بخش عمده ای از نیازهای کشور را می دهد بلکه قابلیت صادرات به سایر کشورها از جمله عراق را دارد.

خوزستان دارای ۱۱ پایانه مرزی است که با کشور عراق و کشورهای حوزه خلیج‌فارس همسایه است و دسترسی به آب‌های آزاد و بین‌المللی و وجود مناطق آزاد و ویژه تجاری و صنعتی می‌تواند این استان را به‌عنوان یکی از مهم‌ترین استان‌های کشور در زمینه اقتصاد و تجارت داخلی و خارجی تبدیل کند.

کشور عراق از جنبه های مختلف مانند درآمد نفتی و ارزش دینار، نیازهای جدی در صنایع و زیرساختها، علاقه عراقی ها به مصرف گرایی، مرز مشترک و نزدیکی فرهنگی با مردم خوزستان، عرصه رقابتی منحصر به فرد و مرزهای آبی و خاکی مشترک دارای فرصتها و پتانسیل های منحصر به فردی برای استان خوزستان می باشد.

با این وجود تولیدکننده ها، تجار و مسئولان خوزستان آنطور که باید به این بازار بزرگ و پر سود نگاه جدی نداشته و از آن غفلت کرده اند.

بی نظمی در مرزها باعث بروز مشکل شده است

حسین حسین‌نژادیان، معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خوزستان در همین خصوص با اشاره به اینکه کاهش صادرات خوزستان در نیمه نخست امسال علاوه بر افزایش تعرفه از سوی عراق ناشی از بی‌نظمی در مرزهای خوزستان است می‌افزاید: در نیمه نخست سال جاری کاهش محسوسی در میزان صادرات به کشور عراق داشتیم که در کنار حمایت کشور عراق از تولیدات داخلی و افزایش تعرفه در برخی کالاها، بی‌نظمی‌های موجود در مرزهای خوزستان دلیل دیگری برای این کاهش صادرات است.
وی ادامه می‌دهد: نبود گارد گمرک در این مرز از دیگر معضلات است که انتظار می‌رود مسئولان گمرک تبصره‌ای در این خصوص داشته باشند و این مسئله را حل کنند.

بی قانونی بازار عراق مشکل عمده تجار است

یکی از تجار خوزستانی که از طریق مرز شلمچه موادغذائی به بصره و نیسان عراق صادر می‌کند، می‌گوید: قانونمند نبودن بازار عراق، یکی از مشکلات صادرات به این کشور است. برای جلوگیری از سوءاستفاده‌های احتمالی، گرفتن تعهدهای محلی از بزرگان عشایر عراقی، از مهمترین برنامه‌های کاری بازرگانان است که باید به آن توجه شود.

وی افزود: برخی تجار تازه‌وارد به‌دلیل ناآشنائی با این بازار، آسیب‌های مالی فراوانی دیده‌اند. آنها در بسیاری از موارد موجب تخریب بازار صادرکنندگان با تجربه و واقعی شده‌اند.

تجار خوزستانی قدرت رقابت با تجار سایر کشورها را ندارند

حسین رئیسی رئیس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار خوزستان نیز در این زمینه معتقد است: تجار ایرانی در صادرات کالا به عراق شرایط خوبی نسبت به سایر رقبا ندارند. تجار خرده‌پا بدون آگاهی از قوانین و مقررات بین‌المللی صادرات و پیمان‌گذاری، با طرف عراقی به داد و ستد می‌پردازند.

وی افزود:  فعالیت گسترده این افراد و نبود نظام قانونمند برای ثبت و نظارت بر داد و ستد آنها، تأثیر سوئی بر صادرات کالا به عراق می‌گذارد. نبود صنایع بسته‌بندی، پائین بودن کیفیت محصولات و بالا بودن قیمت کالاها به لحاظ هزینه تمام شده در کشور، تا حد زیادی رقابت تجار با بازرگانان سایر کشورها در بازار عراق را با مشکل مواجه کرده است. سایر کشورها در به‌دست آوردن بازار عراق از ایران پیشی گرفته‌اند.

رئیسی یادآور شد: اما هنوز هم می‌توان با برنامه‌ریزی از این مزیت، سود جسته و در بازار جنوب عراق فعالیت کرد.“رئیس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار خوزستان، آموزش بازرگانان را در بهبود صادرات کالا به عراق مؤثر دانسته و بر موقعیت مناسب استان خوزستان در ترانزیت کالاهای خارجی یا صدور مجدد آنها به عراق تأکید دارد.

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اهواز می‌گوید: با توجه به اینکه عمده صادرات ما به بازار عراق است اما به‌دلیل مشکلاتی که در این کشور وجود دارد صادرات استان خوزستان در نیمه نخست امسال با کاهش روبه‌رو شده است.

صادرات کالا به شیوه سنتی یکی از دلایل کاهش رغبت عراقی ها است

شهلا عموری با اشاره به دلایل کاهش صادرات این استان به کشور عراق می‌افزاید: کاهش توان خرید عراق و کاهش ساخت‌وساز ازجمله عوامل کاهش صادرات به کشور عراق بوده است. همچنین یکی دیگر از دلایل کاهش تقاضا از سوی کشور عراق، تمایل این کشور به تولید داخلی است، افزایش تعرفه صادرات هم یکی از دلایل این کاهش است.

وی اظهار می‌کند: همچنین صادرات کالا به صورت سنتی از مرزهای کشور به ویژه مرزهای خوزستان انجام می‌شود. همین موضوع یکی دیگر از دلایل کاهش صادرات است که باعث ایجاد خلل و بی‌نظمی در صادرات شده است.

به گزارش هورنیوز خوزستان برای تصاحب بازار عراق با رقبای جدی کشورهای دیگر همچون ترکیه و چین روبه رو هستند از همین رو بالا بردن کیفیت محصولات، کاهش بروکراسی اداری، بکار بردن شیوه های نوین صادرات، توجه به بسته بندی مواد و… از ضروریات است.

https://hoorkhabar.ir/646549کپی شد!
143
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.