بدون منابع مالی توسعه استان، شعاری بیش نیست/اراده ای در وزارت نیرو برای اجرای طرح مقام معظم رهبری وجود ندارد
به گزارش هورنیوز جلسه بررسی بررسی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری عصر امروز با حضور دبیر تشخیص مصلحت نظام، استاندار خوزستان، نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی و سایر مدیران استانی در استانداری خوزستان برگزار شد.
بدون منابع مالی توسعه استان، شعاری بیش نیست
محسن رضایی دبیر تشخیص مصلحت نظام در این جلسه با اشاره به اینکه فرمان طرح ۸۰۰هزار هکتاری احیای اراضی استان ۱۹سال پیش توسط مقام معظم رهبری و با هدف آبادانی خوزستان صادر شد، اظهار داشت: اگر این طرح در همان زمان باوجود منابع مالی اجرا می شد امروز خوزستان جایگاه خیلی خوبی داشت.
وی با انتقاد از کاهش طرح به ۵۵۰هزار هکتار و سپس فاز بندی آن افزود: فاز دوم نیز که بی دلیل کاهش یافته و از فاز نخست نیز ۷۰هزار هکتار تأمین اعتبار نشده است.
رضائی با اشاره به اینکه مسئولان باید فکری جدی تر کنند، یادآور شد: درحال حاضر وحدت خوبی بین مسئولان استان شکل گرفته است. این طرح به دلیل آنکه فرمان مقام معظم رهبری است و به مردم نیز قول اجرای آن را داده ایم، حیثیتی است.
وی یکی از مشکلات این طرح را تخصیص آب دانست و گفت: از شورای عالی آب استان تا سطح هیئت وزراء این مسأله مطرح است که البته خوشبختانه با همکاری جهادکشاورزی استان و سازمان آب و برق این مسأله در خوزستان حل شده است.
دبیر تشخیص مصلحت نظام خواستار حل مشکل آب در دولت شد و خاطر نشان کرد:مسأله دیگر تخصیص اعتبار است. طرحی به این گستردگی نیازمند منابع مالی عظیم است که بخشی از آن را می توان از طریق صندوق توسعه ملی تأمین کرد اما باید به فکر ورود بخش خصوصی و سرمایه گذار خارجی بود.
وی دیگر امر مهم را توجه به محیط زیست خواند و اظهار داشت: اجرای این طرح نباید به گونه ای باشد که کشاورزی را در مقابل کشاورزی قرار دهد و آباد کردن بخشی از اراضی همراه با نابودی سایر اراضی باشد.
رضائی ادامه داد: تالاب ها و رودخانه ها از مهم ترین سرمایه ها هستند به همین جهت برای حفظ آنها باید کوشید. به عقیده من ۵ یا ۶ درصد درآمدهای نفت و گاز باید برای حل مشکلات محیط زیست و اجرای طرح احیای اراضی به خوزستان باز گردد.
وی اظهار داشت: لایروبی کارون، اجرای طرح ۵۵۰هزار هکتاری و۸۰۰هزار هکتاری و حفظ تالاب ها بدون منابع مالی تنها شعار است.
دبیر تشخیص مصلحت نظام با اشاره به لزوم اتحاد نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی و استاندار خوزستان گفت: مشخص نیست چرا بخش های شمالی استان از طرح احیای اراضی پاک شده است این درحالیست که نباید در شهرستان های استان تبعیض صورت گیرد.
وی توسعه هر شهرستان را نیازمند شناسایی ظرفیت های دانست و تصریح کرد: از جمله برنامه های توسعه استان احداث شهرهای کشاورزی، صنعتی و تجاری است و بدون احداث آنها شاهد پیشرفت نخواهیم بود.
رضائی دیگر مسأله مهم را لزوم ورود محصولات کشاورزی استان به بازارهای جهانی دانست و افزود: در این راه باید زیرساخت ها برای کسب بازارهای جهانی فراهم شود.
مسئولان به فکر تجارت و لابی خود هستند
هدایت الله خادمی نماینده مردم ایذه و باغملک در این جلسه با انتقاد از عدم پیش بینی حوزه های انتخابیه در طرح احیای اراضی بیان کرد: ایذه و باغملک جزء نظام مقدس جمهوری اسلامی و استان خوزستان هستند در طول تاریخ انقلاب نیز نقش بی بدیلی ایفا کرده اند.
وی با اشاره به اینکه خوزستان دارای کمبودهای بی شماری است، افزود: چرا با تمام کمبودها در تمام شهرستان های استان یک کارخانه یا صنعت وجود دارد اما در شهرستان های ایذه و باغملک هیچگونه کارخانه ای نیست؟
خادمی با بیان اینکه نباید در حق هیچ شهری تبعیض قائل شویم، گفت: از زمان نمایندگی تاکنون و با دوندگی های بسیار قول ۵۰میلیون تومان از استانداری را گرفتیم که در نهایت تنها ۲۰ میلیون تومان آن محقق شد.
وی با اشاره به اینکه قطع ۱۵ساله راه های ارتباطی روستاها با شهر خجالت آور است، تصریح کرد: از تمام مسئولان ملی و استانی گله دارم. مسئولان تجارت و لابی خود را دارند درحالیکه مردم حتی آب شرب ندارند و باید هر روز آب خریداری کنند.
