آغاز تثبیت کانونهای داخلی ریزگرد با استفاده از زهآبهای کشاورزی
هورنیوز – علیمحمد لطیفی با تأکید بر اینکه دو تهدید جدی زیستمحیطی در خوزستان وجود دارد، افزود: زه آبهای تولیدی از اراضی کشاورزی با حجم تقریبی ۳ میلیارد مکعب و وجود کانونهای بحرانی تولید گردوغبار به وسعت تقریبی ۳۸۰ هزار هکتار ازجمله تهدیدات زیستمحیطی استان خوزستان به شمار میرود.
وی اظهار کرد: از سوی دیگر نیاز به تأمین و تخصیص اعتبارات زیاد برای انتقال و دفع زه آبها به خلیجفارس و معضلات ورود زه آب به رودخانهها و تالابهای خوزستان نیز وجود دارد که با توجه به این مشکلات، ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی مصمم شد طرح تثبیت کانونهای داخلی ریزگردها با استفاده از زه آبها را اجرایی کند.
لطیفی اضافه کرد: اجرای طرح پایلوت تثبیت کانونهای داخلی ریزگردها با استفاده از زه آبها و ایجاد فرصتهای اقتصادی به روش توسعه فناوری شور ورزی با همکاری مؤسسه جهاد نصر، مرکز ملی تحقیقات شوری یزد و سایر شرکتهای دانشبنیان در دستور کار قرار گرفته است تا این تهدید زیستمحیطی تبدیل به یک فرصت شود.
وی با اشاره به مزیتهای اجرای این طرح، گفت: از مزیتهای این طرح در سطح پایلوت میتوان به دانشبنیان بودن (متکی بر بیش از ۲۰ عنوان نتایج تحقیقات داخلی و مرور تجربیات بینالمللی)، تثبیت کانونهای ریزگرد با استفاده از زه آبهای کشاورزی، تبدیل تهدید به فرصت از طریق پرورش آرتمیا در سطح سه هکتار و تولید دو تن در هر دوره اشاره کرد.
به گفته رییس کارگروه بیوتکنولوژی محیطزیست ستاد توسعه زیستفناوری معاونت، پرورش میگو در سطح ۵ هکتار و تولید ۱۵ تن در هر دوره، پرورش علوفه در سطح ۲۰ هکتار با تولید ۳۸ تن در هر دوره زراعی و ۵۰۰ مترمکعب چوب و ایجاد واحدهای اقتصادی اشتغالزا برای هر واحد حداقل ۸ نفر شغل مستقیم از دیگر مزایای این طرح در استان خوزستان است.
لطیفی با بیان اینکه موارد فوق در محل کانونهای داخلی ریزگرد ایجاد خواهد شد، تصریح کرد: با توجه به وسعت کانونها و زه آب بالقوه موجود و نیاز آبی منطقه، برآورد میشود که در اجرای فاز توسعه صنعتی حدود شش هزار واحد تولیدی کشاورزی ایجاد خواهد شد.
وی ادامه داد: با احتساب اشتغال برای هر واحد ۸ نفر اشتغال بهطور مستقیم و بهصورت کلی حدود ۴۸ هزار اشتغال مستقیم و ۹۶ هزار اشتغال غیرمستقیم را شاهد خواهیم بود که این به معنای ایجاد یک تحول اساسی در بخش کشاورزی در قالب اقتصاد مقاومتی بر مبنای فناوری است.
لطیفی اظهار کرد: با اجرای این طرح کانونهای داخلی ریزگرد مهار خواهد شد ضمن آنکه و میتواند مدل اجرایی و یک طرح کلان ملی برای کانونهای داخلی و خارجی در داخل عراق محسوب شود.
به گفته وی با کارکردهای مختلف شور ورزی، این مدل میتواند بهعنوان الگویی برای استفاده پایدار و اقتصادی از منابع آبهای نامتعارف در سایر نقاط کشور نیز تبدیل شود که با ایجاد اشتغال و درآمدزایی برای منطقه، معضل زه آب، تبدیل به فرصتهای اقتصادی و زیستمحیطی خواهد شد.
لطیفی اجرای این طرح را با همکاری موسسه جهاد نصر و با حمایت صندوق سرمایهگذاری زیستفناوری دانست.