رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور: مشکلات زیست محیطی در مدت زمان کوتاه حل شدنی نیست
هورنیوز – معصومه ابتکار روز پنجشنبه در همایش روز تالاب ها در گیت بوستان اهواز، جدی گرفتن مساله ارزیابی های زیست محیطی و تعیین ردیف اعتباری برای تالاب ها را از اقدامات مهم این دولت برشمرد و افزود: در این دولت ارزیابی زیست محیطی برای طرح های بزرگ از یک امر تشریفاتی و بروکراتیک به یک فرآیند جدی و علمی تبدیل شد و همه طرح هایی که در دولت یازدهم آغاز شده از بعد الزامات زیست محیطی قابل اعتماد است.
وی اظهار کرد: یکی از دلایل آسیب به تالاب ها اجرای طرح های انتقال آب بین حوضه ای و سدسازی بوده است، به همین دلیل این دولت بر انجام ارزیابی های زیست محیطی تاکید دارد.
ابتکار تصریح کرد: سازمان حفاظت محیط در دولت یازدهم تا کنون هیچگونه مجوزی برای طرح های برداشت و انتقال آب کارون صادر نکرده است.
وی با بیان اینکه گاهی نقل قول هایی به دور از فضای کارشناسی می شود، گفت: تمام تلاش دولت بر این بوده که طرح ها با ملاحظات زیست محیطی اجرا شود اما اینکه در دولت قبل اتفاقاتی افتاده که تبعاتش را امروز می بینیم غیرقابل انکار است.
معاون رئیس جمهوری از سد گتوند به عنوان نمونه یاد کرد و گفت: سدی عظیم با ظرفیت پنج هزار میلیارد مترمکعب روی کارون احداث شد و اگر چه قبل از تکمیل مطالعات، سازمان محیط زیست تایید اولیه ای صادر کرده بود اما بعد از اثبات مشکلات این سد، سازمان محیط زیست با آبگیری آن مخالفت کرد که در نهایت این سد با دستور سیاسی از سوی مقامات عالی در دولت قبل، آبگیری شد و دولت یازدهم با مشکلات آن روبه رو شده است.
وی با اشاره به برگزاری چندین جلسه در شورای عالی آب برای حل مشکل سد گتوند افزود: وضعیت و شوری آب این سد اکنون تحت کنترل است و با همکاری بین وزارتخانه ها تلاش داریم، تا جای ممکن با مدیریت مخزن جلوی آسیب را بگیریم.
*تالاب های کشور در وضعیت قرمز
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین گفت: اهمیت تالاب ها با توجه به نقش آنها در معیشت مردم، اقتصاد و مقابله با مخاطرات طبیعی و توسعه پایدار قابل توجه است.
وی افزود: بر اساس ارزشگذاری های جهانی، تالاب ها ۲۰۰ برابر زمین های کشاورزی ارزش دارند و خدمات زیادی برای منطقه در بر دارند.
ابتکار با بیان اینکه دولت یازدهم از زمان آغاز به کار توجه ویژه ای به تالاب ها داشته است گفت: تالاب هورالعظیم در سال ۹۲ خشک بوده و مشکلات زیادی برای مردم منطقه و معیشت آنها ایجاد کرده بود که با همکاری وزارت نفت، بخش های مهمی از این تالاب آبگیری شد.
وی با اشاره به اقداماتی که در دولت تدبیر و امید برای احیای تالاب ها صورت گرفته اظهار کرد: تالاب انزلی در گیلان، تالاب میغان در مرکزی، تالاب میانکاله در مازندران و تالاب بزنگان در خراسان رضوی از این جمله بوده اند.
ابتکار وضعیت تالاب های فارس را نامطلوب دانست و افزود: بختگان، پریشان و ارژن در این استان به دلیل خشکسالی و تغییر اقلیم و برداشت آب های زیرزمینی خشک شده و دچار مشکلات زیادی هستند.
به گفته وی، با وجود اختصاص ردیف اعتباری و داشتن برنامه مدیریت اما به دلیل شرایط خاص، احیای گاوخونی با دشواری هایی همراه است.
وی اضافه کرد: رودخانه زاینده رود اخیرا آبدار شده و حقابه تالاب گاوخونی در اصفهان، سه نوبت در این دولت تامین شد اما همچنان این تالاب وضعیت خوبی ندارد.
ابتکار اظهار کرد: تالاب جازموریان که مرز استان های کرمان و سیستان است نیز کاملا خشک و به منبع گرد و غبار تبدیل شده است.
وی همچنین با اشاره به افتتاح مرکز بازدیدکنندگان تالاب بین المللی شادگان گفت: این طرح یک رویکرد مدیریتی برای جذب و حضور گردشگر و همکاری در تامین معیشت مردم است که به احیای تالاب کمک می کند.
ابتکار با بیان اینکه وزارت نیرو در دولت یازدهم همکاری های خوبی با سازمان محیط زیست داشته افزود: شورای عالی آب و شورای عالی محیط زیست مورد توجه این دولت بوده و برای نخستین بار وزارت نیرو مکلف شد حقابه تالاب ها را در نظر بگیرد و تامین کند.
وی اضافه کرد: شورای عالی آب ۲ جلسه اختصاصی برای رودخانه کارون برگزار کرده و برنامه جامع احیای این رودخانه را تصویب کرده است.
ابتکار تاکید کرد: اراده دولت این است که همانطور که اقتصاد و سیاست را بهبود بخشیده در حوزه محیط زیست نیز گام های بزرگی بردارد.
وی گفت: مشکلات زیست محیطی در مدت زمان کوتاه حل شدنی نیست زیرا سیاست های ناپایدار طی چندین دهه باعث ایجاد این مشکلات شده که چند دهه زمان برای برطرف شدن آنها نیاز است.
رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه غول گرد و غبار در کوتاه مدت کنترل نمی شود گفت: یک نفر، یک دوره یا یک دولت نمی تواند این مساله را حل کند و روند مقابله با ریزگردها ممکن است در چندین دوره طول بکشد و این دولت اراده مقابله با این پدیده را دارد.
وی افزود: دولت یازدهم برای بهبود وضعیت زیست محیطی برنامه دارد و نگاه این دولت به جوامع محلی است و سعی می کنیم بامردم مصادیق را مطرح کنیم و وعده های توخالی ندهیم.
بر اساس این گزارش، همایش روز جهانی تالاب ها با حضور ابتکار رئیس سازمان محیط زیست و گری لوئیس نماینده سازمان ملل در ایران و تعدادی از سفیران کشورهای خارجی و مدیران استانی در اهواز برگزار شد.