اراده ای در وزارت نیرو برای اجرای طرح مقام معظم رهبری وجود ندارد
کیخسرو چنگلوائی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در این نشست اظهار داشت: در ابتدا قرار بود طرح ۵۵۰هزار هکتاری به عنوان بخشی از طرح ۸۰۰ هزار هکتاری مقام معظم رهبری اجرا شود.
وی با اشاره به اینکه قرار بر تقسیم آن به فاز اول و دوم نبود، افزود: در اواسط پروژه وزارت نیرو بدون استفاده از نظر کارشناسان اقدام به این تقسیم کرد.
چنگلوائی با بیان اینکه بیش از دو سال است که فاز دوم طرح متوقف شده است، تصریح کرد: این تقسیم بندی به صورت تصنعی صورت گرفته است. در ۱۸ اردیبهشت ماه امسال جلسه ای مشترک با وزارت نیرو و وزرات جهادکشاورزی تشکیل و قرار شد سازمان آب و برق خوزستان و جهادکشاورزی استان ظرف مدت سه ماه ۲۴۴هزار هکتار باقی مانده کارشناسی کنند.
وی ادامه داد: در آذرماه امسال معاون وزیر نیرو نامه ای صادر و ۶۰درصد این طرح را به دلایل نامعلوم حذف کرده اند. استان خوزستان ۲۴۴هزار هکتار پیشنهاد داده بود که ۱۴۸هزار هکتار آن حذف شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان تصریح کرد: ۶۳درصد طرح پیشنهادی حوزه دز و کارون، ۳۴درصد حوزه خرمشهر و آبادان و ۱۰۰درصد حوزه مارون و الله را حذف کرده اند.
وی در پایان افزود: فکر می کنم اراده ای در وزارت نیرو برای نهایی کردن این طرح وجود ندارد و به دنبال آن هستند تا این پروژه مشمول مرور زمان شود.
با مشکل تأمین اعتبار در طرح ۵۵۰هزار هکتاری مواجه هستیم
محمدرضا شمسایی مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان نیز در این جلسه با اشاره به اینکه فاز دوم تعیین تکلیف نشده است، خاطر نشان کرد: دو سال است منتظر تخصیص اعتبار ۴۴۰ میلیارد تومانی هستیم.
وی با اشاره به اینکه فاز اول طرح ۵۵۰هزار هکتاری هنوز به پایان نرسیده، ادامه داد: یکی از مشکلات پیش رو عدم تخصیص اعتبار طرح تملک و دارایی است.
شمسایی با بیان اینکه مشخص نیست چرا ۶۰درصد فاز دوم طرح ۵۵۰هزار هکتاری کاهش یافته، خاطر نشان کرد: منابع مالی فاز دوم طرح ۵۵۰هزار هکتاری پیش بینی نشده است.اگرچه مؤسسه جهادنصر آمادگی اجرای فاز دوم را دارد اما شبکه های اصلی این طرح به دلیل کمبود اعتبار صورت نگرفته است.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود درخصوص مضرات ورود زه آب کشاورزی به رودخانه های استان یادآور شد: از ۱۵ سال پیش مطالعاتی پیرامون مدیریت زه آب صورت گرفته است چراکه انتقال زه آب به رودخانه مضرات زیادی دارد.
مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با اشاره به اینکه جمع آوری زه آب و احداث شبکه سراسری زهکش از جمله نتایج این تحقیقات است، گفت: این زه آب های شور باید در پایین دست مورد استفاد قرار گیرد.
وی افزود: در سال ۹۲ حدود ۱۷۷۰ میلیارد تومان برای احداث زهکش ها برآورد شد که این مبلغ جدا از شبکه های اصلی آبیاری و زهکشی است. درحال حاضر نیز این مقدار به ۱۸۵۰ میلیارد تومان رسیده است. باید بتوانیم از زه آب کشاورزی برای تولید محصولات کشاورزی شور دوست و تولید نمک صنعتی استفاده کنیم.
کشاورزی خوزستان در مقابل سایر اراضی کشاورزی قرار گرفته است
احمدرضا لاهیجان زاده مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خوزستان نیز با بیان اینکه بیش از دو سال است که درخصوص معضلات زیست محیطی این طرح هشدار داده ایم، اظهار داشت: در جلسات متعدد معایب این طرح بیان شده است.
وی با اشاره به اینکه طرح به این گستردگی نیازمند مطالعات زیست محیطی است، افزود: در این پروژه به شیوه ۵۰ سال پیش زهکش ها به داخل رودخانه های جراحی و کرخه با IC بالا وارد می شود.
لاهیجان زاده آسیب های این طرح را همانند توسعه نیشکر دانست و تصریح کرد: نخیلات، اراضی کشاورزی و تالاب های استان خوزستان درحال نابودی است. درحال حاضر کشاورزی در مقابل کشاورزی قرار گرفته است.
وی گفت: با ورود هر نوع زه آب به رودخانه های استان مخالفت می کنیم و اگر این شیوه ادامه پیدا کند قطعا شکایت خواهیم کرد.