کمبود آب در کشور به جنگ آب تبدیل می شود؟

به گزارش هورنیوز  طبق آمارهای رسمی و به اعتقاد کارشناسان ایران درآستانه بحران آب به سرمی برد و طی سال های آینده تامین آب به یکی از بزرگ ترین چالش های کشوردربسیاری ازاستان ها، شهرها ومناطق تبدیل خواهد شد. ایران ازنظرجغرافیایی دربخش نیمه خشک و خشک جهان قرارگرفته به شکلی که میانگین بارش درایران حدود ۲۵۰ میلیمتراست درحالی که میانگین جهانی حدود ۸۵۰ میلیمتراست یعنی بیش ازسه برابرایران.

دراین گزارش تلاش شده تا به بحران ها و تنش های سیاسی و اجتماعی پیش روی ایران در داخل و خارج از مرزها درارتباط با کم بود آب پرداخته شود و نقش منابع آب در توسعه صنعتی و اقتصادی کشور مورد توجه و بررسی قرار گیرد.

بی توجهی به وضعیت منابع آبی در کشور بیداد می کند و نیاز به اجرای طرح های واقعی و عملیاتی در این میان خالی است اما مانند همیشه تیر اتهامات به سوی مردم نشانه رفته است و دولت در نظر دارد، مصرف آب در بین مردم را در برنامه ششم توسعه کاهش دهد.

یکی از انتقادات به وضعیت آب در برنامه ششم توسعه در خصوص نگاه سازه ای به این بخش و تمرکز بر کاهش مصرف آب به جای ملزم کردن دولت برای یافتن راه های جدید و جایگزین برای تامین آب مورد نیاز کشور در بخش های شرب، صنعت و کشاورزی بوده است.

محاسبات در برنامه ششم توسعه براساس آب شیرین است و حال آنکه بخش زیادی از آب های شور کشور که می توان از آن در بخش های غیرشرب بهره گرفت، در برنامه ریزی ها همواره مغفول مانده است و با توجه به اینکه منابع آب های شیرین نیز کاهش دارد و این کاهش نیز سیر صعودی را طی میکند، طبیعی است که برنامه ریزی ها در این حوزه معطوف به کاشه مصرف در بخش خانوار است.

از اهداف اصلی که باید در تدوین راهبردهای برنامه ششم توسعه در بخش آب مورد توجه قرار گیرد، شاید بتوان به مواردی چون ایجاد تعادل بین منابع و مصارف، تامین پایدار آب مورد نیاز بخش‌های مصرف‌کننده با توجه به اصول توسعه پایدار، حفاظت و صیانت از منابع آب، ارتقای مشارکت بهره‌برداران در مدیریت منابع آب، احیا و تعادل بخشی، اصلاح ساختار اقتصاد و مدیریت آب و ارتقای بهره ‌وری اشاره کرد.

در این گزارش با مقایسه مقدار متوسط بارش ١٠ساله اخیر، اعلام می ‌کند بارشی که حدود ۵/٢٢٢میلی‌متر بوده نسبت به متوسط درازمدت ٢١ میلی متر کاهش داشته، و این یعنی ۶/٨ درصد کاهش. همچنین مقدار متوسط درازمدت حجم جریان سطحی حدود ٨۶ میلیارد مترمکعب بوده. با در نظر گرفتن مقادیر حداکثری این حجم که در سال آبی۴٨- ١٣۴٧ نزدیک به ١٧۴ میلیارد متر مکعب بود و میزان حداقلی آنکه مربوط به سال٨٨-١٣٨٧حجم ٣٨ میلیارد متر مکعب بوده، می ‌توان به این نتیجه رسید که متوسط ١٢ ساله اخیر حجم جریان سطحی نسبت به دوره درازمدت، حدود ٣٢ درصد کاهش داشته است.

محمد درویش، کارشناس محیط زیست در این رابطه، اظهار داشت: در بند یکم برنامه ششم توسعه اشاره دارد که باید به سمت رشد ٨ درصدی برویم، مشخص است که هیچ عنوانی، بدون تحقق منابع آبی درخور محقق نمی‌شود و هیچ مکانیسمی برای آنکه منابع آبی را برای رشد ٨ درصدی داشته باشیم، دیده نشده. این گزارش هشدار داده ممکن است سرنوشت برنامه ششم هم به سرنوشت برنامه‌های سوم، چهارم و پنجم دچار شود.

https://hoorkhabar.ir/644644کپی شد!
61
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.