آتش بی مسئولیتی بر پیکره تالاب ها/ نادیده گرفتن نقش اقتصادی تالاب ها در زندگی بومیان
به گزارش هورنیوز هورالعظیم، شادگان، هامون و یا بختگان مانند صدها تالاب دیگر امروز به مدد سوء مدیریت نفس های آخر خود را می کشند، مرگی که اگر رخ دهد اقتصاد و زیست بودم یک منطقه را هم با خود به یغما خواهد برد.
شرایطی که در چند سال گذشته زندگی را به کام بومیان این مناطق تلخ و آنها را وادار به کوچ کرده است، زیرا با از بین رفتن تالابها، ساکنان این مناطق امکان کشاورزی، ماهیگیری و دامداری را از دست دادهاند.
تالابها را باید گنجهایی دانست که تخریبشان اقتصاد کشور را با مشکل روبهرو میکند، چراکه براساس مطالعات انجام شده سالانه تالابها دستکم حدود ۹/۴ میلیارد دلار ارزش خدماتی برای کشور ایجاد میکنند. براساس مطالعاتی که از سوی بانک جهانی در سال ۲۰۰۲ انجام شده، خسارت زیادی به خاطر تخریب تالابها به کشورمان تحمیل شده است، طبق نتایج این پژوهش، خسارتهای ناشی از تخریب تالابها حدود ۳۵۰ میلیون دلار برآورد شده است.
این در حالی است که برخی کارشناسان تاکید دارند، ارزش اکولوژیک تالابها ۱۰ برابر جنگل و ۲۰۰ برابر زمینهای زراعی است. برای نمونه میتوان به تالاب شادگان اشاره کرد که وقتی شرایطش مناسب بود، معیشت بیش از ۵۰۰۰ خانواده وابسته به آن بود.
آیت الله موسوی جزایری نماینده ولی فقیه در استان خوزستان با بیان اینکه تالاب های هورالعظیم و شادگان ذخایر ملی و سرمایه عظیم کشور هستند، تصریح کرد: باید قدردان این سرمایه ها باشیم، از آنها استفاده کامل و بهینه کنیم و از آنها به نفع ملت استفاده کنیم.
وی ادامه داد: اگر می خواهیم اشتغال زایی برای خیل عظیم بیکاران را از طریق اجرای طرح های عملیاتی عظیم داشته باشیم، باید صدها هزار میلیارد تومان صرف کنیم که عملا به دلیل شرایط اقتصادی کشور امکان ناپذیر است. بنابراین باید برای اشتغال زایی راهکارهایی امکان پذیر و عملی داشته باشیم. همچنین با توجه به رقابت و مسابقه عجیبی که در کشورهای دنیا برای سرمایه گذاری در ایران شکل گرفته است، باید با جدیت پیگیر جذب سرمایه گذاران خارجی یا داخلی در زمینه احیای تالاب ها باشیم.
آیت الله موسوی جزایری با تاکید بر لزوم جذب سرمایه گذار در زمینه تالاب ها گفت: این روزها همه دنبال طرح هایی برای اقتصاد مقاومتی هستند و در زمینه اقتصاد مقاومتی شعار می دهیم اما کمتر شاهد طرح های عملی و اجرایی هستیم. دو تالاب بزرگ هورالعظیم و شادگان نه تنها در ایران بلکه شاید در خاورمیانه می توانند دو منبع عظیم ثروت باشند.
در کنار کاهش گرمایش زمین میتوان از کنترل خشکسالی و سیلاب نیز به عنوان نقشهای دیگر تالابها یاد کرد، زیرا خشکسالی و سیلاب دو روی یک سکه هستند. اگر در منطقهای سیلاب گلآلود جاری شود، به احتمال زیاد سال بعد در آن منطقه خشکسالی خواهد شد.